StoryEditorOCM
4 kantunaSUDAC ZA USKOK-A

Nakon Đerđa i Ministarstvo pravosuđa potvrđuje sumnje iz kaznene prijave protiv Pešića za zloupotrebu položaja i krivotvorenje dokumentacije!

Piše Ivica Nevešćanin
21. srpnja 2023. - 21:39

Ministarstvo pravosuđa i uprave utvrdilo je niz nepravilnosti na Općinskom sudu u Zadru, a jedna od njih je isplata putnih troškova predsjedniku Mariju Pešiću za službeni put iz prosinca 2021. godine, zbog čega su županijski suci Boris Babić i Hrvoje Visković u veljači 2022. protiv njega podnijeli kaznenu prijavu USKOK-u, a predsjednik Županijskog suda Željko Đerđ je, zbog tog i niza drugih razloga, od Državnog sudbenog vijeća (DSV) krajem lipnja zatražio njegovo razrješenje.

Na ovu je činjenicu nedavno ukazao Đerđ u odgovoru za Zadarski.hr, a sada nam je to potvrdilo i Ministarstvo pravosuđa i uprave. Naime, Zadarski.hr je 9. lipnja, u skladu sa Zakonom o pravu na pristup informacijama, zatražio izvještaj financijskog nadzora koje je Ministarstvo provelo nad radom Općinskog suda u Zadru te odgovore na pitanja: što je provedenim nadzorom utvrđeno, odnosno koje su nepravilnosti utvrđene, te je li predsjedniku Općinskog suda u Zadru Mariju Pešiću naložen povrat sredstava koje je dobio za svoje navodno službeno putovanje, a zbog kojeg su ga kolege sa županijskog suda prijavile USKOK-u.

Službenica za informiranje Zrinka Oreb odgovorila nam je nakon više od mjesec dana, kako je Služba za nadzor nad materijalnim i financijskim poslovanjem pravosudnih tijela Sektora pravosudne inspekcije Uprave za pravosudnu i upravnu inspekciju Ministarstva pravosuđa i uprave od 7. do 10. ožujka 2023. godina izvršila nadzor nad pravilnim i zakonitim obavljanjem financijsko-materijalnog poslovanja Općinskog suda u Zadru, no traženi izvještaj o provedenom nadzoru nismo dobili. 

Po izvršenom nadzoru sastavljen je Zapisnik od 27. ožujka 2023., a nadzorom je obavljena kontrola primjene zakona i drugih propisa vezanih uz financijsko-materijalno poslovanje Općinskog suda u Zadru.

image

Predsjednik Županijskog suda u Zadru Željko Đerđ
 

Luka Gerlanc/Cropix

„Nepravilnosti uočene primjenom metode slučajnog uzorka na pojedine segmente financijsko-materijalnog poslovanja Suda detaljno su opisane u Zapisniku, a za njihovo uklanjanje određene su aktivnosti koje sud treba poduzeti po pojedinim područjima. Zapisnikom je, između ostalog, utvrđeno da uz jedan putni nalog nije priložena cjelokupna potrebna dokumentacija te je naložen povrat sredstava u državni proračun” navodi se u odgovoru i dodaje kako je Zapisnik 4. travnja 2023. dostavljen na očitovanje predsjedniku Općinskog suda u Zadru.

„Nakon zaprimljenog očitovanja predsjednika suda, navedeni Zapisnik s priloženim očitovanjem, sukladno članku 84. stavku 4. Zakona o sudovima, dostavljen je nadležnim pravosudnim tijelima: Županijskom sudu u Zadru, Vrhovnom sudu Republike Hrvatske i Državnom sudbenom vijeću” stoji na kraju odgovora iz Ministarstva pravosuđa i uprave.

Nedugo nakon što je Zapisnik stigao na Županijski sud u Zadru, proširila se vijest da je nadzor utvrdio niz nepravilnosti, ali, što je najvažnije, da se od predsjednika Pešića traži povrat sredstava za navodno službeno putovanje s kraja 2021. godine. Pešić je za Zadarski.hr još u listopadu 2022. izjavio da nije ništa zgriješio, optuživši kolege da mu podmeću zbog osobnog animoziteta, pokušavajući uvjeriti javnost da su kaznenu prijavu podnijeli kao privatne osobe, a ne kao iskusni kazneni suci koji su dobili nalog od predsjednika suda da provedu nadzor na radom Općinskog suda u Zadru. Jedna od rezultata tog nazora bila je i kaznena prijava protiv Pešića.

Činjenica da je nadzor Ministarstva zatražio povrat sredstava za sporni putni nalog, govori u prilog sumnji da je kaznena prijava osnovana, a to dodatno potvrđuju izvidi koje je pokrenuo USKOK. ali i reakcija predsjednika Đerđa. On je, podsjetimo, 28. lipnja ove godine DSV-u podnio prijedlog za razrješenje Pešića jer je pronašao dovoljno razlog koji ukazuju da Pešić poslove sudske uprave obavlja protivno propisima, da krši propise o dodjeljivanju predmeta u rad te da je svojim ponašanjem ili na drugi način nanio štetu ugledu suda ili sudačkoj dužnosti. Jedna od razloga odnosi se i na kaznenu prijavu USKOK-u zbog sumnje da je krivotvorio dokumentaciju oko putnih troškova koristeći službeni automobil u privatne svrhe.

„Jedna od točaka prijedloga za razrješenje se odnosi i na financijsko materijalno poslovanje Općinskog suda u Zadru, u odnosu na putni nalog koji je bio između ostalog i predmet  nadzora”, stajalo je, između ostalog, u odgovoru glasnogovornice Županijskog suda, sutkinje Sandre Radanović.

No čim je Đerđov zahtjev stigao u ruke predsjednika DSV-a Darka Milkovića, on je Đerđa usmeno pozvao na hitan sastanak u Zagreb. Na tom sastanku, kako je kasnije rekao, Đerđ nije očekivao suca Pešića kojeg je Milković također pozvao, ali bez njegovog znanja. Osim toga, krajnje je neuobičajena praksa da predsjednik DVS-a, inače sudac Vrhovnog suda, poziva na ”sučeljavanje” predsjednika suda koji je prijavio kolegu s nižeg suda i to prije nego što je prošao rok od osam dana za njegovo pismeno očitovanje na podnesen zahtjev za razrješenjem. Prema neslužbenim informacijama, Milković je na tom ”sastanku”, iza kojeg nije ostao nikakav zapisnik, odnosno službeni trag, od Đerđa navodno tražio da povuče zahtjev za Pešićevim razrješenjem, što je on odbio.

image

Predsjednik DSV-a Darko Milković, na slici lijevo

Duje Klaric/Cropix

Na upit Zadarskog.hr DSV je službeno odbacio da je Milković takvo nešto tražio od Đerđa, no Đerđ to nije htio ni potvrditi ni demantirati, sve dok ne bude završen postupak protiv Pešića. Najvjerojatnije nakon ljeta, na jednoj od sjednica DSV-a. No činjenica da je Milković za Đerđa pripremio ”sačekušu” u Zagrebu, samo pothranjuje pravosudne priče da su Pešić i predsjednik DSV-a u dugogodišnjim prijateljskim odnosima.

Štoviše, cijeli se zagrebački sastanak u pravosudnim krugovima interpretira kao nezapamćeni skandal, ništa manji nego od činjenice da je ovo vjerojatno prvi slučaj u zadnjih 30 godina da je predsjednik jednog višeg suda u Hrvatskoj zatražio razrješenje svog kolege s nižeg suda prije isteka mandata, a koji Pešiću ističe u kolovozu 2024.

Podsjetimo, suci Županijskog suda u Zadru podnijeli su kaznenu prijavu USKOK-u protiv predsjednika Općinskog suda zbog sumnje da je počinio kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene ili poslovne isprave. Babić i Visković prijavu su potpisali krajem veljače 2022., nakon što su po nalogu Željka Đerđa proveli nadzor nad radom Ureda predsjednika Općinskog suda. 

Pešiću se u prijavi stavlja na teret da je službeni automobil sedam dana koristio u privatne svrhe, a sve je lažno prikazao u putnom nalogu kao dio ”stručnog usavršavanja” te je sebi još odobrio 300 kuna dnevnica.

Zadarski.hr je ekskluzivno objavio sadržaj kaznene prijave protiv Pešića i to skoro deset mjeseci nakon što je podnesena, a po njoj se nije postupalo. Nakon toga objavili smo niz članaka u kojima je problematiziran rad i odluke suca Pešića te prenosili nezadovoljstvo njegovih kolega sudaca i sudskih službenika njegovim načinom rada. Pešić je sve upućene mu primjedbe odbacio, naprotiv, pokrenuo je tužbu protiv našeg nakladnika za naknadu štete u visini 12 tisuća eura. 

I predsjedniku Pešiću smo prije nekoliko tjedana poslali upite vezano uz okolnosti sastanka u Zagrebu, ali odgovore do danas nismo dobili. 

03. svibanj 2024 23:35