StoryEditorOCM
4 kantunaNIJE U OPASNOSTI?!

Nakon noćnog izlaska pijan istukao trudnu izvanbračnu suprugu: tužiteljstvo tražilo zatvor, no zadarski sud potvrdio mjere opreza!

Piše B.S.
10. kolovoza 2023. - 18:26

Držeći da je odluka suca istrage o određivanju mjera opreza umjesto istražnog zatvora, pogrešna, zadarsko tužiteljstvo tražilo je da se muškarac s jednog zadarskog otoka zadrži u zatvoru jer je u svibnju nakon noćnog izlaska pod utjecajem alkohola fizički napao svoju izvanbračnu suprugu koja je bila u četvrtom mjesecu trudnoće.

Iako su prihvatili da u konkretnom slučaju postoji opasnost da bi nasilnik ostankom na slobodi mogao ponoviti kazneno djelo, Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru odbilo je žalbu tužiteljstva. Obrazložili su kako smatraju da je pravilan zaključak suca istrage da se svrha istražnog zatvora u konkretnom slučaju može postići izrečenim mjerama opreza obaveznog javljanja nadležnoj policijskoj upravi jednom tjedno, zabranom približavanja žrtvi na razdaljinu manju od 30 metara i zabranom uspostavljanja ili održavanja izravne ili neizravne veze s žrtvom.

- Nasuprot navodima žalbe ovo izvanraspravno vijeće smatra da je pravilan zaključak suca istrage da se svrha istražnog zatvora u konkretnom slučaju može postići izrečenim mjerama opreza – navelo je Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru sastavljenom od sudaca Ive Lovrin kao predsjednice vijeća, te Sandre Radanović i mr.sc. Ane Brkić, kao članova vijeća.

Obrazložili su da osumnjičenik do sada nije kazneno osuđivan zbog kaznenih djela s elementima nasilja, da je žrtva napustila otok i otišla živjeti drugdje, pa da su njegove mogućnosti da ponovi kazneno djelo ograničene.

- U pobijanoj odluci sudac istrage nije u dovoljnoj mjeri valorizirao sve okolnosti konkretnog slučaja. Dakle da se osumnjičenik kritične prigode vratio kući iz noćnog izlaska i oko 4,00 sata ujutro, pod utjecajem alkohola fizički napao svoju trudnu izvanbračnu suprugu. Kada se navedeno dovede u vezu s okolnošću da se protiv istog pred Općinskim sudom u Bjelovaru vodi kazneni postupak zbog istog kaznenog djela na štetu iste oštećenice, očigledno je da se osumnjičenikova kriminalna aktivnost u posljednje vrijeme intenzivirala i da na njegovo ponašanje nije imao utjecaja niti ranije pokrenut kazneni postupak – obrazložili su u zadarskom ODO-u.

Naglasili su kako je osumnjičenik u vrlo kratkom vremenu pokazao ustrajnost u činjenju istog kaznenog djela na štetu svoje supruge, što jasno pokazuje da nije spreman svoje ponašanje uskladiti s društvenim normama, te je stoga neživotno očekivati da će se određenim mjerama opreza spriječiti kontakt između osumnjičenika i oštećenice, a time i mogućnost te opasnost od ponavljanja djela. državno odvjetništvo u Zadru žalilo se smatrajući da je sudac istrage pogrešno zaključio da bi se svrha istražnog zatvora mogla efikasno ostvariti prethodno navedenim mjerama opreza.

- Očito je da se svrha istražnog zatvora ne može se postići mjerama opreza, te je potrebno osumnjičeniku odrediti istražni zatvor – naveli su u obrazloženju, no Županijski sud u Zadru žalbu je odbio kao neosnovanu.

02. svibanj 2024 06:54