StoryEditorOCM
4 kantunaPRIJAVA ZA SUKOB INTERESA: OPĆINA KOLAN NA REPREZENTACIJU JE 2018. POTROŠILA ČAK 425.267 KUNA

Načelnik je suvlasnik sirane čiji paški sir kupuju Općina, TZ, DVD... Marin Pernjak: Dogodilo se samo jednom i taj račun je storniran!

20. siječnja 2020. - 23:19

Od Povjerenstva za sukob interesa zatraženo je donošenje odluke o eventualnom sukobu interesa načelnika Kolana Marina Pernjaka pod čijim je vodstvom Općina u 2018. godini za troškove reprezentacije potrošila čak 425.267 kuna. U prijavi se od Povjerenstva traži i razmatranje rasta „intelektualnih usluga” koje su 2017. godine iznosile 837.000 kuna, da bi sljedeće godine porasle na milijun i 644.391 kunu.

- Općina Kolan troši ogromna sredstva na reprezentaciju, a većina toga otpada na odnos našeg načelnika i tvrtke „Lorenco”. Načelnik Pernjak je suvlasnik Sirane MIH koja prodaje svoju robu i „Lorencu”, a onda „Lorenco” istu tu robu kao poklon pakete ponovno prodaje Općini u kojoj je načelnik Marin Pernjak. Od kada je 13. lipnja 2017. godine Pernjak stupio na dužnost načelnika, sirana MIH prodaje svoju robu ne samo Općini nego i Turističkoj zajednici Općine Kolan i općinskom DVD-u, stoji u prijavi koju je potpisao Damir Čemeljić po kojemu Pernjak "sam sebi prodaje svoj sir”, a „poklon paketi” su završavali i u rukama nekolicine ministara, te županijskih političara.

Od 170 različitih stavki troškova za reprezentaciju, njih 43 su otišle prema „Lorencu” gdje je iz kolanjskog proračuna potrošeno 173.442 kune. Ostatak je otišao raznim ugostiteljskim objektima, restoranima, konobama, OPG-ovima, hotelima, obrtima i fizičkim osobama.

Načelnik Marin Pernjak objašnjava da reprezentacija pokriva troškove raznih manifestacija, promocije kulturne i povijesne baštine, gostovanja visokih dužnosnika RH te gostovanja susjednih općina i gradova s izaslanstvima, općina i gradova izvan Hrvatske, kao i gostovanja same Općine Kolan, KUD-a Bartul Kašić, DVD-a Kolan, turističkih sajmova. Posebno ističe velike manifestacije: Say chesse and run (Otok Pag trail), Skutafest, Fešta od janjetine, te Fešta od sira, čiji dijelovi financiranja idu kroz troškove reprezentacije.

- Iako ni fizički nisam mogao pojesti toliki novac, ispada da je načelnik spiskao sva ta sredstva za reprezentaciju?! Ja osobno nikada nisam kupovao ni poklone ni sir, već samo gorivo. To rade odgovorne osobe iz općinskog protokola, DVD-a, Turističke zajednice, ali svima je izričito zabranjeno kupovati sireve izravno od sirane MIH! Čije sireve kupuju u trgovinskim lancima, ne znam, kaže načelnik Pernjak navodeći da je „jedan jedini put predsjednik Općinskog vijeća kupio paški sir izravno od sirane MIH, ali je taj račun storniran”.

- I što bih ja sada trebao?! Prodati siranu MIH? MIH već godinama radi i s „Plodinama” i s „Konzumom” i s „Lorencom”, svi korisnici općinskog proračuna, udruge, DVD, TZ, kupuju u različitim trgovinskim lancima, ali „Lorenco” je jedini trgovački lanac na području Kolana, na pet minuta od općinske zgrade, pa potrepštine, uključujući i gorivo, kupujemo u „Lorencovoj” trgovini u Mandrama. Uostalom, sve naše kartice su dostupne, tu su i svi računi, a Općina posluje transparentno, zaključuje načelnik Marin Pernjak smatrajući da je prijava Povjerenstvu za sukob interesa samo odraz frustracije jednog jedinog čovjeka.

 

Odlukom Vlade podijeljena imovina između Paga i Kolana

Vlada je donijela odluku kojom su Pag i Kolan konačno podijelili imovinu nakon dugogodišnjeg spora nastalog još 2003. godine kada se Kolan „odcijepio” od Paga. Općina Kolan dobila je vlasničke udjele od oko 17 posto u tvrtkama Komunalije Pag, Čistoća Pag, te 4,3 posto u Južnom ogranku Senj.
- Završavanjem ovog poglavlja Općina Kolan je otvorila novi put prema boljoj distribuciji vode, kvalitetnijem zbrinjavanju otpada te boljem održavanju komunalne infrastrukture jer smo ovom podjelom postali ravnopravna stranka u upravljanju komunalnom infrastrukturom, objavljeno je na službenoj WEB stranici Općine Kolan.

 

18. travanj 2024 02:28