StoryEditorOCM
4 kantuna‘PALA‘ MU VLADAVINA

Nakon dva desetljeća Starigrad ostaje bez načelnika Ramića: stigla presuda zbog davanja lažnog iskaza, Dokoza tvrdi: ‘Ovo je povijesni trenutak!‘

Piše Božana Sviličić
10. studenog 2022. - 15:16

HDZ-ov načelnik Krste Ramić (50) više neće moći upravljati općinom Starigrad koju vodi već gotovo dva desetljeća. Nakon dugogodišnjeg sudskog postupka i pravomoćno je osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu od šest mjeseci s rokom kušnje od tri godine zbog davanja lažnog iskaza.

Ramić je 10. svibnja 2010. godine u parničnom postupku Višeslava Dokoze koji je tužio općinu Starigrad i komunalnu tvrtku Argyruntum d.o.o. zbog otkaza na mjestu direktora te tvrtke, neistinito iskazao da je Milorad Jović kao sindikalni povjerenik i član predsjedništva HDZ-a bio na sjednici HDZ-a 18. prosinca 2008. godine, tj. istoga dana prije sjednice Općinskog vijeća na kojoj je donesena odluka o izvanrednom otkazu, te da je glasovao o otkazu Višeslavu Dokozi.

Pri tome je Ramić znao da sjednica toga dana nije uopće održana, a učinio je to s ciljem kako bi opravdao osnovanost Dokozinog izvanrednog ugovora o radu.

Uz Ramića, ista pravomoćna kazna potvrđena je i općinskom vijećniku Tomislavu Ramiću (45) koji je svojim potpisom ovjerio ispravu u kojoj su unijeti neistiniti podaci, te je dao lažni iskaz.

- Presudu još nisam dobio, no u tom trenutku kada je zaprimim ona postaje izvršna. Ja sam legalist i poštujem zakon. Snosit ću sve posljedice koje moram. Sud je povjerovao ocu i sinu Roli i Višeslavu Dokozi, a ne meni I to ću poštovati. O eventualno daljnjim pravnim postupcima posavjetovat ću se sa svojim odvjetnikom - rekao je Krste Ramić na čije će mjesto doći povjerenik kojeg mora izabrati Vlada, a koja će također donijeti odluku kada će se raspisati prijevremeni izbori.

Sutkinja Županijskog suda u Puli Dorijana Dolenec Kujundžić odbila je njihove žalbe i onu Općinskog državnog odvjetništva u Zadru, te potvrdila presudu Općinskog suda u Zadru kojom su obojica osuđeni na uvjetne kazne zatvora.

Suprotno žalbenim navodima, prvostupanjski sud je pravilnom i pažljivom ocjenom svih provedenih dokaza, pa tako i cijeneći okolnosti međusobno sukobljenih interesa Višeslava Dokoze i Role Dokoze sa interesima okrivljenika, kao političkih takmaca, a posebice imajući u vidu i interese Višeslava Dokoze kao oštećenika u ovom postupku, pravilno i potpuno utvrdio sve odlučne i važne činjenice temeljem kojih je zaključio da su Krste Ramić i Tomislav Ramić počinili kaznena djela davanja lažnog iskaza. Utvrđeno je da su neistinito u parničnom postupku pred Općinskim sudom u Zadru povodom tužbe tužitelja Višeslava Dokoze protiv tužene općine Starigrad i Argyruntum d.o.o. zbog nezakonitosti odluke o otkazu iskazali o okolnosti da bi bila održana sjednica Predsjedništva HDZ-a u Starigradu 18. prosinca 2008., a vezano uz otkaz Višeslavu Dokozi, a na kojoj da je bio i prisutan Milorad Jović.

Zaključeno je da su iskazi Višeslava i Role Dokoze u pogledu okolnosti da ta sjednica nije održana logični, vjerodostojni i međusobno sukladni, te da o održavanju te sjednice ne postoji rukom vođen zapisnik Milorada Jovića za kojeg su okrivljenici tvrdili da je bio prisutan istoj sjednici.

image

Na fotografiji: Višeslav Dokoza
 

Luka Gerlanc/Cropix

O sjednicama stranačkih tijela općinskog HDZ-a uvijek je, naime, ručno vođen zapisnik i to od strane Milorada Jovića. Međutim, iako su pribavljeni preslici tih zapisnika iz bilježnice koji su preslikani i vraćeni Krsti Ramiću, pa i oni koji su vođeni o sjednici održanoj samo dan prije 17. prosinca 2008., a nakon toga i o naknadno održanim sjednicama, takav zapisnik nije dostavljen u spis, unatoč tvrdnjama okrivljenika da ga je Milorad Jović i vodio.

Sud je ocijenio da je nevjerodostojna obrana okrivljenika da bi uz tako navodno vođen zapisnik od strane Milorada Jovića i Krste Ramić vodio zapisnik, a koji je i priložen u parnični spis kao dokaz o održanoj sjednici. Taj zapisnik je Krste Ramić nesporno pečatirao pečatom HDZ-a koji nije postojao u vrijeme vođenja tog zapisnika.

Višeslav Dokoza je nakon pravomoćne presude rekao kako je čekao sam pravdu i borio se noć i dan od 18.12. 2008. godine do danas.

- Dokazao sam da je otkaz koji mi je Ramić montirao nezakonit I moram reći da je ovo povijesni događaj. Ramić je 20. 5. 2005. godine postao načelnik i to na način da ga je postavio utemeljitelj Općine Starigrad i obrane podvelebitskog kraja Role Dokoza misleći kako je to osoba koja će služiti narodu. Međutim on je to povjerenje, nažalost, odmah izigrao i krenuo u rušilački pohod – rekao je Višeslav Dokoza. Dodao je kako je pravomoćna presuda na Općinski sud u Zadru stigla u utorak, te da je Krste Ramić jedini dužnosnik u RH koji je kao takav obnašao dužnost načelnika Općine.

- Ramić kako takav nije smio biti ni kandidat na prošlim izborima, međutim raznim makinacijama je uspio zavarati sud, ali evo konačno je stigla pobjeda. Uništio mi je život I ovo mi znači više nego svo materijalno blago svijeta – zaključio je Dokoza.

27. travanj 2024 17:58