StoryEditorOCM
4 kantunaNESTAO U AUSTRALIJI

Nakon pokretanja istrage u inozemstvo pobjegao i jedan od optuženih u slučaju izvlačenja novca iz Nauta Lamjane!

25. listopada 2017. - 00:19
Nauta Lamjan

U sjeni potrage za Ivicom Todorićem, pravosudna tijela pokušavaju doći i do jednog od trojice optuženih za izvlačenje 1.3 milijuna kuna iz ugljanskog škvera Nauta Lamjane, 40-godišnjeg Anđelka Žaknića, koji se nakon bijega iz Hrvatske, prema policijskim saznanjima, krije u Sydneyu u Australiji.

Vijeće Županijskog suda u Zadru odredilo mu je na prijedlog Županijskog državnog odvjetništva istražni zatvor utvrdivši da je "preselio" u Australiju nakon što je primio pouku o pravima i rješenje o provođenju istrage u slučaju izvlačenja novca iz ugljanskog škvera gdje je kao član uprave optužen sa bivšim direktorima Nauta Lamjane, Draženom Špinderkom (57) i Željkom Fainom (56).

Žaknić se nije odazivao pozivu državnog odvjetnika da ga se ispita, a nakon terenske provjere koju je obavila PU splitsko–dalmatinska i PU zagrebačka utvrđeno je da se ne nalazi na adresama svog prebivališta u Zagrebu i boravišta u Stobreču. Štoviše, vlasnica stana u Stobreču izjavila je kako je Žaknić pobjegao i napustio teritorij RH, te se nalazi u Australiji, gdje je i rođen.

- Nesporna je činjenica kako je okrivljenik Anđelko Žaknić upoznat sa vođenjem konkretnog kaznenog postupka, upoznat s time što mu se u konkretnom kaznenom postupku stavlja na teret, te koje su njegove obveze i prava. Isto tako, zasigurno je okrivljenik u kontaktu sa članovima svoje obitelji, odnosno, s tazbinom u Stobreču, i koji su ga zasigurno izvijestili o tome da mu na navedenu adresu dolaze pozivi i da ga traži policija- navela je predsjednica Optužnog vijeća Županijskog suda u Zadru sutkinja Dijana Grancarić potvrdivši zahtjev zadarskog ŽDO-a za određivanjem pritvora.

Tome se usprotivila Žaknićeva odvjetnica Tanja Budimir navodeći kako se prijedlog o određivanju pritvora bazira jedino i isključivo na pretpostavkama tužiteljstva, a ne na konkretnim činjenicama. Istaknula je kako se za sada ne može nikako utvrditi jeli Žaknićev odlazak izvan RH uzrokovan istragom ili je naprosto bio utemeljen na nekim egzistencijalnim stvarima, primjerice da je, kako je obrazložila, "tamo dobio posao".

Špinderk, Fain i Žaknić, kao direktor splitske tvrtke za projektiranje i konzalting Texo d.o.o. optuženi su da su kao odgovorne osobe u Nauta Lamjani i Texou zloporabili svoj položaj, te iz imovine ugljanskog škvera isplaćivali novčana sredstva na ime nepostojećih usluga i radova čime su pribavili nepripadajuću imovinsku korist, a škveru pričinili materijalnu štetu veću od milijun kuna.

Nakon što je optužnica protiv Špinderka i Faina potvrđena u veljači ove godine, Žaknićev je predmet razdvojen radi boljeg razjašnjenja stvari. Uz Špinderka i Faina koji su bili direktori, bio je član uprave gdje je postavljen po nalogu vlasnika Jupiter Adrije, sadašnjeg iO Adria te je isplaćivan preko splitske tvrtke.

Gotovo istovremeno s potvrđivanjem optužnice, u sudskom je registru došlo do promjene kompletnog vodstva Nauta Lamjane: tvrtka je izašla iz stečaja, a vlasnici su odlučili za predsjednika nove uprave ponovo postaviti – Dražena Špinderka! Osim njega, tročlanu upravu čine još Marija Smud iz Preka i Marina Skorić iz Zadra.

Jedini dioničar Nauta Lamjane je sada iO Adria AG Švicarska iz Luzerna, a u Nadzorni odbor imenovani su Zdenko Leko, kao predsjednik, te William Alastair Hayvard Crewdson i Marina Skorić.

24. travanj 2024 02:56