StoryEditorOCM
4 kantunaZDENKO JUKIĆ

"Najavljena smjena direktora Turističke zajednice grada Zadra tipičan je politički spin i pokušaj saniranja već nastale štete"

Piše Zadarski.hr
31. listopada 2023. - 11:30
Zadar, 081121. Velika vijecnica gradske uprave. Tematski sastanak gradonacelnika Grada Zadra, Branka Dukica i predstavnika klubova vijecnika u Gradskom vijecu s direktorom i clanovima Nadzornog odbora KK Zadar. Na fotografiji: Zdenko Jukic, financijski strucnjak.Jure Miskovic/Cropix

Predsjednik zadarskog ogranka Centra, Zdenko Jukić, poslao je priopćenje povodom ostavke direktora Turističke zajednice Marija Paleke. Priopćenje prenosimo u cijelosti. 

 -Najavljena smjena direktora Turističke zajednice Zadra Marija Paleke tipičan je politički spin“, poručio je Zdenko Jukić, predsjednik zadarskog ogranka Centra,“ i pokušaj saniranja već nastale štete, kojim se pokušava prikriti katastrofalno loše upravljanje turizmom u Zadru, ali i neodgovorno upravljanje gradom u cjelosti.“

Pod pritiskom javnosti, gradonačelnik Branko Dukić Paleku sada pokušava natjerati na ostavku, iako ga je sam birao, a odgovornost za lošu situaciju u Turističkoj zajednici Zadra treba prihvatiti i dio oporbe u gradskom vijeću koji je dopustio da do ovakve situacije uopće dođe i čiji bi predstavnici na pozicijama moći i TZ-om i gradom upravljali na identičan način. To se prije svega odnosi na SDP koji glasno kritizira gradsku vlast ne bi li se u javnosti stekao dojam snažnog protivljenja njihovim politikama, dok im u tišini čvrsto drži ljestve, podupirući proračun i druge odluke, kupeći pokoju koju suhu mrvicu ili milodar s njihovog stola.

 - Argumenti gradonačelnika koji idu u prilog smjeni Paleke odnose se na nesavjesno upravljanje i nedostatak transparentnosti u radu TZ-a. To su dobri argumenti, no u nijednom gradu koji se želi razvijati u smjeru modernih, europskih gradova, ne smije uopće postojati prostor da se čelne pozicije dijele po ključu političke pripadnosti i pogodovanja stranačkim interesima. Bez transparentnih javnih natječaja i procedura koje će omogućiti da se angažiraju kvalitetni i nepristrani stručnjaci, u Zadru ćemo se uvijek suočavati s rezultatima loših političkih odluka interesnih skupina i rješavati posljedice, umjesto uzroke”, poručuje Zdenko Jukić.

Kako dodaje, dok se u Splitu stranka Centar hrabro odlučila za nove izbore, SDP i ostale oporbene stranke u Zadru se nisu niti potrudile izboriti za promjene. “Situacija u

gradskom vijeću je neodrživa, a i građani u sve većoj mjeri izražavaju nezadovoljstvo političkom klimom u gradu. Ova konkretna situacija otvorila je ozbiljna pitanja o političkom upravljanju gradom i budućnosti turizma u Zadru. Zabrinuti smo zbog nedostatka integriteta u procesu odabira javnih dužnosnika jer je utjecaj političkih stranaka na njihov odabir postao toliko očigledan i uvriježen da se tome više nitko niti ne čudi, a kamoli da to dovodi u pitanje”, kaže Jukić.

- U stranci Centar smatramo da su pošteni javni natječaji elementarna osnova za razvoj demokratskog društva i da se bez odabira najboljih, kvalificiranih pojedinaca na odgovorne funkcije, neovisno o njihovoj političkoj pripadnosti, nijedan grad, pa tako ni Zadar, ne može razvijati - zaključuje Jukić.

01. svibanj 2024 18:04