StoryEditorOCM
4 kantunaNA VRHU LJESTVICE

Na početku pandemije bili crni su rekorderi po broju oboljelih, danas su nacionalni rekorderi po broju cijepljenih! Evo kako je Saljanima to uspjelo

Piše Ana Vučetić Škrbić
4. studenog 2021. - 18:05

Prema podacima koje je objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo, jedna općina u Zadarskoj županiji apsolutni je rekorder po procijepljenosti svojih mještana. U Salima na Dugom otoku, općini koja po službenom popisu stanovništva broji 1900 ljudi, 64.3 posto je onih koji su već primili obje doze cjepiva.

A na početku pandemije nije ni približno tako izgledalo. Nakon nekoliko grupnih proslava i jednog rođendana, zaraza je eskalirala pa se broj zaraženih popeo na čak 39 u jednom danu. Svaka druga kuća u mjestu tih je dana bila u izolaciji.

Uz sve, još su imali i svećenika, don. Tomislava Vlahovića, koji je s oltara propovijedao kako korona ne postoji i da se pravi vjernici ne mogu zaraziti. Odbijao je slušati naputke nadbiskupa i provoditi mjere Stožera civilne zaštite, a na to je poticao svoje vjernike. Neki su ga i poslušali. Zato je baš prije godinu dana crkveni zbor postao drugo veliko žarište u malom mjestu.

Sve to Saljanima je bila velika lekcija da se korona ne događa drugdje i da je jedini spas u cijepljenu.

- Kod nas je korona stvarno krenula žestoko, ljudi su iz prve ruke vidjeli koliko je to opasno i zarazno. Onda, kad je taj prvi val popustio, došla je turistička sezona od koje većina otočana živi, pa se i prema tome ponašalo vrlo odgovorno. Među prvima smo imali punkt za testiranje na otoku. Od 500 turista koji su testirani prije odlaska, niti jedan nije bio pozitivan. Što se mojih otočana tiče, prije desetak dana imali smo pet do šest slučajeva dnevno, sada je ta brojka između dvoje i troje pozitivnih. Dakle, unatoč svim ovim crnim statistikama, kod nas je broj zaraženih u opadanju- govori nam saljski načelnik, Zoran Morović koji se i osobno, zajedno s lokalnim otočkim stožerom i medicinskim djelatnicima, angažirao oko cijepljenja.

Naime, slučaj je htio da u vrijeme najveće epidemije ambulanta u mjestu Žman ostane bez liječnika. Iz Sali su tražili pomoć Zavoda za javno zdravstvo koji je na teren poslao svoj tim sa šefom epidemiološke službe, dr. Alanom Medićem. 

- Bili su šest ili sedam puta ovdje na terenu, za ljude na otoku, pogotovo u vrijeme pandemije, takva dostupnost cjepiva bila je od presudne važnosti. Svi smo se angažirali za te njihove dolaske: obaviješavali smo ljude, pripremali popise tako da bi u trenutku kad tim dođe na otok sve bilo spremno za cijepljenje. I ja sam liječnički tim prevozio svojim autom par puta od mjesta do mjesta, kako bi sve prošlo glatko. Moram vam reći, bilo je to s guštom jer su liječničke ekipe bile izvrsne, sve je odrađeno zaista besprijekorno. Tko god se htio cijepiti, cijepio se. A svi smo htjeli! I važno je reći da među mlađim ljudima nije bilo težih slučajeva osim jednog momka koji je završio na kisiku. On nije bio cijepljen. Ali, izvukao se, na kraju je sve dobro završilo- govori nam Morović. 

Bibinje najlošije stoje

Ukupno gledano, udio cijepljenih u Zadarskjoj županiji ni u jednom njezinom dijelu nije niži od dvadeset posto. Procijepljenost manju od trideset posto bilježe Bibinje (sa samo 20,76 %), zatim Obrovac, Stankovci, Poličnik, Galovac, Sveti Filip i Jakov, Pakoštane, Škabrnja, Sukošan i Polača. Zadar je toj karti svjetlije narančast s 35,42 posto cijepljenih.

22. travanj 2024 14:47