StoryEditorOCM
4 kantunaODLUKA MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE

Nakon sukoba lokalnog stanovništva sa Sašom Elesom, zabranjen izlov školjkaša u Paškom zaljevu!

Piše M.K.
31. listopada 2019. - 11:09
eles

Na temelju članka 12. stavka 5. Zakona o morskom ribarstvu ministrica poljoprivrede mr. sc. Marija Vučković donijela je 9. listopada odluku o zabrani sakupljanja školjkaša (Bivalvia), puževa (Gastropoda), spužava (Spongia) i bodljikaša (Echinodermata) u Paškom zaljevu.

- Ovom Odlukom se radi znanstvene evaluacije stanja bioloških resursa u svrhu održivog upravljanja biološkim bogatstvima zabranjuje sakupljanje školjkaša (Bivalvia), puževa (Gastropoda), spužava (Spongia) i bodljikaša (Echinodermata) u razdoblju od dana stupanja na snagu ove Odluke do 15. listopada 2020. godine u akvatoriju Paškog zaljeva omeđenog spojnicom Rta Sušac (φ 44° 29,290', λ 15° 2,939') i Rta Sv. Nikola (φ 44° 28,770', λ 15° 2,580') – stoji u odluci ministrice.

Na taj je način Ministarstvo poljoprivrede, barem privremeno, razriješilo spor između lokalnih ribara i školjkara, te Saše Elesa vlasnika ribarskog obrta „Polip“ koji se bavio izlovom školjaka u Paškoj uvali. On je još 2018. godine prijavio niz napada koje doživljava na paškom području. Kako je tada tvrdio, radilo se o pokušajima nekih mještana s Paga – njegovih bivših suradnika s kojima je zajedno radio na paškom području – da ga, nakon što su odlučili samostalno nastaviti posao – otjeraju iz paškog akvatorija. Prijavio je da se pri tome služe zastrašivanjima, prijetnjama, pa čak i napadima na njegov život kruženjem gliserom iznad njega dok roni, bacanjem sidra, čak i repetiranjem pištolja.

- Sve sam to prijavio policiji, ali se bojim za svoj život i policiju jer zadarska policija vrlo mlako reagira na moje prijave, a imam saznanja da su pojedini policajci direktno involvirani u to, kao i dužnosnici paških vlasti koji također imaju svoje interese u svemu ovome. Ovo sve skupa traje već mjesecima, a sad je kulminiralo – kazao je tada Eles.

Policija je tada reagirala i angažirala ribarsku inspekciju Ministarstva poljoprivrede. Utvrđeno je da Elesova tvrtka koja je registrirana za ribarenje, odnosno školjkarenje,  ima legalnu dozvolu, ali je reagirala i struka zbog bojazni da se zbog prekomjernog izlova školjaka ne devastira Paški zaljev, pa je uslijedila zabrana, kako za Elesa, tako i za lokalne školjkare.

Izlov školjaka vrlo je unosan biznis, jer se za kilogram u izvozu dobiva 6,5 eura. 

16. travanj 2024 19:47