StoryEditorOCM
4 kantunaPONOVLJENI POSTUPAK

Načelnik Općine Starigrad Krste Ramić osuđen na uvjetnu kaznu zbog davanja lažnog iskaza. Višeslav Dokoza traži njegovu hitnu ostavku!

Piše B.S.
23. studenog 2021. - 19:37

Načelnik Općine Starigrad Krste Ramić (50) u ponovljenom postupku na Općinskom sudu u Zadru u utorak nepravomoćno je osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu od šest mjeseci s rokom kušnje od tri godine zbog davanja lažnog iskaza.

Kao i Tomislav Ramić (45) koji je osuđen na istu uvjetnu kaznu načelnik Općine Starigrad osuđen je jer je u parničnom postupku koji se vodio pred Općinskim sudom u Zadru zbog tužbe Višeslava Dokoze za nezakonitu odluku o otkazu, dao lažan iskaz.

Optužnicom se teretio da je 10. svibnja 2010. godine u parničnom postupku tužitelja Višeslava Dokoze koji je tužio općinu Starigrad i komunalnu tvrtku Argyruntum d.o.o. zbog otkaza na mjestu direktora te tvrtke, neistinito iskazao da je Milorad Jović kao sindikalni povjerenik i ujedno član predsjedništva HDZ-a bio prisutan sjednici HDZ-a koja je održana 18. prosinca 2008. godine, tj. istoga dana prije sjednice Općinskog vijeća na kojoj je donesena odluka o izvanrednom otkazu, te da je glasovao o otkazu Višeslavu Dokozi.
Pri tome je znao da sjednica predsjedništva Općinskog odobora HDZ-a Starigrad toga dana nije uopće održana, a učinio je to s ciljem kako bi opravdao osnovanost izvanrednog ugovora o radu.

Višeslav Dokoza je kazao kako se krivotvoreni zapisnik pojavio u parničnom postupku kako bi poslužio za dokaz zakonitosti odluke o izvanrednom otkazu ugovora o radu, jer bi se na taj način dokazalo da je o tome izviješten Milorad Jović kao sindikalni povjertenik TD Argyruntum. Sporni zapisnik o toj sjednici potpisali su Tomislav i Krste Ramić, te Šime Bucić (55). Iako su se sva trojica teretila i za krivotvorenje isprave, sudac Ante Bačić oslobodio ih je optužbe za to kazneno djelo jer je u postupku utvrdio kako sjednica nije ni održana.

- Po meni se ta sjednica nije održala. Nije iskaz Jovića jedini iskaz. Tu su još dva iskaza i kopije bilježnica. Argumentaciju obrane iz ovih dokaza ne mogu prihvatiti- rekao je sudac Ante Bačić u obrazloženju presude nakon suđenja čije je ponavljanje tražio Županijski sud u Puli.
 

image
Višeslav Dokoza
Cropix

Nakon izricanja presude Višeslav Dokaza je zatražio da Krste Ramić odmah podnese ostavku na mjestu načelnika Starigrada.

- Kandidiranje Ramića za načelnika Općine Starigrad prevara je naroda i javnosti, te tražim da hitno podnese ostavku na to mjesto. Cilj je svega ovoga bio nezakoniti otkaz meni, te da se u tom smjeru sve moguće nezakonite radnje prikažu zakonitima. Zadovoljan sam što su osuđeni, a ujedno želim istaknuti ispravan stav tužiteljstva i suca koji nije podlegao pritiscima- rekao je Dokoza.
Sporna činjenica tijekom postupka je bila jeli se sjednica predsjedništva Općinskog odbora HDZ-a Općine Starigrad uopće održala 18. prosinca 2008. Dva okrivljenika su se teretila da su lažno iskazala pred sudom da jest, a sva tri da su sudjelovali u stvaranju pismena koje bi trebalo predstavljati njezin zapisnik..

Utvrđena je činjenica da je u tom trenutku direktor komunalnog poduzeća TD Argyruntum bio Višeslav Dokoza, sin predsjednika općinskog HDZ-a i da je očito već bila iskomunicirana odluka da ga se formalno smijeni sa tog položaja. Ta je odluka i formalno inicirana 18. prosinca 2008.

19. travanj 2024 13:56