StoryEditorOCM
4 kantunaUZ POLICIJSKI NADZOR

Foto: Nastavljeno rušenje bespravne gradnje na Velikom Rujnu! Ante Milovac: "Zbog ovoga mi se prijetilo smrću, ali i bezakonje ima svoje granice"

Piše Ana Vučetić Škrbić
11. listopada 2022. - 13:36

U ponedjeljak ujutro oko 11 sati, uz jako policijsko osiguranje, bageri su počeli rušiti čak osam nelegalno sagrađenih objekata na Velikom rujnu, u zaštićenom području Parka prirode Velebit gdje je gradnja stogo zabranjena. Investitor svih osam objekata je Ante Koić iz Starigrada, koji se nebrojeno puta oglušio na prijave svojih sumještana, ali i Građevinske ispekcije, što je u konačnici dovelo do rušenja uz policijsku pratnju.

image

Rušenje objekata u Parku prirode Velebit

/Slobodna Dalmacija

Kako su nam u utorak potvrdili u Državnom inspektoratu, Građevinska inspekcija krenula je u postupak uklanjanju tih objekata nakon što je utvrđeno da Koić sam to nije učinio, pa ni nakon što su mu izdane tri novčane kazne. Uz to, zbog protupravne gradnje u zaštićenom području, građevinska inspekcija podnijela je protiv njega kaznenu prijavu, a nadležno Državno odvjetništvo u Zadru potom i optužnicu. Ukratko, priča o nezakonitoj gradnji na Velebitu ovime je dobila svoj službeni epilog.

Pravo je pitanje, međutim, kako je isti investitor uspio sagraditi čak osam objekata na strogo zaštićenom području, godinama zidati i devastirati Park prirode bez da je itko na to reagirao. A prijava protiv njega bilo je na desetke, kaže nam Ante Milovac iz Starigrada koji je prvi javno upozorio na Koićevu gradnja na Velikom Rujnu.

image

Velebit rušenje

/Slobodna Dalmacija

- Od 2015. godine, kada je napravio prvi objekt, bilo je tu sigurno preko 30 prijava svim mogućim institucijama. Od USKOK-a, Državnog inspektorata, Državnog odvjetništva i Općine Starigrad do raznih inspekcija koje su nadležne za uzurpaciju privatnog zemljišta i zaštićene prirodne baštine. Odmah kad se počelo graditi, stavljena je žuta traka i pečat Državnog inspektorata. Međutim, to je skinuto i radovi su nastavljeni, a objekti su godinama samo nicali jedan za drugim. Meni je prvom tamo uzurpirana zemlja, godinama se bagerima devastirao Velebit, gradili se objekti veličine 1200 kvadrata, tobože za čuvanje životinja iako je bilo sasvim jasno kako se radi o višekatnicama za stanovanje i iznajmljivanje koje se u budućnosti namjerava legalizirati. Tek kad su se mediji toga uhvatili, došlo je do konkretne reakcije pravne države - kaže Ante Milovac koji je zbog svojih prijava primao i prijetnje smrću. Štoviše, Koić je zbog tih prijetnji Milovcu i pravomoćno osuđen.

- Bilo je teško, bojao sam se za sebe, ali drugačije se nije moglo jer je jedini put onaj istine i pravde. Sasvim je jasno da je Koić imao zaštitu, previše je tu bilo prijava da nitko ništa ne bi poduzimao. Ali ovaj je slučaj najbolji dokaz da i bezakonje ima svoje granice - poručuje Milovac.

image

Rušenje objekata u Parku prirode Velebit

/Slobodna Dalmacija

Što je Općina Starigrad poduzimala dok je trajala bespravna gradnja i zašto nije bilo ranije reakcije, pitali smo načelnika Krstu Ramića.

- Nije točno da Općina nije reagirala. Sve prijave koje smo dobivali proslijeđivali smo građevinskoj inspekciji jer mi nemamo druge nadležnosti nad tim. Kao čovjeku iz ovog kraja, žao mi je što moramo gledati ovakve scene, ali zakon je za svih isti i mora se poštivati. To je moj jedini komentar- kazao nam je Ramić.

Rušenje se nastavlja idućih dana, a sve dok se ne ukloni i zadnji bespravno sagrađeni objekt, građevinsku mehanizaciju čuva policija.

18. travanj 2024 03:07