StoryEditorOCM
4 kantunaSLUČAJ JANJETINA 2

Načelnik Baričević se žali na presudu kojom je poznati ugostitelj oslobođen krivnje za klevetu jer ga je prozvao da je besplatno "izio" stado janjaca!

Piše Božana Sviličić
23. prosinca 2020. - 21:27

Načelnik Općine Jasenice Martin Baričević žalio se na presudu zadarskog suda koji je poznatog ugostitelja iz Zatona Obrovačkog Milu Minju Anića oslobodio krivnje zbog medijskih napisa u kojima ga proziva da mu je besplatno "izio" stado janjaca!

Načelniku iz redova HDZ-a nikako nije 'sjela' presuda sutkinje Jasne Ančić Barić koja je 19. studenog Anića na Općinskom sudu u Zadru oslobodila optužbe za klevetu nakon što je javno optužio načelnika i općinsku 'svitu' da su mu dužni za pojedene janjce, tuke, pivce i kokoše u njegovom restoranu ‘Anita‘.

Iako je u ponovljenom postupku dokazano da Općina Jasenice i načelnik nisu podmirivali dugovanja u „Aniti“, te da su novinarski tekstovi vjerodostojni, računi iz restorana autentični, a da je obrana okrivljenog Anića životno logična,
Baričević smatra kako je presuda nezakonita. Navodi kako je sud iznio samo svoj dojam koji nije potkrijepio činjenicama i dokazima u spisu, te da je u potpunosti izostala ocjena dokaza.

- Sud je u ovom postupku povrijedio odredbe Kaznenog zakona jer je bez ikakvih dokaza i bez obrazloženja odlučio vjerovati okrivljeniku da je izjave za medije, kojima je naštetio ugledu privatnih tužitelja dao u uvjerenju da su istinite, pa je protivno načelu in dubio contra reum i načelu quisquis praesumitur bonus bez ikakvih dokaza na strani okrivljenika donio oslobađajuću presudu - navodi se u žalbi Baričevićeve odvjetnice Irene Gulan Šimurine. Ističe kako je sud relativizirao, te parcijalno i paušalno, samo usput tumačio iskaze samo pojedinih svjedoka, i to samo u dijelu u kojem može obrazložiti oslobađajuću presudu.

Pojašnjava kako je Anić postupao sa zlom namjerom, pa je “nepostojeće” račune ciljano i namjerno poslao u Općinu Jasenice par dana prije nego li je dao neistinite izjave u medijima, a sve neposredno pred lokalne iznore, sa jedinom svrhom da našteti načelniku I Općini Jasenice. Tome u prilog ide i presuda Prekršajnog suda u Zadru kojom je Anić načelniku kao službenoj osobi izrekao čitav niz ureda galameći da je lopov, opsovao mu majku govorio mu da je majmun i da mu je dužan 150.000,00 kuna

- Moj život se pretvorio u noćnu moru, a samo sam tražio da plate ono što su pojeli i popili. Dugo sam moljakao da mi isplate dug koji se popeo na 150 tisuća kuna. Pretežno je bila janjetina, tu je bilo i tuke, janjetine lešo, onda domaći pivci, kokoši… Dogovor je bio kad se skupi malo računa šaljem ih u Općinu, ja sam slao, ali načelnik se oglušio, jednostavno ne bi plaćao – svjedočio je Anić.

Iskaz načelnika koji je osporavao Anićeve navode, sud je, međutim, ocijenio neuvjerljivim u dijelu u kojem opovrgava dugovanja Općine prema „Aniti“.

image
Mile Minja Anić
Hanza Media

Slučaj je počeo još 2013. kada je Anić izjavio da su načelnik i njegovi suradnici kod njega jeli i pili, ali da nisu platiti račune. Time je ostao “kratak” za 185.000 kuna, što preračunato u cijenu janjetine, "pokriva" stado od stotinu janjaca. Načelnik je na sudu osporio Anićeve navode tvrdeći da su dugovi nastali između 2006. i 2010. godine, te da su mu 2013. godine dostavljeni u Općinu ispisani na paragon-bloku.

Ustvrdio je da računi ne dosežu iznos od 185 tisuća kuna, te je Aniću u drugom sudskom postupku uspio osporiti potraživanje od 13 tisuća kuna na ime istih troškova. Računi se osim na janjetinu odnose na priloge, salate, vina i kolače, ali i 7.500 kuna troškova za zadušnicu poslije sprovoda načelnikova brata koji su također navodno išli na račun Općine Jasenice.
Svjedoci, konobari zaposleni kod Anićeve supruge, izjavili su na sudu da nije bilo neuobičajeno da nakon korištenja ugostiteljskih usluga načelnik ili djelatnici Općine Jasenice ne potpišu paragon blok nego da predlože da se to stavi na račun općine.

Na temelju privatne tužbe Martina Baričevića i Općine Jasenice, Općinski sud u Zadru prije dvije godine Milu Anića je proglasio krivim za klevetu. Osuđujuću presudu potvrdio je Županijski sud u Vukovaru, no Ustavni sud je u rujnu ove godine ukinuo obje presude i predmet vratio u Zadar na ponovni postupak.

25. travanj 2024 12:36