StoryEditorOCM
4 kantunaE, ŠIME, ŠIME...

Načelnik Stožera prozvao zadarske novinare zbog senzacionalizma. Kolege tražile ispriku od Vickovića, ali je nisu dobile!

Piše Ivica Nevešćanin
25. ožujka 2020. - 12:05

U moru loših vijesti dobra vijest je da je 16 osoba izliječeno, kazao je načelnik županijskog stožera Šime Vicković, misleći vjerojatno na broj izliječenih u cijeloj Hrvatskoj. Pritom je prigovorio novinarima kako nije potrebno otkrivati identitete oboljelih, inzistirati na njihovim imenima, jer se tako nepotrebno stigmatizira oboljele i njihove obitelji. 

- Danas su zaraženi oni, sutra možemo to biti ja ili vi. Svi možemo biti nositelji zaraze i zaraženi – kazao je Vicković apelirajući na novinare kako on razumije njihov posao, ali da se klone senzacionalizma te da prenose samo provjerene informacije iz službenih izvora, odnosno stožera civilne zaštite, koji ne krije informacije i na vrijeme o svemu izvještava javnost. Vicković pritom nije naveo koje su to infomacije krivo ili netočno prenesene i od strane kojih medija, odnosno što je to bilo objavljeno a da nije bilo točno.

- Na ovom smo poslu zajedno, i vi i mi. Mi smo jedan tim i naša je namjera pravodobno i točno informirati naše građane o svim važnim stvarima vezanim uz epidemiju. Ništa ne skrivamo. Zato vas molim da štitimo dignitet zaraženih osoba i njihovih obitelji, da ih ne stigmatiziramo – dodao je župan Božidar Longin.

Opaska Vickovića da neki novinari senzacionalistički izvještavaj o oboljelima u Zadarskoj županiji nije ostala bez novinarske reakcije. U duhu te ”zajedničke borbe" protiv virusa, kako je naglasio Longin, kolega iz Večernjeg lista je zatražio od načelnika Vickovića da ne vrijeđa novinare neopravdanim opaskama da senzacionalistički izvještavaju te je od njega zbog toga zatražio ispriku.

Javnu ispriku, međutim, novinari nisu dobili. 

20. travanj 2024 08:24