StoryEditorOCM
4 kantunaSKANDAL U VRSIMA: VISOKI UPRAVI SUD NA POSAO VRAĆA OTPUŠTENOG PROČELNIKA

Načelnik mu 2017. dao otkaz koji važi od 2010. godine, a sada najavljuje žalbu na – pravomoćnu presudu!?

28. studenog 2018. - 10:37
lukaperinic

Sutkinja Visokog upravnog suda Sanja Otočan potvrdila je presudu Upravnog suda u Splitu kojom je poništeno rješenje načelnika Vrsi Luke Perinića o otkazu nekadašnjem općinskom pročelniku Josipu Devčiću. Pozivajući se na Zakon o službenicima i namještenicima, načelnik Perinić je 17. srpnja 2017. godine potpisao rješenje o "prestanku službe" pročelnika Devčića i to od – 29. listopada 2010. godine!

Sve se to događalo neposredno nakon prošlih lokalnih izbora na kojima je Nezavisna lista Luke Perinića pobijedila i s vlasti skinula dugogodišnju HDZ-ovu načelnicu Sandru Vukić. U uzavreloj postizbornoj atmosferi padale su teške optužbe na račun bivše vlasti za rastrošnost i netransparentnost, a jedan od prvih poteza novog načelnika bilo je i razrješenje dotadašnjeg pročelnika.

Ali, Devčić je ne samo razriješen s pročelničke funkcije nego je dobio i izvanrendi otkaz jer je odjavljen s mirovinskog i zdravstvenog osiguranja. Devčić je za pročelnika postavljen rješenjem iz 2009. godine, a 2011. godine je sklopio i ugovor o radu na neodređeno vrijeme koji može biti raskinut jedino po Zakonu o radu, što općinski načelnik nije napravio, stajalo je u tužbi upućenoj Upravnom sudu u Splitu.

U tužbi se navodi da se u slučaju retroaktivnog otkaza (čak sedam godina unazad!), radi o "nezakonitoj i diskriminirajućoj odluci" koja je rezultat pravno "nedopustive političke i osobne odmazde". Općinski načelnik Luka Perinić svoj je potez temeljio na tome što Devčić do 28. kolovoza 2010. godine nije ispunio svoju zakonsku obavezu i položio državni stručni ispit, već je to učinio tek 2014. godine.

Međutim, Upravni sud u Splitu je u svojoj presudi naveo kako iz dokumentacije Ministarstva pravosuđa proizlazi da je polaganje stručnog ispita u nekoliko navrata "odgođeno iz opravdanih razloga" i uz znanje tadašnje općinske načelnice Sandre Vukić, te da činjenica da pročelnik u roku od godinu dana nije položio državni stručni ispit "nije razlog za utvrđenje prestanka službe po sili zakona" jer mu je taj rok produžen od strane nadležnog tijela.

Načelnikovo rješenje, smatrao je Upravni sud u Splitu, prema zakonu ne predstavlja valjani pravni oblik pisanog otkaza ugovora o radu na neodređeno vrijeme, a bivšem se pročelniku "odriče pravo na otkazni rok, pravo na žalbu ili prigovor" čime je prekršen zakon, stoji u odluci koju je potpisala sutkinja Mirela Valjan Harambašić.

U svojoj žalbi na presudu Upravnog suda u Splitu, načelnik Perinić je, među ostalim, naveo kako je odgodu tražila bivša načelnica, a ne pročelnik, te da je ispit položen tek dvije i pol godine od posljednje odgode. U pravomoćnoj presudi Visokog upravnog suda, žalba općinskog načelnika je odbačena i u cijelosti je potvrđena presuda Upravnog suda u Splitu.

 

NAČELNIK LUKA PERINIĆ: Žalit ćemo se...

- Nećemo se predati, idemo dalje! Imamo pravo na žalbu i mi ćemo se žaliti. Ako se ne bismo žalili, bivšem pročelniku bismo bili dužni isplatiti zaostale plaće, od trenutka kada je ostao bez posla pa dok nije počeo raditi na svom drugom poslu, izjavio nam je načelnik Luka Perinić.

10. svibanj 2024 01:54