StoryEditorOCM
4 kantunaPRAVOMOĆNA PRESUDA

Nakon što je prozvao načelnika da mu je besplatno "izio" stado janjaca ugostitelj oslobođen optužbe: ‘Samo neka je to više završilo. Hvala Bogu!‘

Piše Božana Sviličić
2. veljače 2021. - 22:31

- Samo neka je to više konačno završilo. Hvala Bogu! – rekao je poznati ugostitelj iz Zatona Obrovačkog Mile Minja Anić nakon što je 12. siječnja i pravomoćno u ponovljenom sudskom postupku oslobođen optužbe za klevetu načelnika Općine Jasenice Martina Baričevića zbog medijskih napisa u kojima ga je prozvao da mu je besplatno "izio" stado janjaca!

- O tome mu se više ne da razgvorati, a konačnom presudom sud je sve rekao – zaključio je ovaj obrovački ugostitelj čak osam godina nakon što je javno optužio načelnika i općinsku 'svitu' da su mu dužni za pojedene janjce, tuke, pivce i kokoše u njegovom restoranu ‘Anita‘.

Da se općinska svita 'počastila', a da nije platila, dokazivao je u osmogodišnjem sudskom postupku na Općinskom sudu u Zadru gdje je čak svojedobno zatražio da se istina o tome tko je besplatno pojeo stado od sto janjaca utvrdi "prid crkvenim oltarom".

Slučaj je počeo još 2013. kada je izjavio da su načelnik Baričević i njegovi općinski suradnici kod njega jeli i pili, ali da nisu platiti račune. Time je ostao “kratak” za 185.000 kuna, što preračunato u cijenu janjetine, "pokriva" stado od stotinu janjaca.

Načelnik Baričevič, koji se tijekom utorka nije javljao na telefon, na sudu je osporio Anićeve navode tvrdeći da su dugovi nastali između 2006. i 2010. godine, te da su mu 2013. godine dostavljeni u Općinu ispisani na paragon-bloku. Ustvrdio je da računi ne dosežu iznos od 185 tisuća kuna, te je Aniću u drugom sudskom postupku uspio osporiti potraživanje od 13 tisuća kuna na ime istih troškova. Računi se osim na janjetinu odnose na priloge, salate, vina i kolače, ali i 7.500 kuna troškova za zadušnicu poslije sprovoda načelnikova brata koji su također navodno išli na račun Općine Jasenice.

Svjedoci, konobari zaposleni kod Anićeve supruge, izjavili su na sudu da nije bilo neuobičajeno da nakon korištenja ugostiteljskih usluga načelnik ili djelatnici Općine Jasenice ne potpišu paragon blok nego da predlože da se to stavi na račun općine

Ustavni sud RH vratio je slučaj na ponovno suđenje nakon što je usvojio Anićevu tužbu, te ukinuo presude Županijskog suda u Vukovaru i Općinskog suda u Zadru kojima je Anić najprije proglašen krivim za počinjenje kaznenog djela klevete.

Županijski sud u Vukovaru potvrdio je sada u ponovljenom postupku oslobađajuću presudu Općinskog suda u Zadru čime je obrovački ugostitelj pravomoćno oslobođen za klevetu načelnika općine Jasenice Martina Baričavića.

Na sudu je potvrđeno kako Anić nije imao namjeru klevetati Baričevića i Općinu Jasenice već da je samo iznio svoje mišljenje, te uputio i kritiku o tome kako mu kao ugostitelju nisu izmireni računi za hranu i piće, pa je stoga istupio u sredstvima informiranja kako bi pokušao naplatiti ostvarena potraživanja.

Što se tiče troškova kaznenog postupka predmet se u tom dijelu uputio prvostupanjskom sudu na ponovno odlučivanje.

16. travanj 2024 13:20