StoryEditorOCM
4 kantunaTKO ČEKA, TAJ DOČEKA

Nakon punih 1550 dana od obećanja Jose Nekića, gradski vijećnici konačno dobivaju tablete. Ali još uvijek nije sigurno hoće li ih koristiti...

Piše Iva Ivanac
15. srpnja 2021. - 20:22

Tko čeka, taj dočeka. A zadarski gradski vijećnici čekali su, evo, četiri godine i tri mjeseca! Toliko je vremena prošlo od travnja 2017. godine kada je Joso Nekić, autoritetom predsjednika gradske organizacije HDZ, na portalu Zadarski.hr najavio da će svi gradski vijećnici na početku rada novog saziva Gradskog vijeća dobiti tablete. „Ako to kaže predsjednik GO HDZ-a, onda će tako i bit" zagrmio je Nekić, a mi smo, poučeni iskustvom, njegovo obećanje smjesta objesili mačku o rep. 

Što je najsmješnije, ili najtužnije, kako hoćete, Nekić se sam javio našem novinaru i sam od sebe zaiskao obećanje koje, dakako, nije ispunio. Ili je ispunio, ali, eto, s malim odmakom, od nekih 1550 dana. U nekim drugim zemljama, u nekim drugim gradovima, za to vrijeme izgradi se stotinjak bolnica, par tisuća kilometara novih autocesta, probuši tunel ispod La Manchea i otvori prvi McDonalds na Marsu, ali kad vam nešto obeća Joso Nekić, predsjednik GO HDZ, onda to izgleda ovako. Prošao je cijeli prvi Dukićev mandat od četiri godine, održali su se novi izbori, izabrano je novo Gradsko vijeće, sam Nekić već odavno nije predsjednik gradskog HDZ-a, ali su zato, pogađate, stigli tableti. Njih 47, za sve vijećnike i pročelnike. 

A sve je počelo tako što je našem dokonom novinaru palo na pamet kako bi bilo bolje, jeftinije i korisnije da vijećnici umjesto silnih materijala za sjednice na papiru imaju tablete i da se za replike u raspravama koriste mikrofoni u klupama. Nekiću se to valjda svidjelo pa se sam obvezao da će to ispuniti, ali je obećanje zapelo negdje u bespućima gradske birokracije, i sad je, boguhvala, sve izgleda došlo tamo gdje je trebalo biti još u travnju 2017. Ali neće opet sve ići tako lako... 

Naime, iako je 47 tableta u vrijednosti od 77.550 kuna već stiglo u gradsku upravu, od predsjednika Gradskog vijeća, Marka Vučetića doznajemo kako neki vijećnici pružaju otpor prema njihovom korištenju.

- Još uvijek nije sigurno hoćemo li dobiti tablete ili ne. U petak imamo sastanak Predsjedništva GV-a, a u petak se trebala održati i edukacija vijećnika za tablete, međutim, nisu se svi složili da će doći, a neki su i negodovali zbog uvođenja tableta, govori Vučetić i dodaje kako tableti imaju smisla samo ako ih svi koriste. Tableti u gradskoj vijećnici, ističe novi predsjednik gradskog parlamenta, građanima omogućavaju da vide tko je kako glasovao, tko se prijavio za raspravu i replike, a materijali za sjednice  slali bi se vijećnicima samo u digitalnoj formi.

- Treba vidjeti tko ima otpor prema tabletima i zbog čega, je li to zbog zaziranja od digitalnih tehnologija ili zbog nečeg drugog, kaže Vučetić koji smatra da bi se gradska vijećnica trebala digitalizirati po uzoru na Sabor.

- Iskreno nisam očekivao ikakav otpor i zbog toga smo i sazvali edukaciju za vijećnike i službenike. Što se točno dogodilo saznat ćemo točno u petak, kaže Vučetić. 

Uvođenje tableta je za njega zapravo nužno, prvenstveno zbog zaštite okoliša, ali i zbog toga što se službenicima koji printaju i kopiraju materijale oslobađa radno vrijeme koje mogu utrošiti na druge poslove.

- Korištenjem tableta građanima bi se omogućilo da vide kako je tko za koju točku glasovao. Sada nam stižu točke koje uistinu zanimaju građane kao što su financijska izvješća KK Zadra, nogometnog kluba, a imat ćemo i puno točaka koje će biti antikoruptivne i koje će pokazati koliko smo kao vijećnici hrabri i snažni kada je u pitanju donošenje odluka koje jesu za sredinu, ali pretpostavljaju i sukob s određenim lobijima, kaže Vučetić. Upotreba tableta, osim toga, omogućit će i mjerenje "minutaže" pojedinog vijećnika, njegovu aktivnost u raspravama, izlaganjima i replikama, što dosad nije bilo moguće.

- Građani trebaju pratiti ne samo koliko vijećnici govore nego i koliko suvislo govore. Na Predsjedništvu ćemo donijeti i odluku o tome da sve video snimke prijenosa gradskih vijeća ostanu pohranjene na internetu i dostupne svima. Na YouTubeu se sve sjednice hrvatskog Sabora mogu lako pretraživati, ne vidim razlog zašto tako ne bi bilo i sa sjednicama Gradskog vijeća. Ne očekujem da će za tu odluku bilo tko pružati otpor jer ako bude otpora onda Gradsko vijeće nema smisla, ističe Vučetić.

Uz nabavku laptopa za 47 vijećnika i pročelnika, nabavljen je i program "e-glasovanje" u vrijednosti od 96 tisuća kuna bez PDV-a. U cijenu novog programa putem kojeg će se vijećnicima omogućiti prijava za raspravu koja uključuje povredu poslovnika, repliku te konačno glasanje uključeno je i održavanje sustava na godinu dana te obuka vijećnika. Stručne osobe iz tvrtke MINFOR koja je Gradu prodala tablete i program za e-glasovanje bit će prisutne na prvoj radnoj sjednici Gradskog vijeća na kojoj se budu upotrebljavali tableti kako bi vijećnicima pomogli u otklanjanju svih digitalnih poteškoća.

Svaki vijećnik će prilikom preuzimanja tableta potpisati i izjavu o zaduženju, a nakon završetka mandata ili stavljanja mandata u mirovanje, uređaj će trebati vratiti.  

16. travanj 2024 21:58