StoryEditorOCM
4 kantunaHIT MEĐU OSMAŠIMA

Na prvom upisnom roku u zadarske srednje škole, jedna je pomela konkurenciju po rekordnom broju prijava! Evo popisa škola i zanimanja koje su učenici najviše birali

Piše Ana Vučetić Škrbić
15. srpnja 2022. - 19:55

Strukovna škola Vice Vlatkovića uvjerljivo je najpopularnija srednja škola u Zadarskoj županiji. Upravo ova škola izazvala je najveći interes, odnosno najveći broj prijava, među učenicima koji u rujnu započinju svoje srednjoškolsko obrazovanje: njih 1.183 prijavilo se za 206 mjesta! Nakon Strukovne škole najveći broj prijava u ljetnom upisnom roku zaprimila je Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola, 960 prijava za 156 mjesta. Značajan broj prijava bilježi i Tehnička škola, njih 817 za samo 108 mjesta.

U srednjim školama na području Zadarske županije za upis u prvi razred ove je godine bilo dostupno 1.986 mjesta. Od toga, 1.876 mjesta je u srednjim školama kojima je osnivač Zadarska županija dok se preostala odnose se na Klasičnu gimnaziju Ivana Pavla II. (70 mjesta) te Privatna gimnazija NOVA s pravom javnosti (40 mjesta). Od ukupno 1.876 mjesta u srednjim školama kojima je osnivač Zadarska županija, 346 mjesta je bilo u gimnazijama; Gimnazija Franje Petrića, Gimnazija Jurja Barakovića te Gimnazija Vladimira Nazora. Sva mjesta u spomenutim gimnazijama (uključujući Klasičnu gimnaziju Ivana Pavla II.) su već u ljetnom mjestu popunjena. Samo Gimnazija Vladimira Nazora je zaprimila 713 prijava za 138 mjesta. Gimnazija Jurja Barakovića imala je 539 prijava za 112 mjesta, dok je Gimnazija Franje Petrića za slobodnih 96 mjesta zaprimila 487 prijava za upis u prvi razred školske godine 2022./2023. Klasična gimnazija Ivana Pavla II. je zaprimila 445 prijava za 70 mjesta.

Osim gimnazija, na prvom upisnom roku popunjena su i mjesta u Obrtničkoj školi Gojka Matuline te Pomorskoj školi. Gotovo sva mjesta popunjena su i u Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi gdje je ostalo samo jedno mjesto za program Prodavač. U Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi ostalo je po jedno mjesto za programe Konobar i Pomoćni konobar. Skoro sva mjesta su popunjena i u Medicinskoj školi: ostalo je samo šest slobodnih mjesta za program Medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege, u Strukovnoj školi Vice Vlatkovića po jedno slobodno u programima Automehaničar, Autolimar i Soboslikar, a u Poljoprivredno prehrambenoj i veterinarskoj škola Stanka Ožanića dva za program Pomoćni pekar. U Školi primijenjene umjetnosti i dizajna još su 3 slobodna mjesta za program Šivač odjeće.

Što se tiče broja prijavljenih, uz već spomenute strukovne škole i gimnazije, veliki interes učenici su pokazali i za Pomorsku školu, gdje su za 88 mjesta zaprimljene 332 prijave te Medicinsku školu Ante Kuzmanića,  gdje je na 96 mjesta zaprimljeno 513 prijava (250 prijava za 72 mjesta programa Medicinska sestra/tehničar, dok su za 24 mjesta programa Farmaceutski tehničar zaprimljene 263 prijave).

Za Poljoprivredno prehrambenu i veterinarsku školu Stanka Ožanića stiglo je 468  prijava za 104 slobodna mjesta. Najveći interes učenici su pokazali za program Tehničar nutricionist, 103 prijave za 22 mjesta, te za program Veterinarski tehničar 85 prijava za 22 mjesta.

Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola također bilježi značajan interes učenika, 426 prijava za 194 mjesta. Najviše prijava je zaprimljeno za programe; Kuhar (120 prijava, 48 mjesta) Hotelijersko-turistički i ugostiteljski tehničar (96 prijava za 44 mjesta) te Turističko-hotelijerski komercijalist (74 prijave za 44 mjesta).

Veliko zanimanje učenika vidljivo je i za Prirodoslovno-grafičku školu. Od ukupno 461 prijave za 66 mjesta, najveći broj prijava zaprimljen je za program Web-dizajner (156 prijava za 12 mjesta) te program Grafički urednik – dizajner (149 prijava za 20 mjesta).

Obrtnička škola Gojka Matuline je također interesantna učenicima, na što ukazuje 369 prijava za 65 mjesta (za 22 mjesta u programu Kozmetičar je prijavljeno 157 učenika, za 32 mjesta programa Frizer je zaprimljeno 137 prijava dok je za program Pediker prijavljeno 75 učenika).

Što se tiče škola koje su ove godine imale manji interes nego ranije, to Glazbena školu Blagoje Bersa te Škola primijenjene umjetnosti i dizajna. Od zanimanja za koja je zaprimljen najmanji broj prijava ističu se Glazbenik, Cvjećar, Pekar, Mesar, Vrtlar…

Kakvo je stanje u cijeloj županiji?

Srednja škola Kneza Branimira Benkovac je zaprimila najveći broj prijava od svih škola izvan Zadra, njih 235 za 108 mjesta. Popunjena su mjesta za sljedeće programe: CNC operater, Automehatroničar, Instalater grijanja i klimatizacije i Prodavač. Slobodnih mjesta ostalo je za programe Ekonomist, Opća gimnazija, Strojarski računalni tehničar i Keramičar.

Srednja škola Bartula Kašića Pag je zaprimila samo 39 prijava za 50 mjesta, što znači da je ostalo slobodnih mjesta za sva tri programa (Opća gimnazija, Kuhar, Konobar).

Srednja škola Biograd je zaprimila 180 prijava za 92 mjesta. Popunjena su mjesta za programe; Kuhar i Konobar, dok je najmanji interes učenika vidljiv za programe Brodograditelj nemetalnog broda i Prodavač. Slobodnih mjesta ostalo je i za programe: Opća gimnazija, Ekonomist i Brodomehaničar.

Srednja škola Gračac je za 24 mjesta zaprimila 26 prijava. Slobodnih mjesta ostalo je za oba programa (ekonomist i Tehničar zaštite prirode).

Srednja škola Obrovac je zaprimila samo 26 prijava za 42 mjesta. Za program Instalater kućnih instalacija su popunjena sva mjesta. Slobodnih mjesta ostalo je za programe Opća gimnazija, Ekonomist i Prodavač.

 

02. svibanj 2024 21:35