StoryEditorOCM
4 kantunaLIJEPE NAJAVE

Nakon što je gradski proračun odblokiran kreću novi projekti, evo što će se sve ove godine raditi u Zadru...

Piše Iva Ivanac
25. svibnja 2023. - 21:01

Donošenjem proračuna za ovu godinu Grad konačno može započeti s projektima koji su zbog blokade gradske blagajne bili privremeno zaustavljeni. O tome što će se raditi u idućim mjesecima izvijestio je gradonačelnik Branko Dukić na kolegiju koji se održao u četvrtak. 

- Imamo napokon proračun za ovu godinu i sada smo u niskom startu. Vremena je malo, rokove diktiraju pravila javne nabave, tržište iz dana u dan donosi nove cijene materijala, radova. Već sam najavio kako ćemo ovih par mjeseci maksimalno opteretiti Odsjek za javnu nabavu. Uglavnom, kreće nam ugovaranje radova na uređenju parka uz Ulicu Kažimira Zankija. Vrhunski projekt koji će nam biti obrazac za uređenje urbanih šuma. Čeka nas i ugovor za nastavak izgradnje prometnice iznad groblja na Belafuži ulicom Jurja Križanića. Slijedi i raspisivanje javne nabave za rekonstrukciju Ulice Jakova Šubića od Cezana. Tu je i izgradnja 8. faze kolektora visoke zone. Radovi na izgradnji novog gradskog groblja u Crnom idu svojim tijekom, sada treba raspisati i natječaj za izgradnju grobnica, kazao je gradonačelnik Branko Dukić, a opširnije je o svim projektima govorio pročelnik UO za prostorno uređenje i graditeljstvo Darko Kasap

- Završena je sanacija obalnog zida u Foši, iako smo misli da će to biti manja sanacija, naknadno je utvrđeno kako je potrebno sanirati obalni zid i sukladno konzervatorskim uvjetima, sačuvati sav dio kamene obloge koji se mogao sačuvati. Ovaj projekt je inače sufinanciran odstrane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture s 80 tisuća eura, a ukupno je koštao 350 tisuća eura. Predviđamo i daljnje sanacije unutar Foše, jer je dosta vremena prošlo od kada se tu zadnji puta interveniralo i zajedno ćemo s resornim ministarstvom morati planirati nove radove u lučicu, istaknuo je pročelnik Kasap koji je za idući tjedan najavio dovršetak sanacije ulice Vlatka Mačeka i Šestanskog prolaza i ulice Puta Kotlara. Kazao je kako projekt ide dobrom dinamikom i kako se nada da će do kraja idućeg tjedna taj prometni čep konačno biti saniran. 

- Idući tjedan ide javni natječaj za nastavak izgradnje Križaničeve ulice, iznad groblja na Belafuži, to je dio jedne nove transferzale grada koja presijeca grad odnosno spaja istok i zapad Zadra. Sada otvaramo novi koridor koji ide sve od Bulevara do Žmirića. Očekujem da ćemo u iduće dvije godine, nakon ove izgradnje, rasteretiti sve ostale koridore. Uskoro potpisujemo ugovor za rekonstrukciju parka Kažimira Zankija. Radovi će krenuti na ljeto. Raspisat ćemo natječaj i krenuti u projektiranje ostatka parka prema Žmirićima. Morali smo ponoviti raspisivanje natječaja za Jakova Šubića Cezana, u toj ulici se stavlja sustav Odvodnje kroz projekt aglomeracije. Nakon što to bude završeno, mi krećemo s uređenjem te prometnice. Raspisujemo natječaj za izgradnju grobnica na novog gradskom groblju u Crnom i to za tri grobna polja. Kada se ugovori izvođenje radova na izgradnji grobnica, Nasadi će već moći početi s prodajom grobnica. Raspisat ćemo natječaj i za osmu fazu kolektora visoke zone što je iznimno važan projekt. Profil cjevovoda koji će se tu raditi je dva metra. Cjelokupno područje sliva Puta Bokanjca u uvalu Maestral. Vrijednost ovog projekta je 25 milijuna kuna i ide od rotora na Meladi, preko ulica Ivana Gundulića, Denisa Špike i Đure Sudete do uvale Maestral, kazao je pročelnik Kasap dodajući kako je Grad sa ŽLU-om potpisao koncesijski ugovor za postavljanje podvodnog cjevovoda u uvalu maestral. 

- Važno je i da su te dvije lučice jedine ostale nepokrivene prostorno planskom dokumentacijom i mi ćemo s izgradnjom ovog cjevovoda steći uvjete za izradu urbanističkog plana uređenja za dvije komunalne lučice. Do kraja godine ćemo vjerujem krenuti u raspisivanje natječaja za ta dva plana kako bi došli do projektne dokumentacije, kazao je Kasap. 

 

 

26. travanj 2024 23:25