StoryEditorOCM
4 kantunaRADOVI BEZ PREDAHA

Muraj polagano poprima novi izgled šetnice: postavljaju se skale Narodnog lista, završava betoniranje i traži rješenje za buduće prodajne kućice

Piše Iva Ivanac
20. srpnja 2020. - 19:15
Zadar, 200720 Projekt uredjenja setnice na zadarskim bedemima blizi se svome kraju. Postavljena je ograda i klupice, a u tijeku je betoniranje same setnice te uredjenje stepenista Narodnog lista.Luka Gerlanc/Cropix

Za tri mjeseca trebali bi biti završeni svi grubi građevinski radovi na Bedemima zadarskih pobuna koji su započeli u rujnu 2019. godine u sklopu velikog europskog projekta 'Zadar baštini'. Prošlog tjedna na Muraju se radilo punom parom jer je na središnjem dijelu zidina postavljana betonska podloga, a kako teku radovi na ostatku bedema, upitali smo gradskog pročelnika za EU fondove, Šimu Erlića.

- Sa središnjim dijelom bedema završili smo većinu poslova. Svi oni radovi na iskopima, arheologiji, instalacijama su odrađeni. Napravljeno je i početno podizanje asfalta. Postavljena je betonska podloga i kameni obrub, a osigurani su i svi uvjeti kako bi se montirala komunalna oprema. Negdje su postavljene i klupe, a svi preduvjeti za hortikulturu su završeni, kazao je pročelnik Erlić dodajući kako je sada na redu uređenje dijela na potezu od stare Tehničke škole do Muzeja antičkog stakla.

- I na tom je mjestu podignut asfalt, a slijedi postavljanje odvoda, betonskih podloga i kamenih obruba te također postavljanje komunalne opreme tako da se od početka do kraja bedema dobije jedna cjelina, kaže pročelnik Erlić dodajući kako će u listopadu grubi građevinski radovi biti gotovi i na samom 'kraju' bedema, iznad Trga tri bunara. To je područje trenutno u potpunosti raskopano, ali ponajviše zato što su se radovi na tom prostoru odužili zbog arheoloških iskapanja.

Uskoro će se pokrenuti postupak nabave tipskih kućica kojima će se, u suradnji s drugim gradskim odjelima, definirati namjena. Jedno je sigurno, posebno dizajnirane drvene kućice imat će svrhu prodaje autohtonih proizvoda, izlaganja i prodaje zanatskih radova te ugostiteljske usluge i prodaje tradicijskih jela i pića.

Započelo je i obnavljanje svih stubišta na Poluotoku koje vode do Muraja. Neka će stubišta biti u potpunosti zamijenjena, dok će se kod nekih mijenjati samo dotrajali kameni blokovi.

- Sve stube koje vode do bedema uključene su u projekt i u suradnji s konzervatorima ih obnavljamo. Prije početka projekta definiralo se koje će se u potpunosti mijenjati, a koje samo djelomično. Tamo gdje je situacija bila lošija jer su ploče, najčešće zbog leda, popucale, mijenjali smo cijelo stubište, kao što je to slučaj sa stubama Narodnog lista gdje je u tijeku ponovno postavljanje stepenika, kazao je pročelnik Erlić.

Podsjetimo, Muraj se uređuju u sklopu europskog projekta Zadar baštini vrijednog preko 66 milijuna kuna. Dio projekta je i rekonstrukcija i obnova Providurove palača, a samo radovi na uređenju i revitalizaciji Bedema zadarskih pobuna vrijedni su 27 milijuna kuna.

20. travanj 2024 00:15