StoryEditorOCM
4 kantunaŽUPANIJSKI SUD UKINUO PRIVREMENU MJERU ZA PUMPU NA VIRU

Načelnik Kapović: Građevinska dozvola je nezakonita - općinske službe će spriječiti nastavak radova!

Piše P.O.
4. lipnja 2018. - 23:00
benzinska_vir3-071217

Županijski sud u Zadru ukinuo je privremenu mjeru zabrane gradnje benzinske pumpe na Viru investitora "Tri Bartola"! Ali, to još ne znači da će radovi brzo biti nastavljeni, jer je cijeli ovaj slučaj još uvijek u upravnom postupku, a predmet nije u nadležnom Upravnom odjelu za za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove.

Za ukidanje privremene mjere znaju i u Općini Vir čiji načelnik Kristijan Kapović i nakon toga tvrdi da radovi neće biti nastavljeni. Inače, na cijelom Viru od 15. lipnja do 15. rujna traje zabrana izvođenja građevinskih radova zbog turističke sezone.

-Privremena je mjera ukinuta iz pravno proceduralnih razloga, a Županijski sud uopće nije ulazio u sadržaj privremene mjere niti zakonitost građevinske dozvole. Nakon izvršenog nadzora Ministarstva graditeljstva kojim je utvrđeno da je samo temeljem upravnog postupka građevinska dozvola nezakonita po tri različite osnove, a postoji osnovana sumnja i u počinjenje kaznenih djela više osoba (prvenstveno temeljem krivotvorenja i izdavanja lažnih službenih isprava), pitanje svih pitanja je zašto policija i odvjetništvo po tome nisu hitno postupali, te zašto nadležni županijski Upravni odjel nije poništio nezakonitu građevinsku dozvolu i kaznio službenicu koja je počinila tešku povredu službene dužnosti. Dapače, imali smo nakon nadzora Ministarstva, priopćenje iz Upravnog odjela kojim su se dodatno inkriminirali jer su doslovce kazali da, bez obzira što je nezakonita, građevinsku dozvolu nemaju namjeru poništiti. Ovdje imamo "šutnju državnog aparata". Općina Vir je županijskom Upravnom odjelu još u veljači podnijela zahtjev za obnovu postupka i poništenje građevinske dozvole, ali je upravni postupak još otvoren iako su svi zakonski rokovi istekli, kaže načelnik Vira Kristijan Kapović.

Na izravno pitanje kako misli zaustaviti eventualni povratak investitora na gradilište, Kapović kaže:

-Ako investitor pokuša konzumirati nezakonitu građevinsku dozvolu, što je utvrdilo i Ministarstvo graditeljstva, općinske će ga službe spriječiti! Ta je dozvola formalno još aktivna zahvaljujući samo pravnim propustima Upravnog odjela Zadarske županije. Ako se ipak pojave na terenu, zvat ćemo policiju i Ministarstvo graditeljstva! Pa zar stvarno netko misli da je moguće nastaviti radove po nezakonitoj građevinskoj dozvoli?! Još jednom apeliram da se postupi po zakonu, zaključuje načelnik Kapović.

25. travanj 2024 15:06