StoryEditorOCM
4 kantunaTKO JE U PRAVU?

Muke zadarskih ugostitelja: tko može prodavati ‘coffee to go‘? Evo što kaže Državni inspektorat... Građanima je ionako važno samo da mogu popiti kavu

Piše Iva Ivanac
18. prosinca 2020. - 19:46

Kontradiktorne odredbe iz pravilnika o razvrstavanju i minimalnim tehničkim uvjetima za ugostiteljske objekte i mjera Nacionalnog stožera kojima je ograničen rad pojedinih ugostiteljskih objekata, izazvao je veliko neslaganje između zadarskih ugostitelja oko pitanja tko smije prodavati „coffee to go”.

Zašto neki kafići mogu a neki ne mogu prodavati kavu za van, unatoč tome što im u minimalnim tehničkim uvjetima piše da mogu imati takav oblik usluge? Odgovor na to pitanje nije znao ni načelnik Stožera civilne zaštite Grada Zadra, dogradonačelnik Ante Babić, koji je rješenje ovog problema prebacio na Državni inspektorat.

- Neka oni „presjeku” i odluče tko smije, a tko ne smije raditi – kazao nam je Babić početkom tjedna, uz napomenu da se u mogućem prekršaju nalazi pet ili šest ugostiteljskih objekata na području Zadra.

Odgovor na pitanje svih pitanja „mekog zatvaranja” potražili smo u zadarskoj ispostavi Državnog inspektorata. Oni su temeljem zaprimljenog dopisa Civilne zaštite Grada Zadra najprije napravili uvid u rješenja o udovoljavanju minimalnih uvjeta za sporne ugostiteljske objekte, a potom su na teren uputili turističke inspektore.

- Nadzorom je utvrđeno da od ukupnog broja ugostiteljskih objekata šest ugostiteljskih objekata posluje u vrsti "caffe bar", dva ugostiteljska objekta posluju u vrsti "kavana", a jedan ugostiteljski objekt posluje u vrsti "buffet", kazali su nam iz Državnog inspektorata dodajući kako je izvidnim radnjama utvrđeno da svih šest ugostiteljskih objekata vrste "caffe bar" ne rade, i da u njima nije bilo vidljivih naznaka poslovanja.

- Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da su dva ugostiteljska objekta vrste "kavana" i jedna ugostiteljski objekt vrste "buffet" poslovali sukladno odluci Stožera civilne zaštite RH o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja te u istima turistički inspektori Državnog inspektorata nisu utvrdili nepravilnosti, stoji u odgovoru iz Državnog inspektorata uz uputu da podrobnije tumačenje mjera za ugostitelje zatražimo od Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Državni inspektorat, zapravo, nije izričito rekao tko smije, a tko ne smije prodavati kavu za van. Iz toga bi se moglo zaključiti da je Državnom inspektoratu bitnije što za ugostitelje piše u mjerama Nacionalnog stožera nego što se nalazi u pravilniku o razvrstavanju i minimalnim tehničkim uvjetima. Što ne bi bilo čudno, jer mjere Nacionalnog stožera su „iznad” pravilnika o ugostiteljskim objektima. Ali moglo bi se shvatiti i da Nacionalni stožer svoje mjere nije prilagodio postojećim pravilnicima, nego ih je donio „preko koljena”, što je stvorilo sivu zonu u kojoj pojedini ugostitelji mogu, a drugi ne mogu, prodavati kavu za vani i druge napitke.

Možda je u pitanju nenamjerna pogreška, a možda i nije. U svakom slučaju dobili smo još jednu odluku koja dodatno komplicira ionako kaotična pravila i mjere Nacionalnog stožera koje je sve teže provoditi. Činjenica je da su kafići (njih šest) koji su postali predmet nadzora turističke inspekcije - jer ne smiju prodavati kavu za van - unaprijed dobili dojave da im covid-redari dolaze u provjeru. U tom trenutku su zatvorili svoje objekte, a nakon što je „opasnost” prošla, nastavili su s „normalnim” poslovanjem.

Naime, "caffe barovi", prema odluci Stožera, ne bi smjeli prodavati kavu za van, ali to su radili, što je i logično, ako to mogu raditi i "kavane", međutim, u rješenjima o minimalnim uvjetima postoji razlika između te dvije vrste ugostiteljskih objekata, što je stvorilo pomutnju oko toga tko može, a tko ne, prodavati "coffee to go". Državni inspektorat je donio solomunsku odluku i nikoga neće kazniti jer u trenutku nadzora nitko, eto, nije bio prekršaju, ali su, očito, itekako svjesni da "caffe barovi" ne bi smjeli prodavati kavu za van, a neki to i dalje čine.

Ne zaboravimo da je ovaj problem iskočio zbog sukoba među samim ugostiteljima koji su jedni druge prijavljivali Stožeru za nedozvoljeni rad. Što se tiče korisnika, odnosno građana, njima je više-manje svejedno. Neka rade svi ili tko hoće, samo da mogu dobiti svoju dnevnu dozu kofeina...

25. travanj 2024 16:17