StoryEditorOCM
4 kantunaREAGIRANJE

Natjecateljska komisija HNS-a demantira NK Zagoru iz Unešića: Ne favoriziramo HNK Zadar zbog interesa investitora za njegovog preuzimanje

Piše Ivica Gjergja
2. lipnja 2023. - 14:12

Natjecateljska komisija HNS-a reagirala je na netočne tvrdnje iz priopćenja NK Zagore iz Unešića. Naime, komisija je utvrdila kako NK Zagora, iako pobjednik Treće lige Jug, ne ispunjava uvjete za nastup u Drugoj nogometnoj ligi u natjecateljskoj godini 2023./24. NK Zagora je u svom priopćenju izrazila sumnje da HNS favorizira HNK Zadar za ulazak u viši rang natjecanja, među ostalim i zato jer su se pojavili zainteresirani investitori za njegovo preuzimanje.  

Odluku Komisije HNS-a prenosimo u cijelosti:

- Komisija je utvrdila kako NK Zagora ne ispunjava jedan od sportskih kriterija - da u prethodnom prvenstvu ima u natjecanju najmanje pet momčadi mlađih uzrasta: početnici, mlađi pioniri, pioniri, kadeti i juniori. Zagora nije imala momčad početnika, što klub i sam potvrđuje u svom priopćenju. Ostale momčadi ne mogu zamijeniti momčad koja je uvjet. Kriterij od najmanje 100 igrača u mlađim uzrastima je kumulativni kriterij i nije zamjena za nepostojanje određene momčadi. Drugim riječima, oba uvjeta moraju biti ispunjena - uz sve ostale - kako bi klub zadovoljio uvjete za igranje u 2. NL.

Nadalje, Odluka o uvjetima za 2023/24. koja je donesena 2. 8. 2022. u dijelu koji se odnosi na broj momčadi mlađih uzrasta identična je s ranijom odlukom o uvjetima donesenom 2021. godine (Glasnici HNS-a 34 i 40/2021), s iznimkom da je tada peta momčad mogla biti uvjetna odnosno oformljena kao škola nogometa domicilne općine ili grada. Stoga je Zagora, kao i svi ostali klubovi, znala ili trebala znati još od 2021. godine da je pet navedenih momčadi uvjet za natjecanje u Drugoj NL.

Od kada je uveden postupak ispunjenja kriterija za nastupanje u trećem rangu natjecanja (2020. godina), a godinu poslije i u četvrtom stupnju, dogodilo se nekoliko puta da klubovi radi neispunjenja kriterija nisu napredovali u viši stupanj ili nisu mogli igrati kvalifikacije za viši stupanj. Komisija za natjecanje, kao i HNS, drže se propisanih kriterija, što će nastaviti činiti i dalje, uz prihvaćanje činjenice da će u određenim situacijama biti i nezadovoljnih klubova.

U priopćenju NK Zagore navodi se i netočna informacija da je jedan od kriterija za nastup u Drugoj NL taj da klub treba biti član ŽNS-a i HNS-a najmanje tri godine. Taj je kriterij propisan samo u postupku licenciranja za HNL i Prvu NL. Za Drugu NL potrebno je samo da je klub član ŽNS-a i HNS-a. Za Drugu NL do sada nije niti bilo postupka licenciranja, koje će započeti tek za natjecateljsku godinu 2024./25.

U zaključku, Natjecateljska komisija odbacuje optužbe o bilo kakvom obliku favoriziranja bilo kojega kluba iz bilo kojeg razloga.

"Štoviše, smatramo da je samo dosljedno provođenje propisa ispravan i pravedan način odnosa prema svim klubovima u nogometnoj obitelji. Neistine koje je klub naveo u svom priopćenju, a koje sadrži i sasvim nepotrebne optužbe i uvrede, ne mogu zamijeniti savršeno jasne i dobro poznate činjenice, a prema kojima NK Zagora Unešić nije ispunila kriterije za igranje u kvalifikacijama za plasman u 2. NL."

Natjecateljska komisija HNS-a.

30. rujan 2023 12:21