StoryEditorOCM
4 kantunaIZGUBLJENO - PRODANO

Na aukciji zadarske policije: "Sve su mi dosad ukrali. Ostao sam bez tri bicikle i dva motora. Došao sam vidjeti jesu li možda ovdje"

Piše Božana Sviličić
11. rujna 2020. - 19:21

Iako to nije bila milijunska aukcija poznatih kuća Sotheby's i Christie's, javna dražba pronađenih i izgubljenih stvari zadarske policije u Murvičkoj ulici izazvala je u petak sličnu euforiju kod kupaca koji su uspjeli zgrabiti željeni predmet, no ovdje za - “sitne pare”. Iako je tu bilo i pravih rariteta po cijenama od nekoliko desetaka kuna na dražbi su se mogli čuti samo prigušeni uzdasi, dok su izrazi oduševljenja ostali skriveni iza zaštitnih maski koje su bile obavezne zbog korona virusa.

- Evo je.. Dancelli - rekao je nostalgično 82-godišnji Šime Bajlo, zadarska biciklistička legenda i sportska ikona bivše i sadašnje države. Na dražbi je pronašao biciklu koja ga je u sekundi odvela u prošlost i izmamila suzu na oko. - Ja i Michele Dancelli, slavni talijanski biciklist po kojem je ova bicikla dobila ime, zajedno smo '63 vozili amaterski “Tour de France”. Eh.. koja su to vremena bila. Sada kupujem biciklu s njegovim imenom – rekao je ovaj biciklistički as u mirovini milijući Dancellicu roze boje.

- Nije moja boja i treba u nju dosta uložiti, ali moram je kupiti. Samo da me supruga ne ubije, rekao je prije nego što je iz prodajnog dijela zadarske policije izgurao svoj plijen za koji je izdvojio 20 kuna.

Iako je i njega zanimala ponuda bicikala, drugi Zadranin koji je htio ostati anoniman, na dražbi nije imao “proustovski” moment već nešto manje romantičan “deja vu” svakodnevnice.

image
Luka Gerlanc/Cropix


- Sve su mi dosad ukrali. Ostao sam bez tri bicikle i dva motora. Došao sam vidjeti jesu li možda ovdje, ali nisu. Malo sam zakasnio pa ponuda ovih tu nije baš..trebalo bi dosta uložiti - rekao je nervozno se ogledajući.

- Sada namjerno vozim staru, nikakvu biciklu. Nju nitko ne dira - rekao je pomalo razočarano jer nije uspio pronaći ono što je tražio. No, čak 17 bicikala, deseci novčanika, preko 20 mobitela, nekoliko invalidskih kolica, fotoaparati te dva vanbrodska motora, koje su izgubili oni koji su bili manje sreće, “planuli” su u manje desetak minuta.

- Policijska uprava zadarska, sukladno zakonskim odredbama ima Nalazni ured u kojem se pohranjuju predmeti nepoznatih vlasnika, koje građani pronađu i predaju policijskim službenicima. Ovi predmeti se evidentiraju i pohranjuju u skladište gdje ih građani koji su ih izgubili mogu preuzeti u roku od godine dana. Nakon toga predmeti se stavljaju na javnu dražbu – rekla je Marinka Čulina, voditeljica pisarnice PU zadarske u sklopu koje se nalazi nalazni ured.



Pojasnila je kako nije riječ o klasičnoj aukciji, već cijene određuje povjerenstvo imenovano od stane Načelnika Policijske uprave, koje se sastoji od predsjednika i dva člana.

- Biciklu ne tribam jer jedva idem, a ni ostalo, Uzet ću ovaj novčanik za deset kuna iako nemam što u njega što staviti. Možda mogu neki papirić – dosjetio se zadarski umirovljenik koji je na dražbu došao s kapom natučenom na oči da ga, kako je rekao, "ne prepoznaju".

Osim bicikala, na ovoj nesvakidašnjoj aukciji za koju se još prije devet sati, kada je bio zakazano otvaranje, stvorio red, najbrže su “nestali” mobiteli koji su se nudili za desetak kuna, te fotoaparati za pedesetak. Prodana su i invalidska kolica koja su policiji ostala nakon raskrinkavanja laćnih prosjaka,, dok za dva vanbrodska motora od 300 kuna nitko nije pokazao interes.

25. travanj 2024 15:03