StoryEditorOCM
4 kantunaPROJEKT STOLJEĆA

Najjeftiniju ponudu za nadzor nad izgradnjom zadarskog sustava odvodnje dali su Nijemci i onda odustali! Evo tko je dobio posao od 15 milijuna kuna  

Piše Predrag Opačić
10. ožujka 2020. - 19:37

Zagrebačke tvrtke HIDROPROJEKT-ING i IGH, te zadarski D&Z i ANIVA-INŽENJERING dobile su posao nadzora nad izgradnjom integralnog sustava odvodnje na području Zadra i Petrčana. Cijeli je projekt procijenjen na čak 567 milijuna kuna, po čemu bi se moglo raditi o najvećem infrastrukturnom zahvatu u povijesti Zadra, a zagrebačko-zadarski „nadzornici” dobili su posao temeljem ponude od 14 milijuna i 915.000 kuna.
Nadzor je bio procijenjen na 15 milijuna kuna, a s uračunatim PDV-om, taj se iznos penje na nešto više od 18,6 milijuna kuna.
Uz izabranu ponudu zajednice ponuditelja, na javnom su se natječaju pojavile i dvije jeftinije ponude: mariborska tvrtka PROPLUS je ponudila 14,4 milijuna kuna, a njemački IGR je u suradnji sa svojom istoimenom tvrtkom u Hrvatskoj dao ponudu od svega 10,6 milijuna. Zbog te „izuzetno niske cijene”, IGR-u je upućen zahtjev za dodatno objašnjenje koje je, nakon što je stiglo, zadarska „Odvodnja” kao naručitelj posla i prihvatila.
Kako su onda HIDROPROJEKT-ING, IGH, D&Z, ANIVA-INŽENJERING pobijedile na javnom natječaju?
PROPLUS „nije u propisanom roku dostavio izjavu o produljenju roka valjanosti svoje ponude”, a IGR je dostavila izjavu o – odustajanju od svoje ponude. To odustajanje nije podrobnije objašnjeno.
Zbog svega toga ponude PROPLUSA i IGR-a su ocijenjene kao nepravilne, dok je ponuda zagrebačko-zadarske četvorke za natječajno povjerenstvo bila valjana i ekonomski najpovoljnija. Kao predstavnici zadarske „Odvodnje” u tom su povjerenstvu bili Nikolina Baričić i Cecilija Tamburin, Smiljan Peša i Karmen Cerar su iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike, a Petar Bilač i Marko Klarić su predstavljali Hrvatske vode.
Oni su odluku o izboru donijeli 4. ožujka, otkada do 19. ožujka traje takozvani „rok mirovanja” nakon čijeg isteka direktor „Odvodnje” Grgo Peronja može odrediti datum potpisivanja ugovora.
-Očekujem da će ugovor biti potpisan krajem mjeseca, potrebno je samo odrediti datum koji bi odgovarao svim tvrtkama iz zajednice ponuditelja koje su pobijedile na javnom natječaju, najavljuje Grgo Peronja.

Radovi će kasniti i bit će skuplji?

Radovi na preko pola milijarde kuna vrijednom projektu trebali su započeti na Bokanjcu u svibnju ove godine, ali je javni natječaj za tu etapu radova poništen jer je pristigla samo jedna ponuda i to od 227 milijuna kuna, što je bilo za čak 96 milijuna više od procijenjene vrijednosti radova. Od tada, u „Odvodnji” i Hrvatskim vodama traju analize koje bi trebale pokazati hoće li u sljedećem natječaju cijena ostati ista (132 milijuna kuna) ili će, s obzirom na ovaj „prebačaj” jedine ponude od čak 70 posto, cijena biti nešto veća.
Kako se najavljuje da će sljedeći natječaj biti objavljen tek u travnju, očito će doći do kašnjenja početka radova na Bokanjcu gdje su bageri trebali biti već u svibnju, ali ih se sada može očekivati tek na jesen. Još veći problem bi se mogao otvoriti ako analize pokažu da je pristigla cijena od čak 227 milijuna kuna realni odraz stanja na hrvatskom građevinskom tržištu, jer bi u tom slučaju investicija od 567 „procijenjenih milijuna” mogla fijuknuti do milijarde.
Nešto optimizma donio je natječaj za radove na području Sinjoretova gdje su radovi procijenjeni na 21,7 milijuna kuna, a u pristigle su ponude tvrtke „Vodoinstalacija” koja je tražila 27,7 i „Cestara” čija je ponuda iznosila 34 milijuna kuna bez PDV-a. Sredinom travnja radove će početi „Vodoinstalacija”.

26. travanj 2024 11:19