StoryEditorOCM
4 kantunaZAMJENA ZA LONČARA

Na čelo Županijske skupštine stiže Nevenka Marinović: Ja sam „čovjek stranke, ali tko zna hoću li dobiti većinu, vidjet ćemo na sjednici...  

Piše Predrag Opačić
19. veljače 2020. - 20:40

Nitko ne pamti da je HDZ ikada naišao na ovakvo odbijanje vlastitih županijskih vijećnika da preuzmu jednu od najvažnijih političkih dužnosti u Zadarskoj županiji. Zbog ostavke predsjednika Županijske skupštine Željka Lončara, vodstvo županijskog HDZ-a je obavilo razgovore s većim brojem svojih županijskih vijećnika, da bi na kraju kandidatkinja za predsjednicu Skupštine postala stranačka veteranka Nevenka Marinović.
Dobije li povjerenje većine županijskih vijećnika, Marinović bi na novoj dužnosti trebala provesti nešto više od godinu dana, koliko je preostalo do narednih lokalnih izbora.
-Svjesna sam da je ovo nezahvalna funkcija, ali imam znanja i političkog iskustva, mislim da ću moći obavljati dužnost predsjednice Skupštine, izjavila nam je Nevenka Marinović u prvoj reakciji nakon što je objavljena vijest da je ona kandidatkinja za čelno mjesto u Županijskoj skupštini.
-Što vam je izazov, zašto ste prihvatili ovu kandidaturu?
-Malo mi je teško definirati u čemu je izazov. Ja sam čovjek stranke i kad god je trebalo zapela sam i bila sam na raspolaganju. Dakle, osjećam se kao dio stranke i napravit ću ono što moja stranka misli da trebam i mogu obaviti.
-Ne smeta vam što će to trajati malo više od godinu dana?
-Ne, ne smeta mi to. Možda zbog toga što nemam velikih i izraženih političkih ambicija, a mjesto predsjednice Skupštine doživljavam samo kao još jedan javni posao koji je preda mnom.
-Očekujete li da ćete uspjeti dobiti potrebnu podršku većine vijećnika?
-Tko zna, vidjet ćemo što će biti na sjednici Skupštine.
Nevenka Marinović je rođena 1956. godine u Zadru, a Fakultet poljoprivrednih znanosti završila je u Zagrebu i potom se vratila u rodni grad gdje je početkom devedesetih radila kao gimnazijska nastavnica. HDZ joj nije bio prva stranka, jer je u tom periodu bila ne samo članica, nego i predsjednica zadarskog ogranka Hrvatske kršćansko demokratske stranke. Ubrzo je otišla iz HKDS-a i priključila se HDZ-u u kojem je od tada bila u Županijskom odboru, jedno je vrijeme bila i tajnica ŽO i županijska vijećnica, a još uvijek vodi županijsku organizaciju HDZ-ove Zajednice žena „Katarina Zrinski”.
Od siječnja 2008. do kraja 2011. godine bila je saborska zastupnica napustivši radno mjesto županijske pročelnice. Kako ju po isteku saborskog mandata u Županiji nije čekalo radno mjesto, Marinović je otišla u mirovinu i 2017. je postala županijska vijećnica.
Nevenka Marinović samu sebe opisuje kao „čovjeka svoje stranke” i to ne bez razloga. Posljednji put je to demonstrirala u lipnju prošle godine kada se u vrhu županijskog HDZ-a pojavilo razmimoilaženje oko prodaje zgrade Zavoda za javno zdravstvo na Kolovarima.
Tada je Županijski odbor zaključio da prodaju zgrade treba skinuti s dnevnog reda Županijske skupštine i predložio da se ide u novu procjenu nekretnine na Kolovarima, jer im se nije svidjelo neprekidno padanje cijene zgrade bivše Poliklinike. Ali, tome se usprotivio dio HDZ-ovaca predvođen županom Božidarom Longinom i tadašnjim predsjednikom Skupštine Željkom Lončarom. Na glasanju o skidanju s dnevnog reda, ispostavilo se da Longin nema potporu svih vijećnika HDZ-a: među njima bila je i Nevenka Marinović koja je kao „čovjek svoje stranke” glasala za skidanje s dnevnog reda.
Mada to nitko nije službeno potvrdio, među HDZ-ovcima se tvrdi da je taj sukob oko prodaje vrijedne nekretnine na Kolovarima definitivno „odvojio” Željka Lončara od vodstva županijskog HDZ-a. Pretpostavlja se da je i to imalo utjecaja na njegovu odluku da podnese ostavku ne mjesto predsjednika Skupštine.
Koincidencijom, sada su istog dana objavljene dvije vijesti: umjesto Željka Lončara, kandidatkinja za predsjednicu Skupštine postaje Nevenka Marinović, a zgrada Zavoda za javno zdravstvo je konačno pred prodajom.

ŠKRGATIĆ: Vrlo sam sretan i zadovoljan ponudom!

Za zgradu Zavoda za javno zdravstvo na Kolovarima stigla je ponuda zagrebačke tvrtke Eko Zadar Dva od 22.334.455 kuna, što je za više od pet milijuna kuna preko posljednje procjene vrijednosti ove nekretnine. Zgrada je procjenjivana pet puta, objavljena su i dva natječaja s početnom cijenom od 26 milijuna, a prva je ponuda stigla nakon treće objave natječaja s početnom cijenom od oko 17 milijuna kuna.
-Pisalo se i govorilo svašta, sumnjalo se, konstruiralo se da će zgrada nekome biti poklonjena ili prodana ispod cijene. Vrlo sam sretan i zadovoljan jer je sve završilo pozitivno i što se pokazalo da je od procjena važnije što će ”reći” tržište. Posljednja objava se dva mjeseca vrtila po portalima u Švicarskoj, Austriji i Njemačkoj, a meni je drago što je stigla ponuda hrvatske tvrtke nakon što smo postupak proveli u skladu sa zakonom i protokolima, kaže Zoran Škrgatić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo.
Kada budu uplaćena, sredstva će ići na račune Opće bolnice Zadar i Zavoda za javno zdravstvo i bit će namijenjena dovršavanju i opremanju nove zgrade Poliklinike u koju je Zavod dosada investirao svojih 8 milijuna kuna za koje očekuje da će sada biti vraćeni. Škrgatić navodi da je u Poliklinici ostalo još nedovršenih, neuređenih i neopremljenih prostora, pa ni ova ponuda od 22,3 milijuna kuna neće biti dovoljna za kompletno uređenje Poliklinike.
-Ipak, s ovim će naše usluge u Poliklinici biti podignute na još viši stupanj, zadovoljan je ravnatelj Škrgatić.



 

20. travanj 2024 18:17