StoryEditorOCM
4 kantunaISTINA JE!

Nakon godina čekanja konačno započeli radovi na zgradi bivše tvornice Maraska: evo što o svemu kaže naš izvor iz Doğuş grupe

Piše M. Magaš
19. veljače 2022. - 10:22

Tko (jako dugo) čeka, taj i dočeka! Sudeći prema strojevima koji se nalaze ispred bivše tvornice Maraska, uskoro bi trebali započeti godinama najavljivani radovi na izgradnji budućeg hotela Hyatt, turske Doğuş grupe.

Kako smo doznali od našeg izvora iz Doğuş grupe, ovih su dana započeli s čišćenjem okoliša te će ubrzo nakon toga uslijediti osiguravanje zgrade koja je u vrlo lošem stanju.

- S obzirom da je konstrukcija jako stara i zapuštena, prvo ćemo ju kvalitetno osigurati, a zatim ćemo, za nekih desetak dana, imati i službeno otvorenje gradilišta na koje ćemo pozvati sve zadarske medije - rekao nam je izvor te dodao kako se svi u Doğuş grupi iznimno vesele početku radova.

- Jako smo zadovoljni što konačno možemo najaviti promjene na bolje! Od danas više nema čekanja ni stajanja, nadamo se da ćemo uskoro Zadrane učiniti ponosnima s novim hotelom koji će zasigurno biti dobar vjetar u leđa turizmu na jednoj višoj razini - poručio je naš izvor. 

Investicijom teškom 120 milijuna eura, hotel bi trebao imati oko 150 soba i apartmana, spa, wellness centar, konferencijsku dvoranu, restorane, barove, te rezidencijalni dio sa 115 stanova koji bi činio "mini grad“ s restoranima, barovima, trgovinama i drugim zanimljivim sadržajima.

image
hyatt Zadar
Dogus Grupa

Podsjetimo, jedan od razloga kašnjenja projekta, čija je izgradnja trebala započeti još 2016. godine, je razvoj drugog dijela hotelskog kompleksa. Doğuş grupa je skupa s Hyatt grupom, najprije čekala rješenje budućeg okoliša hotela te već nekoliko godina čekaju vladinu odluku o koncesionaru za Marinu Zadar koju vide kao dio istog turističkog projekta. 

U Hrvatskoj je Doğuş grupa sebe predstavila kao jednog od većih stranih investitora, ulaganjem u nautičke marine u Šibeniku Sukošanu i Zadru koju su prije nekoliko godina pod brendom D-marin prodali globalnom fondu CVC. Iz hrvatske podružnice turske grupacije svojevremeno su se hvalili kako su u deset godina poslovanja u Hrvatskoj uložili oko 270 milijuna eura u turistički sektor. U svom vlasništvu zadržali su samo hotel D-Resort u Šibeniku i Villa Dubrovnik, te projekt hotela Maraska u Zadru.

A marina?

Sredinom 2019. godine tvrtka Crodux, koja je ranije ušla u vlasništvo Tankerkomerca, objavila je namjeru gradnje velikog projekta u blizini Maraske, odnosno od upravne zgrade Tankerkomerca do Marine Zadar, zbog koje je Dogus grupa odlagala početak investicije u hotel.

Dogus grupa je planirala ući u vlasništvo Tankeromerca i tako projekt hotela Maraska spojiti s Marinom Zadar, no predstečajna nagodba je propala u trenutku kad se ispostavilo da Tankerkomerc ipak nije sigurni budući koncesionar marine i da je rasplet te priče daleko od kraja.

Nedavno smo pisali kako će država  ući u posjed Marine Zadar na temelju pravomoćne presude. Podsjetimo, spor između države i Tankerkomerca pokrenut je prije desetak godina. Tankerkomerc smatra da je temeljem dugogodišnjeg posjeda, korištenja i ulaganja vlasnik marine, a država mu to osporava jer je riječ o pomorskom dobru. Prema zadnjoj presudi iz siječnja 2020. marina je trebala biti vraća u posjed Ministarstvu pomorstva, ali je Tankerkomerc, kojeg je u preuzeo general Ivan Čermak, uložio žalbu koja je u međuvremenu riješena u korist Ministarstva. Tankerkomerc s državom inače vodi i spor oko povrata ulaganja u marinu u visini 40 milijuna eura.

image
Na fotografiji: Marina Zadar - Tankerkomerc d.d.
Jure Miskovic/Cropix
24. travanj 2024 23:41