StoryEditorOCM
4 kantunaDANIEL IZ ZADRA

Nautičar iz Šibenika (27) varao na Instagramu ljude nudeći dojave za dobitak na igrama na sreću. Zadranki obećao vratiti novac, a onda da ima - koronu

Piše B.S.
16. veljače 2021. - 22:09

Nautičar iz Šibenika (27) koji je varao preko lažnih profila na Instagramu nudeći dojave za dobitak na kladionici i igrama na sreću na Općinskom sudu u Zadru osuđen je na uvjetnu kaznu zatvora od deset mjeseci s rokom kušnje od tri godine.

Sutkinja Jasna Ančić Barić proglasila ga je krivim za kazneno djelo prevare koje je počinio u razdoblju od 1. do 21. ožujka 2020., na području Zadra i Šibenika, koristeći lažni Instagram profil sa slikom nepoznate muške osobe. Osim kao "danyyito", 27-godišnji Šibenčanin po profesiji nautičar lažno se predstavljao i kao 'Daniel iz Zadra', te Stefan Radić, zaposlenik tvrtke 'Pokermax'.

Mladu Zadranku koja je nasjela na njegovu priču prevario je nakon što joj je preko lažnih profila na Instagramu rekao da će se 'okoristiti' ukoliko mu uplati sumu koja se koristi kao vrijednost za klađenje i za igre na sreću.

Zadranka je novac uplaćivala preko Paysafe kartice koja omogućava plaćanje putem interneta bez korištenja bankovnog računa ili kreditne kartice, čime joj je Šibenčanin uzeo ukupno 10.200,00 kuna

Obećao joj je da će joj te iznose uskoro vratiti, iako mu to nije bila namjera. Predstavljao joj se kao Daniel iz Zadra, a kasnije i kao treća osoba, Stefan Radić, zaposlenik tvrtke Pokermax.

- Najprije je zatražio kupim Paysafe card u vrijednosti od 400,00 kuna, što će mi vratiti nekoliko dana kasnije kada dođe iz Splita u Zadar preko vikenda. Na benzinskoj postaji kupila sam dva Paysafe carda u vrijednosti od po 200,00 kuna, slikala ih i poslala putem aplikacije Whatsapp na njegov broj mobitela koje je on iskoristio – rekla je u svom iskazu Zadranka.

Šibenčanin, međutim, nije došao u Zadar, već je Zadranki rekao da ne može putovati jer se loše osjeća, te da je moguće da je obolio od - Covid virusa. Nakon što je naglo 'ozdravio' od Zadranke je ponovno zatražio uplatu iznosa u vrijednosti od 500 kuna.

- Rekao mi je da će novac umjesto njega u Zadar donijeti prijatelj i ostaviti ga na kolodvoru u caffe baru - posvjedočila je djevojka.

Ništa ne sumnjajući opet je kupila karticu i proslijedila mu slike. Umjesto novca kojeg nije dobila, Šibenčanin joj je rekao da je ostvario dobitak na igri i da će joj ta internet stranica direktno uplatiti iznos od 900 kuna, zbog čega je tražio njezin e-mail. Nakon toga je dobila e-mail s adrese pokermax1234@outlook.com, gdje je 27-godišnjak od nje, sada kao treća osoba, tražio da nadalje uplati određeni iznos novca kako bi joj isplatiti dobitak u ime osobe Daniel. Kada ona to nije prihvatila, iznos tražene uplate smanjen je na 350 kuna, što je ona kupila, slikala i poslala na taj e-mail.

Preko svog telefonskog broja uvjeravao me da ću sto posto ostvariti taj dobitak, te još i više, rekla je, no onda je ipak blokirala taj prvi e-mail. Šibenačin joj se, međutim, nastavio javljati kao tobožnji zaposlenik tvrtke 'Pokermax' koji koristi e-mail s imenom Stefan Radić.

Kako bi ostvarila konačni dobitak, 'Stefan' joj je nastavio tražiti daljnje uplate u iznosima od po 200 do 700 kuna putem istovrsnih kartica. Zadranka je nastavila uplaćivati pojedinačne iznose u prosjeku dva puta tjedno, a zadnji put 20. ožujka 2020. iznos od 700 kuna.

Nakon što je sve prijavila policiji, Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podnijelo je 29. siječnja optužnicu protiv 27-godišnjaka zbog kaznenog djela prevare te je predložilo sudu da ga osudi na kaznu zatvora u trajanju od deset mjeseci, uvjetno na tri godine, što je sud prihvatio.

Uz dosuđenu kaznu, 27-godišnjak je posebno upozoren da će sud opozvati uvjetnu osudu i odrediti izvršenje izrečene kazne a ukoliko mjesec dana od pravomoćnosti presude bez opravdanog razloga Zadranki ne uplati iznos od 10.200 kuna.

Utvrđeno je i da je još 2018. godine presudom Općinskog suda u Požegi već osuđen osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od jedne godine s rokom kušnje od dvije zbog kaznenog djela krađe.

18. travanj 2024 10:39