StoryEditor
4 kantunaNASTAVA NA DALJINU

Na zadarskom Sveučilištu vrlo fleksibilni ispitni rokovi

Piše Ana Vučetić Škrbić
28. svibnja 2020. - 19:18
Jure Miskovic/HANZA MEDIA

Sa svojih 27 odjela i 80-ak kombiniranih programskih programa, Sveučilište u Zadru za sada je uspješno položilo test izvođenja nastave na daljinu.

Od samog početka pandemije, prema uputama Nacionalnog stožera, organiziran je rad od kuće za djelatnike i studente, a trenutačno su u finalnim priprema za ispite na daljinu te obrane završnih i diplomskih radova, također na daljinu.

- Mi na Sveučilištu smo pomakli sve kalendarski učvršćene aktivnosti, pa se nadamo da se neće oduzeti više od jednog godišnjeg doba, ako sačuvamo zdravlje mislimo da to sve skupa treba zaboraviti, da se sve može nadoknaditi. Imamo sreću da imamo manje skupine studenata pa se nastava uspješno organizira. Spremni smo na obavljanje ispita na daljinu, imamo i pravilnik za obrane završnih radova i diplomskih radova na daljinu - kazala je rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican, dodajući kako će svi nastavnici svoje ispitne rokove organizirati sa studentima onako kako najbolje bude moguće te, ako bude potrebe, na raspolaganju biti i u kolovozu.

Pročelnici i predmetni nastavnici dužni su na vrijeme obavijestiti studente o vremenu i načinu održavanja nastave te uvažiti povratne informacije onih koji ne mogu doći na nastavu. Također, za njih su dužni organizirati završetak nastave i ispite na daljinu.

- Pred nama je i lipanj i srpanj, nećemo se zatvarati i odlaziti na godišnje odmore olako, stojimo studentima na raspolaganju ako treba i u kolovozu, vjerujemo da bi se od rujna mogli staviti u redovno stanje. Ispitni rokovi će biti vrlo fleksibilni, svi će nastavnici svoje ispitne rokove napraviti sa studentima onako kako bude najbolje moguće. Vjerujem da će se od rujna stanje stabilizirati - kazala je nedavno rektorica Vican.

Na Sveučilištu u Zadru više od dvije trećine studenata dolazi izvan Zadarske županije, a kako se postojeći pravilnik ne bi mijenjao zbog ove privremene situacije, organizirana je mogućnost obrane završnih i diplomskih radova na daljinu. S ciljem ujednačavanja primjene tog alternativnog načina na svih 27 odjela, izrađen je postupovnik u kojemu je propisano da se obrane završnih i diplomskih radova obavljaju na sustavima MS Teams ili Skype korištenjem odgovarajuće potpore, te sve drugo što studenti, ali i nastavnici moraju učiniti prije, tijekom, ali i nakon obrane. Nastava u Zadru i inače koristi nekoliko platformi za sinkronu komunikaciju te Merlin sustav za, uglavnom, asinkronu interakciju među studentima i nastavnicima.
Ako bude potrebno, kažu na Sveučilištu, nema razloga da se ispiti ne bi mogli polagati i u kolovozu.

– Ispiti će se održati iz onih kolegija koji uspješno završe online nastavu do 10. lipnja. S obzirom na to da je riječ o različitim studijima, stručna vijeća odjela će razmotriti realizaciju nastave iz pojedinih kolegija, te mogućnosti polaganja ispita na daljinu. U svakom slučaju, sugeriramo više ispitnih termina u ljetnom ispitnom roku. Osobno ne vidim nijedan razlog da se ispiti ne polažu i u kolovozu bude li potrebno, posebice studenti druge godine diplomskog studija koji završavaju svoj studij ili odrasle osobe na izvanrednim studijima i tečajevima. Budući da je najveći broj studenata izvan Zadarske županije, te su korisnici privatnog smještaja, strpljivo ćemo pričekati kolovoz i donijeti upute o polaganju ispita u rujanskom ispitnom roku. Ako neki kolegiji ne budu realizirani u cijelosti (primjerice, vježbe i terenski rad iz agronomije, vježbe na simulatoru za studente nautike, terenski rad na studiju arheologije i dr.), nositelji kolegija će nerealizirane kolegije ili dijelove kolegija prenijeti u novu akademsku godinu - najavila je rektorica Vican.

Novi ispitni termini
Što se tiče apsolventskih i izvanrednih rokova koji su se trebali održati u ožujku i travnju, sveučilišni odjeli će umjesto toga studentima omogućiti dva ispitna termina prije početka ljetnog ispitnog roka. Također, studentima treće godine preddiplomskog studija koji namjeravaju upisati diplomski studij na drugim sveučilištima treba na vrijeme omogućiti izradu i polaganje završnog rada ili ispita, dok će svi ostali konzultacije održavati elektroničkim putem.

Izdvojeno

19. rujan 2020 00:52