StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: SVI DOBITNICI NAGRADE NASMIJEŠENO SUNCE

Najbolji noćni klub 'Posh bar'. Kalmeta: Zadar neće biti kao Monte Carlo. Bit će bolji!

Piše I.N.
22. prosinca 2016. - 13:54
nasmijeseno_sunce30-221216_resize.JPG

- Jednom prilikom sam rekao da će Zadar biti kao Monte Carlo. Neki su se tome rugali, neki smijali. Možda su bili u pravu, jer Zadar neće biti kao Monte Carlo. Bit će bolji! - izjavio je Božidar Kalmeta na svečanosti dodjele nagrada "Nasmiješeno sunce" koju gradonačelnik na kraju godine dodjeljuje zaslužnim pojedincima, tvrtkama i projektima u turizmu.

Nagrada se ove godine dodijeljuje 14. put za redom, a na svečanosti u Gradskoj loži, uz laureate, bili su nazočni brojni turistički djelatnici, dožupan Božidar Longin, direktorica TZ Zadarske županije Mihaela Kadija i direktor TZ grada Zadra Ante Rados.

Prema izboru posebne komisije, najbolji restoran je "Mamma mia", najbolji caffe bar "Borgo" obitelji Longin, najbolja konoba "Mandrač" na Velom Ižu, a najbolji noćni bar "Posh bar" u Jazinama.

U kategoriji novi suvenir nagradu su dobili Ida Šimunov za izradu pomorskih karata u drvetu te Borut Gatara za tenisice s motivom Pozdrava sunca, nazvane "Sunsetice", koje su nastale kao dio Startas programa tvornice Borovo.

Najbolji izlog ima trgovina "Swarovski" na Kalelargi, najbolja benzinska postaja je "Tri Bartola" u Ulici Hrvatskog sabora.

Nagradu za najboljeg turističkog vodiča dobio je Šime Botica za organizaciju svog "Walking toura" po Zadru, najbolji kuhar je Jure Buljat iz restorana "Bruschetta", najbolji konobar Mile Radobuljac iz "Kornata", najbolja prodavačica je Ljiljana Bašić iz "Bakmaza", najbolji policajac Zvonimir Majdandžić, najbolji čistać Žarko Jusup iz Čistoće dok je Marin Marić najbolji turistički agent.

Nagradu za izniman doprinos uspješnosti ovogodišnje turističke sezone dobili su Loreta Bačić, Vedran Božićev i Mate Pece za organizaciju marketinške akcije koja je rezultirala dodjelom Zadru titule "Best European Destination", Nasadi za organizaciju izložbe "Cvijet Zadra", Ilirijin "Arsenal" te "Teaste&Travel festival" kojeg su osmislili zadarski studenti u Zagrebu.

- Turizam je kompleksna djelatnost od koje u našem gradu i županiji živi mnogo građana. Gotovo 35 posto BDP-a županije otpada na turizam, a u gradu je to možda i više. Zadar sa smišljenom dugoročnom politikom ima razloga za turistički optizam, Zadar se sprema biti turistička meka, da trajno bude "Best Destination" – kazao je Kalmeta nabrojivši projekte koji će podići kvalitetu zadarskog turističkog prozizvoda, kao što su izgradnja putničkog terminala u Gaženici koji će biti završen do kraja 2017., početak izgradnje prvog hotela s pet zvjezica na području grad pod brendom Hyatt, završetak izgradnje TIC-a u travnju iduće godine, otvorenje Kneževe palače, "čuda jednog", kako je rekao gradonačelnik, krajem siječnja ili početkom veljače.

Kao dodatne projekte važne za ukupnost zadarskog turističkog proizvoda gradonačelnik je naveo i idejno rješenje uređenja gradske tržnice, uređenje Trga tri bunara i Trga Sv. Frane, natječaj za uređenje Nove rive i Uvale Jazine, izrada planova za Vrata Zadra za koja već postoje ozbiljni investitori. Kalmeta je posebno istaknuo važnost i doprinos pojedinca u turizmu kojima s razlogom svake godine Grada Zadar odaje priznanje kroz nagradu "Nasmiješeno sunce".

- Zadar ima svijetlu turističku budućnost i s razlogom možemo biti optimistični. Naš cilj je da Zadar cijelu godinu bude turistički grad te da i u ovo doba godine, dakle ne samo preko ljeta, bude u špici turističke sezone – rekao je gradonačelnik Kalmeta. 

 

Tko je u komisiji "Nasmiješeno sunce"

Nagradu nasmiješeno sunce dodijeljuje gradonačelnik Grada Zadra na prijedlog šesteročlane komisije u kojoj su: Ivica Katić (Grad Zadar), Ante Rados (TZ grada Zadra), Mihaela Kadija (TZ Zadarske županije), Denis Ikić (HGK), Robert Kovačević (Obrtnička komora), Dubravko Milin (Udruga zadarskih ugostitelja).

19. travanj 2024 00:46