StoryEditorOCM
4 kantunaDOMAGOJ KELAVA

Nakon dva tjedna provedena u zatvoru nasilni svećenik iz Sukošana pušten na slobodu

Piše I.I.
2. lipnja 2022. - 14:12

Svećenik Domagoj Kelava koji je unutar mjesec dana fizički napao dvije žene u Sukošanu, od kojih je jedna bila časna sestra, u četvrtak je pušten na slobodu nakon dva tjedna provedena u pritvoru.

Kelavi je zbog posljednjeg fizičkog napada na 43-godišnju Sukošanku određena maksimalna mjera zadržavanja zbog opasnosti od ponavljanja djela u vremenu od 15 dana. Početak suđenja Kelava će dočekati na slobodi, a iz pritvora je pušten bez ikakvih mjera opreza. 

Sukošanski svećenik javnosti je postao poznat kada je krajem travnja, prema riječima mještana, u "vidno alkoholiziranom stanju” napao časnu sestru A.A. iz Samostana Klanjateljica krvi Kristove. Iako je policija tada podigla optužni prijedlog i teretila nasilnog svećenika da je verbalno i fizički napao 70-godišnju ženu koju je udario šakom u lice, časna sestra je cijeli događaj poricala tvrdeći da će nas sve "istina osloboditi". Zbog tog je napada iza rešetaka proveo deset dana.

No zatvor ga izgleda nije "pripitomio" jer se tri tjedna kasnije, točnije 17. svibnja, dogodio drugi Kelavin napad na 43-godišnju mještanku Sukošana. Ugledavši ženu na ulici, zaustavio je svoje vozilo, izašao iz njega, zatrčao se prema mještanki i glasno vikao da je zbog nje završio u zatvoru, misleći na događaj s časnom sestrom, te joj je opsovao majku.

Nakon toga svećenik je 43-godišnju ženu uhvatio s obje ruke za vrat i počeo snažno stiskati. Sukošanka se istrgnula, a svećenik ju je odgurnuo uslijed čega je pala na tlo i zadobila laku tjelesnu povredu.

Iako su građani koji su se zatekli u oba Kelavina napada tvrdili da je svećenik bio "u vidno alkoholiziranom" stanju, u nijednom od dva slučaja kod Kelave nije utvrđena razina alkohola jer su događaji naknadno prijavljeni policiji.

Zbog dvaju napada reagirala je i Zadarska nadbiskupija koja je Kelavu udaljila iz službe i naredila da u što kraćem roku izvrši administrativnu primopredaju župe te pođe na liječnje.

- Zadarska nadbiskupija izražava duboko žaljenje i ispriku prema žrtvi fizičkog napada kao i prema župljanima župe Sukošan. U duhu crkvenih propisa, don Domagoju je izdana zabrana vršenja svih čina vlasti upravljanja, propovijedanja i dijeljenja svetih sakramenata. Ponovljena mu je odredba da traži stručnu pomoć za liječenje, kazali su nakon drugog napada iz Zadarske nadbiskupije moleći oprost od žrtve i svih onih koji su ovim sramotnim činom sablažnjeni i potreseni.

30. travanj 2024 17:06