StoryEditorOCM
4 kantunaOSMI DAN PROSVJEDA

Nastavlja se štrajk u studentskoj menzi. Zaposlenicima se pridružili i studenti: “Hoćemo tete, nećemo paštete!”

Piše Božana Sviličić
23. listopada 2020. - 14:41

Osmi dan štrajka u studentskoj menzi na Poluotoku, zaposlenicima kuhinje u prosvjedima se u petak pridružio i dio zadarskih studenata.

“Hoćemo tete, nećemo paštete!” - parola je s kojom su podržali djelatnike koji im svakodnevno u menzi spremaju oko 1200 obroka. Umjesto obroka u menzi u petak su simbolično pojeli paštetu namazanu na kruh.

- Podržavamo naše tete u njihovim zahtjevima. Svatko ima pravo na kolektivni ugovoor- kazali su iako ni osmi dan štrajka nije dao rezultate u pregovorima s rektoricom Sveučilišta u Zadru Dijanom Vican.

U Agenciji za studentski standard koju je osnovalo Sveučilište u Zadru radi ukupno 37 djelatnika, a njih 15 je u štrajku zbog neuspjeha u kolektivnim pregovorima i neprihvaćanju sindikalnih zahtjeva. Radnici traže sistematizaciju i vrijednost boda u kolektivnom ugovoru. Uprava Sveučilišta u Zadru, međutim, drži da je štrajk neutemeljen jer djelatnici Agencije za studentski standard, samim time što nisu integrirani unutar Sveučilišta, ostvaruju veću plaću nego da su djelatnici ustrojbene jedinice Sveučilišta kao što su Studentski dom i Student servis.

- Jedini naš zahtjev je kolektivni ugovor u kojem će plaća biti regulirana. Danas je za nas bio povijesni sindikalni dan. To u Hrvatskoj nije napravio još nitko. Dali smo priliku suprotnoj strani da slomi štrajk, pa su zaposlenici koji su u štrajku bez mene otišli na sastanak. Nisu nas slomili, a sad više nemaju ni šanse. To nas čini jakima, a posebno ova djeca koja su nam došla dati potporu, niti smo ih zvali, niti smo ih organizirali - rekao je predsjednik štrajkačkog odbora Tomislav Kiš.

Velida Matijević, sindikalna povjerenica Samostalnog sindikata studentskih centara RH u Zadru rekla je kako su štrajku osam dana svi radnici kuhinje osim direktorice Agencije i kuhara, odnosno voditelja smjene s tim što je jednu zaposlenica na bolovanju.

- Rade sezonski radnici, uprava ili student servis, a naručuje se katering. Iako se s nama slaže u većini stvari rektorica nikako ne prihvaća kolektivni ugovor i kaže da ga nikad neće potpisati- rekla je Matijević.

Predsjednik štrajkačkog odbora Tomislav Kiš pozvao je rektoricu na razum navodeći kako se ovaj spor još uvijek može riješiti mirnim putem.

- Nije meni do sindikalne slave nego do kolektivnog ugovora. Ovako samo iscrpljujemo jedni druge. Dajte nam koletivni ugovor, a zauzvrat nudimo socijalni mir. Zakopali smo se u svoje rovove. Došli smo do zida i ne možemo natrag već samo naprijed- rekao je najavivši kako će štrajk nastaviti do ispunjenja zahtjeva.

- Štrajk ide dalje. Studenti vole svoje tete. Jer one su zaslužile nešto što ovi u rektoratu nisu, a to je poštovanje studenata i ljubav- zaključio je Kiš.

23. travanj 2024 12:26