StoryEditorOCM
4 kantunaOTKUD SU STIGLE?

Na plažu Sakarun na Dugom otoku doplutale dvije ogromne "japanske" kugle! I našle svoje mjesto u piramidama Vedrana Petešića iz Sali

Piše Mišel Kalajžić
2. ožujka 2023. - 22:20

Dok se Japanci ovih dana misle što predstavlja čudna velika kugla koja je doplutala tko zna od kud na njihovu obalu, Vedran Petešić, graditelj poznatih piramida na Dugom otoku, poručuje im: pa iste su kao ove što su doplutale na Sakarun - jednu od najpoznatijih plaža Zadarske županije, smještenu na sjeverozapadnoj obali Dugog otoka.

image

Kugle sa Sakaruna

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

- I to ne jedna već dvije! Prva je na plažu doplutala još 2013. godine, a ova druga prošle godine, točno negdje u ovo vrijeme. Isto je imala ove ručke kao i japanska "sestrica" i bila je šuplja. Ali pizala je najmanje 400 kilograma, a u promjeru je imala visinu čovika, oko metar i 80. Tko zna od kud je doplutala? Zanimljivo je da su stigle na istu lokaciju, udaljenosti možda stotinjak metara. Nevjerojatnije se radi o nekim velikim bovama, iste proizvodnje, odnosno graditelja. Ali otkud je došla, ne znamo. Ja ih nisam vidio nigdje po Jadranu. Baš kao i japanska, pojavila se iznenada, jedna i druga - kaže Petešić.

image

Kugle sa Sakaruna

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

On je pronađene metalne kugle iskoristio tako što ih je ugradio u svoj piramida park.

- Ali bilo ih je strahovito teško vaditi i dopremiti do piramida. Prave su to grdosije, vrlo teške. Sad su našle svoju namjenu u piramidama. a što će Japanci činiti sa svojom, čini mi se da još ne znaju - kaže nam.

Pitamo ga je li se bojao da se ne radi o protubrodskoj mini iz Drugog svjetskog rata?

- Ma kakva mina. One imaju drugačiji oblik, upaljače načičkane po sebi. Ova kugla ima ručke za manevriranje i alku za vezivanje. Ovo je neka bova, plutača i šuplja je. Baš kao i japanska. Samo što se oni svoje boje, a mi ne, mi smo našim kuglama našli svrhu. U piramidama - odlučan je.

image

Kugle sa Sakaruna

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

Vedran je stravstveni sakupljač predmeta koje more izbaci na dragulj-plažu Sakarun. Kao izložbeni eksponat pronašao je i žutu kinesku kacigu s Pelješkog mosta i stavio je na počasno mjesto u masliniku njegove matere u mjestu Sali na Dugom otoku gdje je izgradio piramide.

- Nadam se da nije nitko doživio ništa loše zbog njezinog gubitka. No kod mene je na počasnom mjestu jer je došla u moj morski poštanski pretinac – kazao je tada ovaj saljski umjetnik i graditelj koji već gotovo dva desetljeća od morskih naplavina radi umjetnička djela. Sve to izlaže u piramidama, a dosad ih je izgradio - tri! Poznat je i kao strastveni skupljač poruka u boci. Dosad ih je u svojoj karijeri ‘morskog poštara‘ skupio čak - 69! Prvu poruku u boci je izvadio iz mora kad je imao samo 13 godina...

image

Kugle sa Sakaruna

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

Svoje je piramide zamislio kao mali etno muzej dugootočke baštine i sada ima tamo više od 400 umjetničkih djela napravljenih od kamena, drva, odnosno naplavina, svega što more donese i što godinama skuplja. A i japanske sestrice pronašle su nakon godina lutanja morima, smiraj u Vedranovim piramidima. Možda i Japanci svoju molaju, pa i ona dopluta do Sakaruna?

Tako da postanu - Tri sestrice iz Sali!

17. travanj 2024 19:50