StoryEditor
4 kantunaREAKCIJA HRVATSKOG NOVINARSKOG DRUŠTVA (HND)

Najoštrije osuđujemo brutalni fizički napad na zadarskog novinara i tražimo brzu i jasnu reakciju državnih institucija!

Piše Zadarski.hr
25. lipnja 2018. - 19:15
ubojstvo_samoubojstvo1-291117

Hrvatsko novinarsko društvo poslalo je priopćenje povodom fizičkog napada na novinara Hrvoja Bajla. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije osuđuje brutalni fizički napad na novinara Hrvoja Bajla, vlasnika portala ZADAR News i dopisnika nacionalnih medija Index i Nacional, u kojem su mu nanesene teške fizičke ozljede. Novinara Bajla, koji godinama sustavno i dokumentirano propituje načine upravljanja Zadrom i spregu zadarskih političkih, poslovnih, sportskih i pravosudnih krugova, u nedjelju 24. srpnja u večernjim satima na parkiralištu u Zadru fizički je napao i teško ozlijedio bivši nogometaš NK Zadar, današnji poduzetnik, Jakov Surać.

Prema Bajlovim riječima napadač ga je prije fizičkog nasrtaja izvrijeđao jer piše za „četnički Indeks“ i „usr… Nacional“, te zaprijetio da će mu, nastavi li pisati o njegovim prijateljima Zdravku Livakoviću, Božidaru Kalmeti i HDZ-u „odrubiti glavu“. Potom ga je šakama udarao po glavi i tijelu, oborio na tlo i nastavio tući nogama zbog čega je Bajlo nakratko izgubio svijest. Na hitnom odjelu zadarske bolnice Bajli su konstatirani prijelom desne ruke, te niz ozljeda na glavi i tijelu. Ozljede su kvalificirane kao teške tjelesne ozljede.

Novinar Hrvoje Bajlo nedavno je na internetskom portalu Zadar News objavio popis imovine bivšeg državnog tajnika u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Zdravka Livakovića koju je USKOK blokirao u okviru sudskog procesa poznatog pod nazivom „Remorker“. Riječ je o procesu u kojem su bivši ministar Božidar Kalmeta, njegov državni tajnik Zdravko Livaković i još desetak osoba optuženi za izvlačenje više od 15 milijuna kuna iz državnih tvrtki.

I u prethodnim godinama Hrvoje Bajlo je zbog svog beskompromisnog novinarskog rada u više navrata bio meta uvreda, prijetnji i zastrašivanja. Policija ranije slučajeve, unatoč njegovim prijavama, do danas nije razriješila.

HND traži odlučnu akciju policije i pravosuđa. Od najviših predstavnika političke vlasti u državi tražimo jasnu i nedvosmislenu osudu sve učestalijih prijetnji i nasrtaja na novinare. Šutnjom ili relativiziranjem tih napada poput onih kojima smo svjedočili u slučaju nedavnih prijetnji ministra branitelja Tome Medveda novinaru Indexa Vojislavu Mazzoccu najviše državne institucije otvoreno se svrstavaju na stranu napadača na temeljna novinarska prava i slobodu govora te potiču atmosferu straha i nasilja u društvu.

Denis Romac, potpredsjednik HND-a

item - id = 553106
related id = 0 -> 1122064
related id = 1 -> 1122056
20. rujan 2021 22:27