StoryEditorOCM
4 kantunaNEPOZNATI POČINITELJ

Nastavlja se stablocid po Zadru: netko je sad namjerno prosvrdlao pet topola kod Peglice i u njih ulio otrov! Zašto Zadranima smetaju stabla?

Piše Ivica Nevešćanin
19. svibnja 2020. - 15:59

Stablocid u Zadru je dobio svoj nastavak. Nakon što je famozni „nepoznati počinitelj” u zadnjih nekoliko godina uništio desetke stabala bora, lovora i drugih vrsta u uvali Maestrala, kod starog Kazališta lutaka i Doma za starije, sada se namjerio na drvored platana na Obali kralja Tomislava kod Peglice. Modus operandi je navlas isti: svrdlom promjera nešto većeg od centimetra otvori duboku rupu na deblu i kroz nju ulije neki otrov, pesticid ili herbicid, kojim ubija biljku. Stablo se ubrzo osuši, pa na scenu stupaju radnici Nasada koji ga moraju posjeći.

Na pet platana na Tomislavovoj obali postoji rupa od svrdla, a po ožiljcima na deblu jasno je da je kroz otvor ulijevan neki otrov jer je kora potpuno osušena. Djelatnici Nasada, kako smo neslužbeno doznali, o tome su obaviješteni u ponedjeljak, zahvaljujući dojavi građana koji su napravili i fotografije oštećenih stabala. Rezultat: jedna platana je definitivno osušena i sigurno će se morati odjeći, a nekoliko ih se bori za život: po deblu izbijaju mladi listovi, ali su im krošnje suhe. Uglavnom, teško da će opstati.

image
Oštećen drvored platana na Obali kralja Tomislava u Zadru
Snimio čitatelj

Netko se namjerio na drvored koji je tu najmanje 70-80 godina. Posađen je u razdoblju između dva rata ili neposredno nakon Drugog svjetskog rata. Stabla platana, kao i mladi drvored jasenova u produžetku ulice prema dvorani, pretrpjeli su ozbiljnu štetu tijekom radova na rekonstrukciji te državne ceste. Danima su im korijenja bila iskopana i izložena raznim utjecajima da bi ih na koncu zabetonirali u malo okolne zemlje. Zbog toga se i sumnjalo da je rekonstrukcija prometnice uzrok lošem stanju platana, sve dok se nije otkrilo je uzrok ipak u ljudskom faktoru, nekome manijaku koji namjerno uništava stabla. E sad, zašto se to radi, pitanje je za sebe. Je li riječ o bolesnim likovima ili jednostavno „običnim ljudima” koji nemaju poseban osjećaj za biljke?

Prije će biti ovo drugo. Naime, gotovo 90 posto reklamacija koje dobivaju nadležne službe u Nasadima tiču se poziva građana sa željom da im posijeku, a ne posade neko stablo. Većini Zadrana, ispada, stabla na javnim površinama smetaju, pogotovo kad su u blizini kuća ili stanovima u kojima žive ili rade, kao što je to slučaj i s drvoredom platana na Tomislavovoj obali. Zovu i kažu kako im previše lišća ulazi u kuću, kako im lišće začepljuje gurle, da im smeta njihovom alergijama, kako preko stabla ulaze lopovi i štakori...

Stabla su tako postala glavna prepreka „zdravom” životu, kao da ona nisu važna za kisik, zaštitu od sunca i vjetra, ulične buke, prašine, ali i granata tijekom rata, što najbolje znaju one crnike na Muraju čije su krošnje zaustavile kiše granata.

Sudeći prema ožiljcima na deblu platana nepoznati je počinitelj djelovao prije neka dva-tri mjeseca. Izlio je toksičan sadržaj i sada svi očekujemo da netko proglasi smrt. Lijek ne postoji, a krivac se vjerojatno nikada neće pronaći. Kao ni u onom čuvenom slučaju velikog bijelog oleandra na Kalelargi koji je nestao preko noći. Nitko nije vidio i čuo što se dogodilo, iako se takvo stablo moglo samo pilom posjeći. Očito je nekome smetao, a biljke nikome ne mogu prigovoriti. Zato bi bio red da se ljudi za njih zauzmu. Jer i stabla ubijaju, zar ne?

image
Oštećen drvored platana na Obali kralja Tomislava u Zadru
Snimio čitatelj
26. travanj 2024 12:24