StoryEditorOCM
4 kantunaAPRILILILI...

Naša prvotravanjska šala jednako je neumjesna kao i namjera Vlade RH da Zadarskoj nadbiskupiji prepusti Dom županije. #OSTAVITE NAM DOM!

Piše Ivica Nevešćanin
1. travnja 2022. - 21:23

„Zadar bolje izgleda u prvoaprilskim šalama nego u stvarnosti”.

Ovaj komentar redakcijskog kolege najbolje oslikava raspoloženje Zadrana nakon naše prvotravanjske objave da je Zadarska nadbiskupija odustala od Doma županije.

- Fantastično ste nas preveslali, a još bi fantastičnije bilo da je Crkva uistinu odustala od te nekretnine – komentirao je naš vjerni čitatelj s otoka.

Ali mi, na žalost, ne živimo u takvoj fantastičnoj stvarnosti. Mi živimo u stvarnosti u kojoj se najvrednije državne nekretnine u Zadru serviraju Katoličkoj crkvi daleko od očiju javnosti, a svako propitivanje takvog postupka se politizira i polarizira na ”prijatelje” i ”neprijatelje” Crkve i Zadra. Naša prvotravanjska šala je jednako neumjesna kao i namjera Vlade RH da Zadarskoj nadbiskupiji prepusti Dom županije! 

Zar je stvarno došlo do toga da neki od najmoćnijih političara u Zadru nemaju minimum građanske hrabrosti da jasno i glasno kažu jesu li ili nisu za to da Dom županije bude prepušten u ruke Nadbiskupije? Da neki intelektualci, javni ljudi, stručnjaci, koji podržavaju naš stav da Dom treba ostati Zadranima, ne žele da im javno spominjemo imena jer se „ne žele zamjerati” i jer „strahuju od mogućih posljedica”?

- Vi najbolje znate u kakvom gradu živimo. I kako prolaze oni koji misle i rade ”protiv struje” – kazali su nam neki od njih potvrdivši time da mnogi u Zadru, ma što mislili o sebi, ne žive u slobodi nego u vlastitim zatvorima skrojenim po mjeri dnevne politike.

S druge strane, pojedinim zadarskim političarima više je stalo da se ne zamjere centrima moći (premijeru Plenkoviću, stranci i Crkvi) nego da stanu u obranu interesa građana koji su ih izabrali i za koje tobože rade. Ako ni zbog čega drugog, onda upravo zbog takvog odnosa političkih elita prema pitanjima od javnog interesa kod građanki i građana se s razlogom produbljuje nepovjerenje i prema politici i prema političarima. Prema njihovom poštenju, stvarnim namjerama i krajnjim ciljevima. Ne bore se oni za naše, nego za svoje, osobne interese! I građani tu nisu u krivu.

Tako je naša mala ”ekskluziva” postala lakmus papir zadarske društvene i političke klime. Od trenutka objave prvoaprilske vijesti na portalu Zadarski.hr broj poruka, reakcija na društvenim mrežama i poziva u našu redakciju, pokazao nam je koliko je građanima istinski stalo da Dom županije ostane njihov i da ga politika ne preda u ruke Nadbiskupiji. Iako na trenutak "prevareni", objavu naše zafrkancije doživjeli su kao svoju malu pobjedu u borbi protiv institucionalnih moćnika i jedne krajnje nedemokratske prakse u kojoj politika bezočno podilazi ionako debelo privilegiranoj Katoličkoj crkvi na štetu građana koji tu vjersku organizaciju, bez obzira bili vjernici ili ne, moraju izdašno financirati. Da nije žalosno, bilo bi smiješno.  

Skoro je dva mjeseca prošlo od prve objave informacije o predaji Doma Županije Zadarskoj nadbiskupiji i reakcije se ne stišavaju. Podržavaju nas brojne Zadranke i Zadrani svjesni da samo kroz pritisak javnosti mogu utjecati na promjenu odluke Vlade RH i da Dom županije ostane građanima. Koliko nam je poznato, nitko se javno još nije založio za to da Dom županije pripadne Zadarskoj nadbiskupiji. Nitko još nije dao podršku takvom netransparentnom aranžmanu sklopljenom između Vlade RH i Katoličke crkve. A to bi trebala biti dovoljno jasna i snažna poruka, i političarima i Crkvi.

Sutra je novi dan, Dom županije je tamo gdje je oduvijek bio, a mi čekamo odluku Vlade o njegovoj sudbini. I nastavljamo puniti rubriku #OSTAVITE NAM DOM.

25. travanj 2024 03:14