StoryEditorOCM
4 kantunaKONAČNO

Nakon 16 predugih godina čekanja, dogodio se povijesni trenutak: dječji vrtić "Latica" uselio je u centar "Mocire"!

Piše AVŠ
2. lipnja 2021. - 14:03

Nakon predugih 16 godina čekanja, Centar za odgoj, obrazovanje, rehabilitaciju i smještaj osoba s posebnim potrebama “Mocire” konačno ima svoje prve stanare!

Dječji vrtić “Latica” već je tri dana i službeno na novoj adresi, u centru Mocire za koji je kamen temeljac postavljen još davne 2005. godine. Puno se toga dogodilo od tada, previše nepotrebnih prepreka bilo je na putu ustanovi koja skrbi o najosjetljivijoj skupini društva, djeci i odraslima s posebnim potrebama.

I onda, nakon niza problema koji su od samog početka pratili realizaciju ovog projekta pod nadležnošću čak tri ministarstva, prekretnica se dogodila u travnju 2017. godine kada je Grad Zadar aneksom ugovora preuzeo ulogu investitora i obvezu da dovrši izgradnju centra koji je tada bio već potpuno devastiran. Nakon što je zadarska tvrtka Krekić dovršila građevinski dio posla, Grad Zadar pokrenuo je dugotrajan proces nabave specifične opreme i namještaja koji je nedavno konačno finaliziran. Vrtić “Latica” prvi je uselio u kompleks površine 7000 metara, gdje će se smjestiti još Osnovna škola “Voštarnica” te centar za odrasle osobe o kojem brigu vodi Ministarstvo za socijalnu politiku.

- Ovu pedagošku godinu završit ćemo u velikom, prostranom i vrhunski opremljenom prostoru koji je neusporediv s ičime što smo imali do sada. Sada konačno imamo sve što nam treba za rad, od vrhunske opreme za sve programe i grupe do novih tehnologija u potpomognutoj komunikaciji koje sada uključuju i elektroničke uređaje. Ukratko, imamo sve što nam treba i prostor čiji je kapacitet 120 djece, dakle, 20 više nego što ih je trenutno upisano. Uskoro kreću upisi za novu pedagošku godinu i imamo mjesta za upis cijele redovne inkluzivne skupine- kaže dugogodišnja ravnateljica Latice, Vesna Penjalov.

Najsretniji zbog konačno useljenja vrtića ipak su mališani i njihovi roditelji koji su taj trenutalk dočekali vrlo emotivno.

- Ovo se čekalo preko petnaest godina, uz sve moguće političke prepirke, tehničke zastoje i razna druga odstojanja, ali dočekalo. Centar Mocire više nije nostalgično, razrušeno, napušteno i tugaljivo mjesto političkih prepirki i zaborava najpotrebitijih. Naš vrtić konačno je započeo s radom na novom mjestu i u novom prostoru, u potpunosti prilagođenom djeci i njihovom potrebama- kaže Daniela Dunat Amon čiji mališan polazi “Laticu”.

Prvi dojmovi su, kaže, izvanredni.

- Sobe su opremljene na svjetskoj razini za dijagnoze djece, uz samostalni sanitarni čvor uz svaku. Zahvalna sam Bogu da je moje dijete rođeno u pravo vrijeme i zahvalna svima koji su se pošteno i srcem borili da ovo jednog dana bude stvarnost. Moje je dijete ostalo u najdivnijim uvjetima skupa sa svojom ekipicom, a mi kao roditelji sabiremo dojmove i ne vjerujemo da ne sanjamo. Ovo je najljepše što sam doživjela u životu. Svi smo to zaslužili. Prije svega i sviju, djeca, onda obitelji i svo osoblje koje radi u ovom vrtiću- kaže ova majka.

18. travanj 2024 20:26