StoryEditorOCM
4 kantunaNEMA KRAJA

Na Tuđmanovoj i dalje "cirkus" - umjesto na kolniku, dostavna se vozila parkiraju uz zgradu City galerije, u pitanju su izgleda i imovinski odnosi

Piše M.K.
11. travnja 2023. - 22:04

Na rekonstruiranoj Ulici dr. Franje Tuđmana uz City Galeriju opet problemi za zaustavljanjem, odnosno parkiranjem vozila. Nakon što je prometnica potpuno rekonstruirana kao četverotračna (po dva prometna traka u svakom smjeru s tim što je po jedan prometni trak prioritetan za vozila javnog prijevoza putnika), pojavio se problem zaustavljanja vozila uz nogostup City Galerije zbog opskrbe i odlaska na obližnju Gradsku tržnicu.

To je stvaralo velike teškoće u prometu tim dijelom prometnice, a nakon što je policija pojačala nadzor kršenja prometnih propisa na tom dijelu ulice, opskrba vozila preselila su se - na nogostup. Kako nam javlja čitatelj, više se ne zaustavljaju na kolniku već na nogostupu uz zgradu City galerije. Navodno se zbog nejasnih imovinsko-pravnih nadležnosti nad zemljištem uz City galeriju opravdavaju da parkiraju na - privatnoj površini, pa je "cirkus" potpun.

Kad će se ta situacija razriješiti ovisi najviše o City galeriji odnosno upraviteljima Gradske tržnice zbog koje i nastaje čitav nered oko parkiranja i zaustavljanja vozila po nogostupu. Iako u prizemlju City galerije postoji javna garaža gdje se prvi sat može parkirati besplatno, a postoji i teretni lift za prijenos tereta na plato s tržnicom, ta se mogućnost vrlo malo koristi. Tržnica se opskrbljuje propuštanjem vozila na plato gdje se roba pretovara do štandova, a na isti se način, čini se, obavlja i opskrba obližnjih trgovina.

Sve to stvara ružnu sliku na obnovljenoj prometnici gdje se svakodnevno, baš kao i na nogostupu gdje je dio rezerviran za bicikliste, ugrožava sigurnost sudionika u prometu.

Što se tiče same prometnice, iz Gradske su uprave od izvođača radova rekonstrukcije Tuđmanove ulice tvrtke Lavčević zatražili  ispravljanje svih utvrđenih nedostataka, koje su "kozmetički" izvođači radova pokušali ispraviti "frezanjem" asfalta za otjecanje vode s kolnik. To nije rješenje koje zadovoljava Grad kao investitora rekonstrukcije Tuđmanove ulice u okviru Inteligentnog transportnog sustava, projekta financiranog od strane Europske unije, kazali su iz Gradske uprave zahtijevajući cjelovito rješenje.

Problem zadržavanja oborinskih voda zbog pogrešnog nagiba kolnika i utonuća kolnika na nekoliko mjesta pojavljivao se još od završetka radova na Tuđmanovoj. Stručni nadzor Gin Company reagirao je nakon pojave prvih izraženijih kiša kad su uočena značajnija zadržavanja vode na kolniku, te je odmah od izvođača zatraženo da pristupi radovima na saniranju i otklanjanju nedostataka.

Sanacijom su obuhvaćeni radovi skidanja (frezanja) završnog sloja asfalta na sjevernom kolničkom traku, te ugradnje dodatnih slivničkih rešetki uz sjeverni cestovni rubnjak. Obzirom da je problem dužeg zadržavanja vode na kolniku poslije kiša i dalje prisutan, zatražene su dodatne radnje na rješavanju tih problema na cijeloj rekonstruiranoj dionici prometnice. Već je prije navedeno da je otklanjanje svih nedostataka u izvođenju radova ugovorna obveza ugovornog izvođača radova. 

Kako smo doznali iz Gradske uprave, očekuje se da nakon konzultacija s nadzorom izvođač radova ponudi kvalitetno rješenje za otklanjanje nedostataka. Na taj se način ipak neće riješiti problem parkiranja dostavnih vozila uz City galeriju, u što će se osim policije očigledno morati uključiti i Gradska tržnica, Grad Zadar, kao i vlasnik City galerije. 

28. travanj 2024 03:04