StoryEditorOCM
4 kantunaINTERVJU: EROL GAŠI

Mural nikad ne bih stavio kao uvjet za proračun. HDZ je sve uvjerio u laž da je za blokadu kriva opozicija. Enio nas je koštao gradonačelnika!

Piše Ivica Nevešćanin
7. srpnja 2024. - 20:05

- HDZ je sve uvjerio u svoju laž da je za blokadu proračuna kriva opozicija, a da je Enio Meštrović u drugom krugu prošlih izbora podržao našeg kandidata, siguran sam da bi gradonačelnik Zadra bio Marko Vučetić, a ne Branko Dukić, kaže Erol Gaši (43), bivši potpredsjednik Gradske organizacije SDP-a, gradski vijećnik u dva mandata te povjerenik za Zadarsku županiju nakon stranačkog raskola prije tri godine.

Gaši se nakon godine i pol dana boravka u Bruxellesu kao asistent Biljane Borzan vratio u Zadar s namjerom da se opet aktivno uključi u lokalnu politiku. I dalje će raditi kao asistent naše istaknute europarlamentarke, ali ambicije ovog puta sežu puno više. Na stranačkim izborima 14. rujna Gaši će se natjecati za Glavni odbor (103 člana) i Predsjedništvo (17 članova) SDP-a.

- Vrijeme je da izmjerim svoju stranačku težinu. Mislim da je nakon 14 godina u politici došlo vrijeme za to – najavljuje Gaši na početku razgovora za Zadarski.hr.

Prije odlaska u Bruxelles, a nakon stranačkog raskola, bili ste stranački povjerenik za Zadarsku županiju. Kako bi danas ocijenili rad i ulogu esdepeovaca u Skupštini županije i Gradskom vijeću?

- S listom koju sam sastavljao za Županijsku skupštinu sam uglavnom zadovoljan. Uspjeli smo od jedne skupine vijećnika, koja je Županijsku skupštinu završavala u roku pola sata, jer nisu stvarali ni teme ni pitanja, doći do toga da sjednicom dominiraju pitanje i teme naših politika, a same sjednice traju nekoliko sati. U takvim istupima isprofiliralo se nekoliko imena poput Vedrane Mišković za koju „do jučer“ praktički nitko nije znao, a sad je došla na listu za Europske izbore, što znači da je nešto napravila, kao i Helena Mikulandra koja je kao mlada vijećnica vrhunski iskoristila svoju ulogu.

U skupštini je bio i Jure Zubčić koji se povukao kao predsjednik ŽO SDP-a...

- Jure Zubčić je ostao član SDP-a, ali je napravio potez zbog kojeg je meni stvarno žao, i nije mi potpuno jasno zašto se na njega odlučio. Znam da je imao svoje privatne razloge, i ja to prihvaćam, a u jednom dijelu i neke stranačke, no u njih u ovom trenutku ne želim dublje ulaziti.

Hoće li se Zubčić vratiti aktivnoj politici?

- Mislim da Zubčića treba aktivno vratiti u SDP. Hoće li se u tome uspjeti, treba s njim razgovarati. U kojem se obliku može više uključiti, i to treba vidjeti. Možda više ne želi biti predsjednik, ali on se isprofilirao u prepoznatljivo lice koje ne smijemo izgubiti.

image

Erol Gaši i Biljana Borzan

Zvonko Pavic/Cropix

Županijski SDP je dobio na vidljivosti, no kako je prošao u Gradskom vijeću? SDP je bio dio ”pobjedničke” koalicije "Srcem za Zadar" koja se prebrzo raspala...

- U Gradskom vijeću vlada jedna suluda situacija. Nešto više od tri godine nakon izbora tamo više nitko ne vjeruje nikome. Vlada situacija u kojoj SDP ne može s Akcijom mladih, AM ne može s SDP-om, Enio Meštrović ne može s AM, AM ne može s Eniom, a nitko od njih ne može s HDZ-om, što je i logično, jer su izabrani kao korektiv HDZ-u. Pritom se događa situacija koja je loša po grad. Naime, u svoj toj, neću reći netrpeljivosti, ali zbog ne dogovaranja većine unutar sebe, pati grad. Ne možemo govoriti da grad ne pati ako nema proračun punih šest mjeseci! To je dugo razdoblje, a Zadar to prolazi kao jedini i to peti grad u Hrvatskoj, što je opet posebna priča. Ako se ne mogu dogovoriti između sebe, a očito je da se ne mogu dogovoriti, mislim da je jedino ispravno rješenje bilo ići na izvanredne izbore. To je već trebalo napraviti i oni bi pokazali kome građani vjeruju.

Sad je stvar završena, prijevremeni izbori nemaju smisla jer bi došli u termin redovnih izbora.

- Gubljenje povjerenja je bilo početak i glavni razlog raspada većine, a to se dogodilo unutar mjesec dana nakon izbora. Kao da su išli mjeriti ”čiji je veći”. Tu je po meni njihova najveća odgovornost, dopustili su HDZ-u da se na kraju pokaže i da misle da su oni najozbiljniji.

U takvoj situaciji HDZ je uspio u jednoj stvari, a to je da je njihova laž upalila. Naime, i kad pričam s ljudima različitih svjetonazorskih pozicija svi dolaze do zaključka da je blokirani proračun odgovornost oporbe. Po meni to nije točno. HDZ se u startu postavio kao da on ima 16 vijećnika i da može raditi što god hoće. Od početka su nametnuli svoju laž kao istinu a to je da je opozicija jedini isključivi krivac za proračun.

Ako proračun donosi vijeće u kojem HDZ nema većinu, zašto bi HDZ bio odgovoran?

- Zato što proračun predlaže gradonačelnik.

A usvaja ga Gradsko vijeće, u kojem HDZ i partneri imaju 11 od 27 vijećnika?

- Da, ali u situaciji kada nemaš većinu u Gradskom vijeću onda proračun ipak treba ispregovarati s većinom. U početku se tako i krenulo, ali HDZ je imao figu u džepu.

Većina je mogla odbit gradonačelnikov proračun i ponuditi svoj kojeg bi potom usvojila. Tako bi i Branko Dukić i gradska uprava provodili proračun po volji i mjeri većine kojoj su građani dali povjerenje?

- Tu ste djelomično u pravu, ali opet dolazimo do toga da gradonačelnik predlaže proračun.

U slučaju da ne prođe takav ”opozicijski proračun” i gradonačelnik bi morao na izvanredne izbore. Što znači da bi HDZ morao drugačije pregovarati oko proračuna, odnosno odgovornost bi bila na njima, a ne na većini u vijeću?

- Ne kažem da većina u vijeću nije odgovorna, ali gradonačelnik pregovore o proračunu nije trebao pokrenuti u studenom prošle godine, nego već u lipnju...

Zašto bi to bila HDZ-ova laž? Većina nije uspjela dogovoriti zajedničko djelovanje oko osnovnog cilja, micanja HDZ-a. Umjesto preuzimanja odgovornosti zapravo su izigrali povjerenje birača koje su dobili na izborima. Imamo opoziciju koja ne zna ili ne želi koristiti poluge vlasti?

- Oni su u startu krenuli s nepovjerenjem jedni prema drugima. Od početka su se osjećale trzavice između Enija, SDP-a i AM-a. Nisam u Gradskom vijeću i ne želim popovati, ali je činjenica da je u startu puklo između SDP-a i AM-a i već tu je nestao jedan dio zajedničkog djelovanja. Onda je i Enio napravio jednu grešku usred samih izbora zbog koje je možda HDZ dobio gradonačelnika. Enio je naime između dva kruga izbora podržao nestranačkog Ivicu Žuvelu za župana, ali ne i Marka Vučetića kao nestranačkog kandidata za gradonačelnika. Da je u tom trenutku postojala Enijeva podrška, mislim da bi Vučetić postao gradonačelnik. To je za mene bio ključan trenutak zbog kojeg se sve ovo kasnije događa. Ovako se u startu ušlo u jednu situaciju u kojoj nije bio nijedan veći grad u državi, a to je da je gradonačelnik u jednoj a većina u vijeću u drugoj opciji.

image

Erol Gaši u Europskom parlamentu

/Slobodna Dalmacija

SDP se oko uvjeta za usvajanje proračuna propisno izblamirao. Najprije je inzistirao na uklanjanju murala, a onda je odjednom sve uložio na legalnost novogradnje kod SAS-a. Kad je ispalo da nije u pravu, Radeta svoje obećanje nije ispunio. Igrao je s figom u džepu. Nije li to politički neodgovorno, i prema javnosti i prema biračima?

- Danijel Radeta ima ogromnu energiju kakvu vjerojatno nitko nikad nije imao u zadarskom SDP-u, ali u svemu tome ponekad zna zaboraviti da je član SDP-a, velike stranke koja nije AM i nije neka nezavisna lista, već stranka s jako zahtjevnim biračima. Birači od SDP-a ne traže samo da kritiziraju nego i da nude rješenja. I u tome preuzimaju odgovornost. U vijeću nekad treba preuzeti odgovornost za potez zbog kojeg ćeš možda nadrapati od drugih stranaka.

Na što konkretno aludirate?

- Na situaciju s privatizacijom oko HNK Zadar. SDP je glasao za, vodeći se politikama posljednjih 20 godina da se profesionalne klubove treba skinuti s gradskog proračuna, što je bio ispravan potez. Ali dva dana kasnije na Trgu pet bunara AM drži presicu da su SDP-ovci igrači HDZ-a. Je li ih to zauzdalo u kasnijem donošenju odluka, ne znam, ali smatram da je Radeta s vijećnicima mogao povući poteze koji nisu popularni i zbog kojih bi možda opet netko sazvao presicu ispred SDP-a. Ali u trenutku kad su takve stvari u pitanju, SDP treba preuzeti odgovornost.

Zašto Radeta i SDP nisu htjeli glasati za proračun i kad im je HDZ uvrstio sve amandmane, nego su krenuli u ucjenom oko murala, dakle na ideološkim premisama?

- Osobno sam još kao gradski vijećnik problematizirao taj mural na Bulevaru, kao i drugi naši vijećnici, ali ga nikad ne bih stavio kao uvjet za podršku proračunu. Smatram da je proračun izuzetno važna stavka koja se tiče svih građana i uvjetovat ga s „dvije litre piture“, po meni to nije prihvatljivo. Pa nama djeca još idu u školu u tri smjene, svake godine imamo veliki broj neupisane djece u vrtiće, turističku sezonu čekamo kao raskopani labirint u kojemu se ni GPS više ne snalazi, a od nekadašnjih zelenih trgova radimo betonske ”pečenjare“ po kojima se ne može ni šetati. Kakvi murali...

Mural je bio prije svega problem ideološkog sadržaja. I da ga je HDZ, odnosno Dukić prepiturao, sutradan bi ga vrlo vjerojatno opet iscrtali...

- Moguće, ali, na kraju krajeva, imamo državne institucije. Ako one ne žele to riješiti i u tome ne vide problem, ja više ne želim sudjelovati u takvim ideološkim raspravama. Mislim da je ljudima u Zadru toga puna kapa.

Je li takvim ucjenama oko proračuna Radeta zabio autogol SDP-u? HDZ im je dao priliku da glasaju za svoje amandmane, priliku za svojevrsnom programskom suradnjom, no na koncu su svi izabrali varijantu prebacivanja odgovornosti. Dok se oni međusobno loptaju, građani zbog inflacije gube iz proračuna minimalno tri milijuna eura. Ali za to nitko neće odgovarati...

- Iskreno, svi se ponašaju linijom manjeg otpora. Ja bih na njihovom mjestu inzistirao na sastancima od jutra do mraka, od ožujka do sada, ako treba i uz prisutnost medija, da se izbjegne priča o tome tko je čiji igrač, ali se proračun trebao donijeti.

Namjeravate li se aktivirati u lokalnoj politici?

- Namjeravam se aktivirati u lokalnoj politici, ne bih u ovom trenutku govorio o funkcijama, smatram da to nije korektno, dok ne krenu unutarstranački izbori.

Ima li SDP, deset mjeseci prije izbora, kandidata za gradonačelnika?

- Mislim da je prerano za takva pitanja.

Treba li na izbore SDP ići u koaliciju s nestranačkim kandidatom za gradonačelnika, kao prošli put, ili samostalno?

- Mogu govoriti samo u svoje ime, jer me u lokalnoj politici nije bilo godinu i pol dana. Mislim da SDP na iduće izbore treba izaći samostalno sa svojim kandidatom za gradonačelnika koji ne mora nužno biti član SDP-a. Dapače, s obzirom na situaciju u gradu čak sam i sklon tome da bude nezavisni kandidat, ali SDP se mora sam izvagati. Bio sam dosta ljut u zadnjoj kampanji kad su obećavana brda i doline od naših potencijalnih partnera za županiju, da bi se ispostavilo da te stranke imaju jednog čovjeka. Po meni je to bio znak ne da oni ne vrijede nego da smo mi ti koji trebamo promijeniti svoj odnos prema njima. Svaka čast Akciji mladih, ne mogu riječi reći protiv njih i njihovoj ulozi u kampanji. Rubeša, Pupić Bakrač i ostali dali su svoj dio, sudjelovali su i financijski, no svi ostali nisu doprinijeli ništa. Ni u ljudstvu ni u financijama ni na neki treći način.

image

Kao dio koalicije "Srcem za Zadar"

Jure Miskovic/Cropix

Siniša Hajdaš Dončić je zasad jedini poznati kandidat za novog predsjednika SDP-a. Kao mogući protukandidati spominju se Mišel Jakšić, Mišo Krstičević, Mirela Ahmetović... Tko je vaš favorit?

- Dok svi kandidati ne budu poznati ne mogu reći da imam svog favorita. Mislim da bi to trebao biti netko iz mlađe garde. Definitivno mislim da je vrijeme da SDP počne vrednovati ljude na terenu koji su nešto ostvarili, a to su gradonačelnici. Smatram da je u nekome od gradonačelnika ključ uspjeha za SDP.

Hajdaš Dončića svi vide kao nastavak Milanovićeve struje u SDP-u? Rezultati zadnjih parlamentarnih izbora sugeriraju da bi bez Milanovićevog uključivanja u kampanju, SDP puno lošije prošao...

- Točno, Milanović je pomogao SDP-u i zato mislim da ga SDP još ovaj put mora poduprijeti na predsjedničkim izborima. Hajdaš Dončić se dosta veze uz priču o Milanoviću, a to se onda kosi s onim što govorim, da je vrijeme da se SDP odmakne od Zorana Milanovića. Podrška na izborima da, ali onda predsjednik/ca i vodstvo uz koje će se naši birači poistovjećivati. Ako se kroz Hajdaš Dončića nastavlja politika oslonjena na Milanovića, onda to nije moj izbor.

KOALICIJA S AKCIJOM MLADIH VIŠE NIJE MOGUĆA

Razmišlja li SDP o nekoj novoj koaliciji za lokalne izbore?

- S obzirom na to da je na kraju došlo do velikog razilaženja između SDP-a i AM-a, koji je u jednom trenutku imao izrazito desnu i nacionalističku politiku, suradnje među tim strankama u koalicijskom smislu više ne može biti. SDP se mora izvagati, mora sam izaći na izbore, konačno vidjeti gdje je i za to preuzeti odgovornost. Neka imamo i dva vijećnika, ali ćemo znati koliko vrijedimo. Uvijek smo na izborima bili u nekim paketima od četiri-pet stranaka gdje smo, izuzev AM, mi vukli, a druge stranke su uvijek dobivale mjesta u vijeću i županijskoj skupštini, koristeći to da sebe promoviraju.

Na koga konkretno mislite?

- Bit ću do kraja otvoren. Na izborima 2017. tadašnji reformisti s Vesnom Sabolić došli su na pregovore i tražili drugo i četvrto mjesto na listi za Gradsko vijeće. Njihove liste želja su bile nemoguće, a onda su otišli u Medulićevu i pristali na 15. mjesto! Naša kandidatkinja za gradonačelnicu je bila Sabina Glasovac, s kojom smo osvojili sedam mandata, najviše ikad.

Nakon svega toga, u ovih 14 godina koliko sam u politici, SDP nikad na izbore nije izašao samostalno. Mislim da je došlo vrijeme da vidimo koliko stvarno vrijedimo. Možda ćemo uzeti pet, možda šest mjesta... Mislim da imamo potencijal najmanje koliko i sada, četiri plus Marko Vučetić, a vjerujem da može biti i bolje. Sam SDP s dobrim kandidatom za gradonačelnika i s boljim komuniciranjem javnih politika, što nam u ovom trenutku fali, može uzeti minimalno pet do šest vijećnika. Ne pristajem više na to da imamo pet ”markica” i četvero ljudi.  

06. listopad 2024 01:26