StoryEditorOCM
4 kantunaGODIŠNJICA KORONE/2

Načelnik Vicković: Ne žalim zbog izjave o ‘lešo‘ mesu. Ne postoji cijepljenje preko reda, a župan Longin se cijepio da bi podržao kampanju!

Piše Iva Ivanac
17. ožujka 2021. - 21:55

Prije godinu dana u Zadarskoj je županiji otkriven prvi slučaj koronavirusa. Tog je dana, 18. ožujka, sazvana i konferencija Stožera Civilne zaštite Zadarske županije. Presice su u prvom valu održavane gotovo svakodnevno, a jedno od najzapamćenijih lica, uz ljude iz zdravstva, bilo je i ono zamjenika župana Šime Vickovića, sada u funkciji načelnika stožera. 

Godinu dana nakon borbe protiv pandemije bi li što napravio drugačije? Smatra li da je negdje pogriješio i je li Stožer opravdao svoje postojanje s obzirom na brojne incidente nepoštivanja epidemioloških mjera u Zadarskoj županiji?

- Naravno da samo opravdali! Stožer civilne zaštite postoji temeljem Zakona o sustavu Civilne zaštite, i obično su na čelu tog stožera zamjenici župana, gradonačelnika i načelnika. Nitko od nas još nije imao ovakvu situaciju, i općenito sve što se tiče epidemije za nas je bila nepoznanica. Mi smo od samog početka radili odgovorno slušajući savjete struke, govori načelnik Vicković smatrajući kako su incidenti vezani uz razne zabave na kojima se širila zaraza rezultat nepoštivanja mjera.

image
Luka Gerlanc/Cropix

- Niti jedna mjera koja je donesena ne može imati učinka ako ju se ne poštuje. Puno smo puta spominjali da je na svakom pojedincu da vodi računa o sebi i drugima, niti ja niti članovi Stožera ne možemo znati što svaki pojedinac radi, ističe Vicković dodajući kako je Županijski stožer poduzeo sve što je bilo u njihovoj moći.

- Najviše smo se trudili spriječiti proboj virusa u zdravstvenim ustanovama i domovima umirovljenika i dugo je situacija bila povoljna, upravo zato što smo na vrijeme reagirali. Imenovali smo tim za provedbu mjera pojačane kontrole za sprječavanje epidemije u sustavu socijalne skrbi koji je obavljao kontrolu u ustanovama za smještaj starih i nemoćnih osoba. U naše je domove virus ušao uglavnom preko zaposlenika koji nisu imali simptome, ali tek nakon proboja u gotovo sve domove u Hrvatskoj, ističe Vicković dodajući kako skoro pa i nema doma u Zadarskoj županiji u kojeg virus nije ušao.

- Žao nam je što je bilo preminulih, ali na žalost bilo je za očekivati da ćemo imati umrle, ističe načelnik i objašnjava kako se prvi proboj virusa u zdravstvenu instituciji, točnije biogradsku bolnicu, dogodio zbog pacijentice koja je bez ikakvih simptoma bila primljena u bolnicu.

Nije biogradska bolnica bila jedini izvor zaraze, bilo je tu kojekakvih zabava, svadbi i tuluma, smatra li se Stožer odgovornim za ovakve propuste?

- Ne smatramo se odgovornima upravo zato što smo na vrijeme poduzeli sve potrebne mjere. I dalje tvrdim da Zadarska županija u odnosu na broj stanovnika ima dobru epidemiološku situaciju. Ponavljam, žao nam je svakog tko je izgubio bitku s koronavirusom ili teže obolio, ova bolest je svjetska pandemija i neistraženo područje, tako da mi na lokalnoj razini možemo na nju utjecati jedino donošenjem mjera i vlastitim odgovornim ponašanjem.

Da je moguće vratiti se u prošlost, ne bi ništa mijenjao, kaže Vicković, jer su svi članovi Stožera bili stručnjaci u svojim područjima, a on je slušao samo struku.

- Sve što je predloženo s njihove strane je i učinjeno! Smatram da smo odradili dobar posao s obzirom na to da smo se svi susreli s nečim novim, govori Vicković koji smatra da bi županijski stožeri trebali imati veću autonomiju kod donošenjem epidemioloških mjera.

- Svaka županija bi trebala imati ovlasti da relaksira ili postrožava mjere. Po pitanju trenutne epidemiološke situacije u Zadarskoj županiji, mi sada možemo donositi jedino strože mjere jer nam se broj oboljelih iz dana u dan opet povećava.

Vickovića smo upitali je li mu poznato da se netko cijepio "preko reda". Postoji plan cijepljenja, a cijepljenje preko reda ne postoji, tvrdi načelnik.

- S obzirom da imena cijepljenih osoba spadaju u osobni podatak, nemam tu informaciju dok je netko javno ne objavi, a niti smatram da je trebam imati. Ja se nisam cijepio jer sam prebolio koronavirus i još uvijek imam dovoljno antitijela. U dogovoru s ostalim kolegama županima župan Božidar Longin se cijepio kako bi dao podršku kampanji „Misli na druge, cijepi se“, a o tome je već izvijestio javnost, odgovorio je Vicković.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Jeste li požalili zbog izjave da "nema što ne liječi lešo meso pa tako i koronu"?

- Pa i nisam. Žao mi je ako je nekome ta izjava zasmetala ili ako sam s tom izjavom nekoga povrijedio. Izjava je izvučena iz konteksta te postala vijest na nacionalnoj razini, ali ako vas vesele takve stvari drago mi je da sam i vas oraspoložio, iskreno će Vicković ponavljajući da mu je žao zbog svakog izgubljenog života.

Jesu li članovi Stožera dobro komunicirali s medijima? Vicković je mišljenja da bi sve službe trebale medijima dati pravovremen i točne informacije. Ističe kako se on trudio uzvratiti na svaki poziv novinara, ali je i svjestan činjenice da se kod ljudi izaziva sumnja ako se informacije ne dijele na vrijeme.

- Kada će ludnica oko koronavirusa završiti nitko ne može točno odrediti. Siguran sam da će cjepivo spasiti stvar, ali distribucija cjepiva ne ovisi o županijskom stožeru već o Vladi RH. Mi smo na Višnjiku pripremili još jednu dvoranu u kojoj će se, kada stignu veće količine cjepiva, također cijepiti građani. Do tada, ali i nakon što se cijepite, molim sve građane da se pridržavaju epidemioloških mjera i odluka Nacionalnog stožera, jer samo tako možemo zaštiti svoje i tuđe živote – poručio je Vicković. 

27. travanj 2024 11:28