StoryEditorOCM
4 kantunaREVIZIJA JASENICA

Načelnik Baričević u 4 godine svaki dan trošio 232 kune na reprezentaciju i 200 kuna na benzin! Općinska zemljišta prodavao bez suglasnosti OV-a...

Piše I.I.
5. veljače 2022. - 12:56

Rezultati državne revizije o poslovanju općine Jasenice u zadnjem mandatu Martina Baričevića (HDZ), po svemu sudeći šokirali su novog načelnik Stipu Vulića i njegovu nezavisnu listu Bura.

Naime, na službenoj stranici Općine Jasenice objavili su Izvješće o obavljenoj financijskoj reviziji koja je dala uvjetno mišljenje jer su otkrivene brojne nepravilonsti u radu bivšeg načelnika Baričevića. Podsjetimo kako je Državna revizija "upala" u Općinu Jasenice samo deset dana nakon što je mladi načelnik Vulić preuzeo Općinu. Zadnji put je državna revizija ovu Općinu posjetila 2010. godine, a sadašnji načelnik Vulić je u listopadu za Zadarski.hr  kazao kako bi svakako pozvao državnu reviziju da nisu sami došli. 

Općina Jasenice je na Facebook stranici komentirala Izvješće Državne revizije o kojoj su raspravljali i na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća. 

- Danas smo na sjednici Općinskog vijeća usvojili Izvješće o obavljenoj financijskoj reviziji koja se odnosi na poslovanje Općine Jasenice tijekom 2020. godine. Revizija je dala uvjetno mišljenje o financijskim izvještajima i uvjetno mišljenje o usklađenosti poslovanja. Uvjetno mišljenje znači da je revizija otkrila nepravilnosti u poslovanju, a ovo su neke od nepravilnosti koje su se dogodile tijekom 2020. godine: troškovi reprezentacije u iznosu od 70.771,00 kuna od kojih priloženi računi nisu imali obrazloženje odnosno svrhu reprezentacije, te se ne može utvrditi opravdanost tih iznosa, nije evidentirana prodaja katasatraskih čestica zemljišta koja su u vlasništvu općine, javni natječaji za prodaju zemljišta objavljeni su na temelju odluke općinskog načelnika, iako je Općinsko vijeće trebalo dati suglasnost za prodaju terena skupljih od 70.000,00 kuna, nije obavljena kontrola namjenskog korištenja sredstava od dodijeljenih donacija udrugama, u poslovnim knjigama nije evidentirana materijalna imovina Općine, mišljenje revizije je da je u provođenju javne nabave prekršeno načelo transparentnosti, naveli su iz Općine Jasenice dodajući kako najoštrije osuđuju netransparentno postupanje i samovolju bivšeg načelnika.

- Od preuzimanja vlasti krajem svibnja 2021. godine aktivno radimo na ispravcima nepravilnosti i čeka nas velik posao da uskladimo poslovanje sa Zakonom. Transparentnost i poštivanje zakona su temelj našeg djelovanja u svrhu boljitka općine Jasenice i naših mještana, naveli su iz Općine Jasenice. 

Ni nezavisna liste grupe birača BURA, na čijem je čelu sadašnji načelnik Vulić, nije propustila komentirati nalaz Državne revizije. Njihove komentare prenosimo u cijelosti.

Ima jedna općina koja broji 1.377 stanovnika. To je općina u kojoj se od 2017. do 2021. godine potrošilo 356.594,16 kn na reprezentaciju i 293.685,68 kn na gorivo.

Kad čujete brojke vjerojatno pomislite - pa dobro, imali su vozni park, često su organizirali domjenke, častili su suradnike, otvarali su nove ustanove, to je dio političkog života. Ali, ne! Dragi svijete, ta ista općina u 4 godine nije otvarala nove vrtiće, škole, dvorane. Ta općina nije imala nikakve sportske, kulturne ni zabavne događaje, ali se u 4 godine potrošilo 356.594,16 kn, godišnje 84.745 kn, dnevno 232 kune (uključujući vikende i blagdane).

U toj općini su se vozila 3 službena automobila, u koja se u 4 godine ulilo 293.685,68 kn goriva. Dva su služila za lokalne potrebe, prelazila su godišnje max 20.000 km, dok je treći, službeni Passat potrošio 82.261,74 kn. Taj isti Passat prešao je 116.000 km u 4 godine, a prema potrošnji goriva trebao je prijeći 149.600 kilometara. Jednostavnom računicom zaključujemo da 3 automobila nisu mogla potrošiti tolike količine goriva pa se postavlja pitanje tko je još točio gorivo na račun svih nas?!

Da ilustriramo, iznos koji je potrošen na gorivo u 4 godine je dovoljan da se otputuje na Mjesec, a iznos potrošen na reprezentaciju protuvrijednost je 1.2kg pečene janjetine dnevno (uključujući vikende i blagdane).

U toj istoj općini se ljudi ujutro bude, odlaze na svoje poslove, plaćaju svoj kruh i gorivo do posla. Bore se svaki dan kako bi svojim radom i trudom omogućili pošten život sebi i svojoj djeci. Ta općina je općina Jasenice, a (bivši) načelnik te općine je Martin Baričević.

Politika ne bi smjela biti sredstvo za postizanje vlastitih interesa i koristi, a reprezentacija nije instrument dokazivanja javnim novcem pred prijateljima. Tim se novcem treba raspolagati odmjereno, u svrhe promidžbe. A promidžba treba donijeti investicije kojih ovdje nije bilo.

Politika je rad za opće dobro.

Telefonom smo pokušali dobiti i bivšeg načelnika Jasenica, Martina Baričevića, ali je, izgleda, svoj mobilni uređaj isključio.

19. travanj 2024 10:03