StoryEditorOCM
4 kantunaBOKANJANI SE UZBUNILI: TKO JE I ZAŠTO POSTAVIO METALNI KONTEJNER I ŽIČANU OGRADU U BOROVOJ ŠUMI UZ OBILAZNICU?

Nadbiskupija iznajmila zemljište tvrtki "King" za čuvanje buggyja

Piše Ivica Nevešćanin i Mario Vuksan
25. travnja 2018. - 22:59
buggy2-250418

Jedan metalni kontejner i žičana ograda oko nekoliko stotina kvadratnih metara terena na čisitini u borovoj šumi tik uz zadarsku sjevernu zaobilaznicu, Ulicu Franje Tuđmana, uznemirila je proteklih desetak dana mjesno stanovništvo. Naime, stanovnici Bokanjca, jer kontejner i ograda niknuli su na području tog Mjesnog odbora, zabrinuli su se uvjereni da je riječ o uzurpaciji javnog prostora, zbog nekoliko posječenih borova na istoj parceli, a najviše zato jer na tom dijelu i inače nije moguće dobiti dozvolu za gradnju bilo kakvog objekta.

- Sam izgled prostora koji je unajmljen uz glavnu cestu šaka je u oko gradu Zadru koji je, kao, 'best destination'. To je 'narkomanski' pristup svemu, uzmi naknadu i porez bez jasne vizije razvoja turizma. To je isto nakaradno kao lunapark na Puntamici – rekao nam je predsjednik Mjesnog odbora Bokanjac Enio Meštrović i postavio pitanje:

- Kako je moguće da netko dobije koncesiju na usluge koje uključuju korištenje javnih puteva i zemljišta u posjedu MO Bokanjac bez da nas se bilo što pita?

Mi smo potražili odgovore na ovo i druga pitanja vezana uz 'misteriozni' kontejner, ali se ispostavilo da je cijela priča – čista.

U zemljišniku smo utvrdili da je riječ o zemljištu u vlasništu Katoličke crkve, točnije Župe sv. Šimuna na Bokanjcu. A župnik te župe don Srećko Petrov nam je objasnio da je Zadarska nadbiskuje svoje privatno vlasništvo dala u dugoročni zakup poduzeću "King" j.d.o.o. iz Zadra koje je registrirano za turizam i usluge. Don Srećko nam je kazao da, koliko on zna, to poduzeće tu namjerava čuvati svoja vozila, kabriolete prilagođene za vožnju kroz prirodu, vozila poznate pod nazivom buggy.

To su ona ista vozila koja smo i prijašnjih godina viđali po gradu, a koja su bila smještena u 'D-Marine' na Puntamici. Kako se ta marina sada preuređuje buggyi su morali naći novi dom. I našli su ga na Bokanjcu na crkvenom zemljištu.

Direktor i vlasnik poduzeća "King" Robert Kralj objasnio nam je da je on s Nadbiskupijom sklopio ugovor o dugoročnom zakupu zemljišta, da tu ne namjerava ništa graditi već čuvati vozila koja iznajmljuje turistima za krstarenja po prirodi. Kazao nam je kako su ga već obišli zadarski komunalni redari, i to po prijavi građana, te utvrdili da nije ni u kakvom prekršaju te da mu za parkiranje i čuvanje vozila ne treba nikakva posebna dozovola jer je riječ o privatnom zemljištu s kojim Grad Zadar nema ništa.

- Vidite, i mene zanima tko me sve to prijavljuje jer je vjerovatno to ona ista osoba koja je srušila na toj parceli tri velika stara bora kako bi bacila ljagu ne mene – rekao nam je Kralj.

- Ja ih sigurno nisam srušio jer mi drveće baš i treba, mislim i sam posaditi još stabala, ali nemam vode na parceli. Ja nisam ni u kakvom prekršaju, ne kršim zakon, držim da sa svojom ponudom obogaćujem turističku ponudu Zadra, a lokacija o kojoj je riječ je samo polazna točka s koje vozila idu u najam po cijeloj županiji. Ta vozila koriste isključivo javne, ucrtane putove, ali 'bijele', dakle ne korisitimo se asfaltom kako ne bi bili smetnja u prometu, ali ni ne ometamo ničije privatno vlasništvo.

Kralj je dodao da mu nije jasno zašto nekome smeta to što radi jer je program koji nudi isključivo avanturistička vožnja prirodom, a da istovremeno nikome ne smetaju gomile smeća koje on na sve strane otkrivo za svojih vožnji.
- Ja sam problem, a smeće koje im stoji ispred nosa na sve strane nije. Tko je tu lud? - zapitao se Kralj.

Tko je tu lud, tko je kriv, a tko prav teško je zaključiti, ali se i iz ove priče otvaraju nova pitanja poput ovog: kako je moguće da se na otoku Viru ni na jednoj privatnoj parceli ne može obavljati gospodarska djelatnost bilo koje vrste, primjerice ne može se držati ni štand s voćem i povrćem, bez suglasnosti općine Vir, a u Zadru je sve moguće, ako je u pitanju privatno vlasništvo.

Baš zbog toga i baš na Bilom brigu, pogotovo oko Ulice Franje Tuđmana, ali i drugdje u gradu, imamo sveopći komunalni nered od kojeg gradske vlasti jednostavno okreću glavu.

Kao da općina Vir i grad Zadar nisu u istoj državi.

25. travanj 2024 09:08