StoryEditorOCM
4 kantunaNEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Na uvjetnu zatvorsku kaznu osuđen umirovljenik s Pašmana: premlatio građevinara, a potom policiji rekao da se ovaj ozlijedio u ‘padu niz stepenice‘

Piše B.S.
30. srpnja 2021. - 21:00

Na uvjetnu zatvorsku kaznu osuđen je 60-godišnji umirovljenik iz mjesta Kraj na otoku Pašmanu jer je u rujnu 2014. godine, zbog novčanog duga premlatio lokalnog građevinara, a potom policiji rekao da se ovaj ozlijedio u 'padu niz stepenice'. Zbog kaznenog djela protupravne naplate na Općinskom sudu u Zadru nepravomoćno je osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od deset mjeseci s rokom kušnje od tri godine.

Incident se odigrao oko 7,15 sati, kada je 60-godišnjak, u cilju naplate tražbine u iznosu od pet tisuća kuna, došao u kuću građevinara gdje ga je najprije udario šakom u glavu. Kada je pao na pod udario ga je nogom u rebra, te mu koljenima skočio na leđa, govoreći da će ga ubiti i satrati ako mu ne vrati novac.

Muškarac je na koncu uspio pobjeći na ulicu, a u napadu je zadobio lake tjelesne ozljede: oguljotine na desnoj strani čela, krvni podljev lica, krvni podljev prsnog koša i oguljotine na podlaktici.

U svojoj obrani na sudu pojasnio je kako je građevinar bio zbunjen i uplašen, te možda i pijan. Dodao je kako nije uopće ulazio u njegovu kuću, već je stajao na vrhu stepenica pred ulaznim vratima gdje su razgovarali. Zajedno su silazili niz stepenice, najprije paralelno jedan uz drugoga, a kada je građevinar nastavio ispred njega, pao je niz stepenice udario u zid.

- Rekao je da mu nije ništa i dignuo se- ispričao je 60-godišnjak nakon incidenta u obiteljskoj kući u mjestu Kraj.

Građevinar je pojasnio kako su se dogovorili da će mu za 14 tisuća kuna izvesti radove na produživanju terase na garaži u sklopu kuće. Predao mu je u gotovini osam tisuća kuna, s kojima je trebao kupiti materijal, a ostatak mu je trebao dati po završetku radova. Od tih novaca za materijal je potrošio 4.500,00 kuna, a dovezao je i svoje građevinske podupirače i oplatu kako bih mogao početi sa radovima. Iako je unajmio majstora koji je počeo rušiti postojeći dio terase, drugi dan radova, došao je 60-godišnjak tražeći da mu vrati osam tisuća kuna, a da on sebi uzme materijal koji je kupio jer je on našao jeftinijeg građevinara. Kako on to nije htio učiniti 60-godišnjak ga je tog dana treći put fizički napao.

Njegova susjeda je potvrdila kako je vidjela 60-godišnjaka kako izlazi iz njegove kuće. Za njim je izašao i građevinar, a kako mu je čelo bilo plavo, pitala ga je jeli ga došao zvati raditi ili ga je opet istukao. Građevinar joj je potvrdio da ga je 60-godišnjak opet istukao,te da čeka policiju.

Sud je u dokaznom postupku zaključio da je obrana optuženika kojom tvrdi da se oštećenik ozlijedio u padu niz stepenice, neistinita i usmjerena isključivo na izbjegavanje kaznene odgovornosti.

- Optuženik, osim toga, iskazuje i nedosljedno. Tako kod prvog ispitivanja pred općinskim državnim odvjetništvom navodi da nije vidio ozljede na oštećeniku, u prvoj obrani pred sudom je naveo da je oštećenik od ranije imao ogrebotine po licu, a u drugoj obrani pred sudom je naveo da je oštećenik imao masnice na licu od ranije.

Nakon provedenog dokaznog postupka, na temelju savjesne ocjene svakog dokaza pojedinačno i u njihovoj međusobnoj vezi, te stavljanjem istih u korelaciju s obranom optuženika, ovaj sud nalazi nedvojbeno utvrđenim da je optuženik počinio kazneno djelo protupravne naplate u pokušaju – navodi se u obrazloženju presude sutkinje Maje Ivković.

23. travanj 2024 14:31