StoryEditorOCM
4 kantunaSUD U VARAŽDINU

Nakon deset godina suđenja vlasnik Adrije Miodrag Lacić nepravomoćno oslobođen po optužnici za gospodarski kriminal teškoj gotovo 17 milijuna kuna

Piše Zadarski.HR/Podravski.hr
1. prosinca 2021. - 09:23
Varazdin, 270514. Na Zupanijskom sudu u Varazdinu zapocelo je sudjenje Sasi Romcu, Josipu Pavlovicu i Miodragu Lacicu u aferi Mali Spice. Optuzene se tereti da su ostetili Podravku za oko 17 miljuna kuna. Na fotografiji: s lijeva - Josip Pavlovic, Sasa Romac i Miodrag Lacic u sudnici.Zeljko Hajdinjak/Cropix

Bivši članovi Uprave Podravke Josip Pavlović i Saša Romcu te vlasnik zadarske Adrije Miodrag Lacić deset godina od početka kaznenog postupka nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Varaždinu oslobođeni su krivnje po svim točkama optužnice za gospodarski kriminal težak gotovo 17 milijuna kuna za aferu u medijima prozvanoj ‘Adria’ ili ‘Spice 2’, piše podravski.hr.

Prema prvotnoj optužnici podignutoj još u ožujku 2012. godine, optuženi trojac teretio se da su sklopili ugovor o skladištenju i zamrzavanju ribe za 630 tisuća kuna mjesečno iako je Podravka Adriji već plaćala skladištenje. Osim toga, Romca se teretilo i da je, kao zastupnik i suvlasnik tvrtke Quorum iz Praga, s Lacićem sklopio ugovor da će za Adriju istražiti tržište. Romcu su platili te je on, tvrde tužitelji, podigao i zadržao 92.500 eura, a posao nikada nije obavljen. Saši Romcu na teret se stavljlo i da je, kao zastupnik Quoruma, tvrtki Podravka Poljska, za istraživanje tržišta naplatio 40.000 eura. No, u ožujku 2018. godine nakon četiri godine suđenja, dok je ono gotovo došlo do svog kraja, tužitelji su na temelju razvoja situacije u postupku izmijenili optužnicu. Prema novoj optužnici, šteta Podravci umanjena je na 2,2 milijuna kuna, Dalmacijaribi je pribavljena protupravna korist od oko 17 milijuna kuna, a Adriji je učinjena šteta od oko 14 milijuna kuna – tvrdili su tužitelji izmijenjenom optužnicom.

Istraga je počela nakon uhićenja u ožujku 2011. godine, a ona su u medijima snažno odjeknula zato što su Romac i Pavlović već bili obuhvaćeni predmetom i kaznenim postupkom u mnogo poznatijoj aferi Spice. Zbog toga se i afera s preplaćivanjem Podravkinog posla Adriji u medijima prozvala ‘Spice 2’ kao svojevrsni nastavak megaafere u kojoj su, podsjetimo, nepravomoćno oslobođeni glavni akteri na čelu s tadašnjim potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom.

Tužitelji su nezadovoljni ishodom, nakon izricanja nepravomoćne presude najavili žalbu, piše podravski.hr.

27. svibanj 2024 15:27