StoryEditorOCM
4 kantunaJEFTINI ENERGENT JE STIGAO DO ZADRA, ALI GA NEMA...

Najveći izvoznik iz Zadarske županije godinama želi uvesti plin, ali mrežu mora graditi sam!? Načelnik Lončar povukao prve poteze...

7. svibnja 2018. - 21:25
plin1

Unatoč tome što je plin već odavno "stigao u Zadar", nema jasnog i konkretnog odgovora na pitanje kada će zadarsko gospodarstvo ozbiljnije početi koristiti plin kao energent! Da za tim postoji potreba, pokazuje primjer tvrtke "Aluflexpack Novi" koja je već godinama daleko najveći izvoznik iz Zadarske županije i ima itekakav interes za "plinski priključak", ali za to trenutno nema mogućnosti.

-Procjenjujemo da bismo korištenjem plina smanjili troškove termičke energije za oko 20 posto, jer je to jeftinija varijanta od lož ulja. Osim toga, riječ je o ekološki daleko prihvatljivijem energentu, kaže Ivo Pastuović iz "Aluflexpacka" posebno apostrofirajući jednu drugu dimenziju zbog koje je Zadarska županija ostala kratkih rukava.

Naime, kada je tvrtka odlučila graditi novu tvornicu, upravo zbog dostupnosti plina, ona je umjesto u Zadru izgrađena u Drnišu čime je investicija teška 27 milijuna eura i šezdesetak radnih mjesta odlepršala za "mirisom plina"! Tako se nerazvijena plinska mreža pokazuje kao prepreka u gospodarskom širenju ovdašnjih tvrtki.

-Nema tu dileme, želimo mi plin, ali to jednostavno nije bilo moguće realizirati. U Umagu, čim je plin stigao, prvi su priključci išli u "Sipro" i "Aluflexpack", pa je tek onda počelo snabdijevanje javnih objekata i domaćinstava. Pokazalo se nemogućim da mi sami izgradimo potrebnu mrežu do Murvice, jer bi to bila milijunska investicija. Nadam se da će i ostali gospodarski subjekti koji rade u Murvici i na području Općine Poličnik kad-tad pokazati interes za dovođenjem plina, zaključuje Pastuović.

Načelnik Poličnika Davor Lončar je o problemu dovođenja plina u gospodarske zone govorio u više navrata u proteklih nekoliko godina. Lončar potvrđuje da je "Aluflexpack" prvi pokazao interes za korištenje plina zbog smanjenih troškova poslovanja, a sada su iz Općine poduzeti i prvi mali koraci k tome cilju.

-U suradnji sa Zadarskom županijom, u čijoj je to nadležnosti, započeli smo tražiti rješenje razvoja plinske mreže zbog smanjenja troškova cjelokupnom gospodarstvu, ali i zbog mogućnosti priključivanja javnih objekata i domaćinstava na plinsku mrežu. Imali smo jako puno upita od strane potencijalnih, ali i sadašnjih investitora koji već rade u naše dvije gospodarske zone, u Zoni Murvica i Zoni Grabi, i mi smo sada krenuli s tom pričom. Poslao sam upite na adrese svih gospodarskih subjekata koji rade na našem području da bi se vidjelo koliki je interes, koliko njih želi plin kao energent, te da se utvrdi kolika im je količina plina potrebna da bismo mogli nastaviti, kaže načelnik Lončar.

U usmenim kontaktima, dodaje općinski načelnik, mnogi iskazuju interes, ali konkretniji podaci i pismeni odgovori trebali bi mu stići za petnaestak-dvadeset dana.

-O tome sve ovisi, jer tek kada sve činjenice i podaci budu na stolu može se konkretnije krenuti u "plinsku priču". Dok to ne bude obavljeno, ne može se ništa konkretnije reći ni o količinama, ni o kilometraži eventualne plinske mreže, pa ni o načinima njenog financiranja, kaže Lončar.

Svjestan da je upravo gospodarstvo daleko najznačajniji potrošač plina, načelnik Poličnika se ne želi zatrčavati u davanje odgovora na pitanje kada će to biti, ali tvrdi da će, ako se zaista pokažu potrebe i spremnost dovoljnog broja tvrtki za gradnju plinske mreže, "razgovori biti obavljeni i s EVN-om koji ima koncesiju za područje Grada Zadra, ali i svim drugom zainteresiranim dobavljačima plina".

Dakle, plin je, zahvaljujući ogromnoj državnoj investiciji, stigao u Zadar, ali ga još nema...


 

DARKO KASAP: Postoje preduvjeti, ali...

-Neki od investitora zainteresiranih za rad u Industrijskoj zoni Murvica dolazili su na razgovore u Grad Zadar pokazujući zanimanje za mogućnost korištenja plina. Plin je stigao do "Krivog mosta" odakle ga treba razvesti do Gospodarske zone Crno, pa do obližnje zone u Murvici i u budućnosti do Zone Grabi u Poličniku. Što se Zone Crno tiče, preduvjeti za dovođenja plina postoje, ali EVN kao koncesionar dosada nije iskazivao ambiciju za njegovo dovođenje, a od njih ovisi hoće li i dokle razvijati mrežu, kaže gradski pročelnik Darko Kasap.

Odgovarajući na pitanje o kontaktima Grada s EVN-om, Kasap navodi da se predstavnici gradske uprave jednom godišnje sastanu s predstavnicima EVN-a prezentirajući im svoje planove gradnje infrastrukture, ali dodaje da su dosadašnja "preklapanja gradskih i koncesionarovih planova bila – mršava".

26. travanj 2024 19:30