StoryEditorOCM
4 kantunaJAVIO MINUTU RANIJE

Načelnik Vira Kristijan Kapović morat će platiti 5000 kuna kazne jer nije na vrijeme obavijestio policiju da će blokirati - Virski most!

Piše Božana Sviličić
27. srpnja 2020. - 22:02

Načelnik Općine Vir Kristijan Kapović morat će platiti pet tisuća kuna kazne jer nije na vrijeme obavijestio policiju da će 20.lipnja 2018. u 14 sati blokirati Virski most.

U prekršajnom postupku na Općinskom sudu u Zadru oslobođen je optužbe da je tamo narušavao javni red i mir, dok mu je novčana kazne određena jer je prosvjed policiji prijavio samo – minutu ranije.

Virski most blokirale su 20. lipnja 2018. virske općinske službe smatrajući da je izgradnja benzinske postaje „Tri Bartola“ u blizini mosta ilegalna. Prosvjed i blokada mosta završili su privođenjem načelnika Kapovića, koji je tada, osim dvije prekršajne dobio i kaznenu prijavu.

Kapović je optužen za kazneno djelo protiv sigurnosti prometa ugrožavanjem prometa opasnom radnjom ili sredstvom, no taj postupak na Općinskom sudu u Zadru još nije završen. Tereti ga se da je na sredini mosta stajao zajedno s ostalim zaposlenicima sve do uhićenja u 14,45 sati, pristajući da na taj način ugrozi tjelesni integritet osoba čije bi zdravlje u tom trenutku moglo biti ugroženo zbog otežanog pristupa medicinskog vozila.

Dogodilo se, naime, da se zbog blokade mosta Hitna pomoć usporeno kretala do pacijenta iz Vira koji je imao alergijsku reakciju na antibiotik i otežano disao. Vozilo hitne medicinske pomoći se, zbog velikog broja vozila nakupljenih u koloni duljine oko dva kilometra i izazvanog zastoja prometa, kretalo usporeno i prošlo tek uz intervenciju policijskih službenika na adresu pacijenta gdje su mu pružili liječničku pomoć, te ju potom odvezli na Odjel hitnog prijema Opće bolnice Zadar, gdje je zadržan na obradi. Samo stjecajem okolnosti uslijed tako izazvanog zastoja u prometu nisu nastupile teže posljedice za zdravlje pacijenta.

Nakon što je oslobođen optužbe za narušavanje javnog reda i mira tog dana na mostu, za što “nije bilo dokaza”, Kapovića je u prekršajnom postupku na Općinskom sudu u Zadru, sutkinja Ankica Karuc osudila na novčanu kaznu utvrdivši da je kriv jer javno okupljanje nije na vrijeme prijavio nadležnoj policijskoj upravi. To nije učinio u propisanom zakonskom roku, najkasnije 48 sati prije početka održavanja mirnog okupljanja i javnog prosvjeda, već u 13,59 sati, samo minutu prije početka održavanja prosvjeda.

U svojoj obrani Kapović je obrazložio da je minutu prije blokade u 13,59 sati tog dana o javnom okupljanju obavijestio načelnika PU zadarske Antunu Dražinu i njegovog zamjenika Nikolu Šindija, te zamjenika načelnika Prve policijske postaje Zadar Roka Kneza sms porukom, a medije sat prije, dakle u 13 sati istog dana. Naveo je kako se taj dan ni prema komu nije ponašao na drzak niti nepristojan način. Na sudu je pojašnjeno kako se prijava podnosi pet dana prije početka održavanja mirnog okupljanja i javnog prosvjeda. Samo iznimno iz osobito opravdanih razloga prijavu je dopušteno podnijeti najkasnije 48 sati prije početka održavanja mirnog okupljanja i javnog prosvjeda.

07. svibanj 2024 04:47