StoryEditorOCM
4 kantunaPRORAČUN NA SUDU

Nastavlja se kaos: evo zbog čega je Dukić opozicijske amandmane proglasio nezakonitima i tko bi kupio stol za stolni tenis od 5.000 eura

Piše P.O.
22. prosinca 2022. - 16:25

Gradsko vijeće Zadra je izglasalo proračun za sljedeću godinu i to bez vijećnika HDZ-ove koalicije koji, zajedno s gradonačelnikom Brankom Dukićem, smatraju da je proračun nezakonit jer su u njega uvršteni nezakoniti amandmani Akcije mladih i Nezavisne liste Enija Meštrovića. Dukićevom pozivu na usuglašavanje proračuna prethodno su se odazvali SDP i Domovinski pokret, dok su Akcija Mladih i Meštrović to odbili i „naoružali” se s preko 60 amandmana za koje su sada glasali i vijećnici SDP-a.

-Imao sam najbolju volju i sve sam vas pozvao da zajednički kreitamo proračun. Lani je bilo nesnalaženja, neznanja i nezakonitosti kod podnošenja amandmana, ali smo do kraja godine do uspjeli sanirati i proračunu dati legitimitet. Ali, vi sada birate put općeg stampeda. Ne mogu izvršavati nezakonitosti koje ste izglasali. Donio sam legalan proračun u suglasnosti sa svima koji su u razgovorima sudjelovali, a vi ste ga usvajanjem nezakonitih amandmana napravili nelegalnim. Sljedeća opcija je da u roku od osam dana od Ministarstva uprave zatražim ocjenu zakonitosti ovog proračuna i to ću napraviti, izjavio je gradonačelnik Branko Dukić.

Prethodno, Dukić je prihvatio samo dva amandmana (za gradnju ceste Musapstan-Bokanjac-Kožino i za izgradnju parka na Žimirićima), dok je za svih preostalih 60-ak amandmana ustvrdio da su nezakoniti jer se njihova realizacija trebala financirati iz izvora koje zakonske odredbe ne dopuštaju.

-Isto je bilo i prošle godine, vi postupite kako hoćete, ali mi ćemo izglasati amandmane. Radi se o 35 milijuna u proračunu od 800 milijuna kuna i spremni smo razgovarati o izvorima njihovog financiranja. Ali, vi ovo radite u interesu HDZ-a, a ne građana, rekao je Ante Rubeša (Akcija mladih).

-Ako gradonačelnik misli da je proračun nezakonit, neka ga povuče. A ako prođe glasovanje, može pokrenuti postupak ocjene zakonitosti. Nakon toga Visoki upravni sud, ako pronađe da je proračun nezakonit, daje rok od 45 dana za njegovo usuglašavanje sa zakonom, rekao je pred glasanje predsjednik GV-a Marko Vučetić.

Nakon što je glasanje obavljeno, predsjednik GO SDP-a Daniel Radeta je ponovio da je ista situacija „bila i prošle godine, pa nije bilo posebnih problema”.

-Ako su amandmani nezakoniti, nismo ni trebali glasati o njima, trebali su ostati na gradskoj pisarnici! Po prvi put mi je žao što Zadar nema gradonačelnika poput Splita, rekao je Radeta.

Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-ove koalicije Bruno Milin smatra da su svi blagovremeno dobili poziv za razgovore oko proračuna:

-Nezakonitim amandmanima dolazi do bitne neravnoteže proračuna. Mi nezakonit proračun ne možemo prihvatiti, a vi, ako možete izvolite, rekao je Milin.

Gradonačelnik Dukić je, pri odbijanju opozicijskih amandmana, navodio zbog čega ih odbija: mahom se pozivao na članak Zakona o proračunu u kojemu stoji da prijedlozi ne smiju ići na teret proračunske zalihe, dodatnog zaduživanja ili već ranije preuzetih obveza. U nekim amandmanima su krivo izračunati iznosi za socijalna davanja, predlagani su projekti koji se već realiziraju, izvori financiranja koji po zakonu to ne mogu biti, a za realizaciju jednog prijedloga zatraženo je skidanje pola milijuna eura sa stavke namijenjene javnoj rasvjeti, što je također nezakonito! Ipak, za „amandman-kapitalac” Dukić je proglasio amandman kojim Akcija mladih traži nabavku stola za stolni tenis u Mjesnom odboru Brodarica i za to predviđa iznos od 5.000 eura!

Za to se može kupiti osam stolova, dobacio je iz klupa stolnoteniski trener Davor Karlović.

19. travanj 2024 22:49