StoryEditor
4 kantunaVIJEĆE SUDACA ZADARSKOG SUDA ZATRAŽILO POMOĆ VRHOVNOG SUDA

Ne mogu se odlučiti treba li Horvatinčića osloboditi ili osuditi: boje se kako će reagirati javnost?

Piše B.S.
2. prosinca 2019. - 23:35
horvatincic3-110418

Tročlano žalbeno vijeće Županijskog suda u Zadru još odlučuje hoće li potvrditi presudu šibenskog suda koji je Tomislava Horvatinčića (72) osudio za pomorsku nesreću u kojoj je 2011. poginuo talijanski bračni par Salpietro ili će slučaj vratiti na ponovno odlučivanje. Štoviše, pomoć u “raspetljevanju” ove pravne situacije koja se zakomplicirala u jeku suđenja ovom zagrebačkom poduzetniku kada je došlo do izmjena zakona o Kaznenom postupku kojima je nadležnost za ovakvo kazneno djelo prešla s općinskog na županijski sud, zadarski suci su, kako neslužbeno doznajemo, zatražili od Kaznenog odjela Vrhovnog suda RH.

- Odluku još nismo donijeli i to je sve što vam mogu reći. Presuda još nije pravomoćna – izjavio je Hrvoje Visković, glasnogovornik Županijskog suda u Zadru i ujedno predsjednik vijeća u sastavu sudaca Marijana Bitange i Dijane Grancarić, koje donosi konačnu olduku u ovom slučaju.

Presudu suca Ivana Jurišića iz ožujka kojom je Horvatinčić osuđen na četiri godine i deset mjeseci zatvora, vijeće Županijskog suda u Zadru može preinačiti, ukinuti ili potvrditi čime ona postaje pravomoćna. Prema neslužbenim informacijama, Vrhovni sud je mišljenja da bi se presuda suca Jurišića trebala potvrditi, no konačnu odluku prepustili su Kaznenom odjelu Županjskog suda u Zadru.

- Izmjena zakona se dvojako tumači, ali većina je mišljenja da nema veze s validnošću same presude i da je treba potvrditi. No odluku su prepustili zadarskom sudu - kazali su nam u pravosudnim krugovima.

Žalbeno vijeće zadarskog suda dosad je već dvaput poništilo odluke šibenske sutkinje Maje Šupe koja je Horvatinčiću na prvom suđenju 2015. izrekla osuđujuću, a zatim 2017. i oslobađajuću presudu.

Horvatinčićeva obrana smatra da je Općinski sud u Šibeniku trebao prekinuti postupak, te spis predati višem sudu zbog čega očekuju novo suđenje na Županijskom sudu.

– Zbog promjena Kaznenog zakona nadležnost za djelo za koje ga se tereti sad je pod županijskim sudom, a ne općinskim, na kojem je Horvatinčić osuđen. Dakle, Općinski sud u Šibeniku trebao je prekinuti postupak, proglasiti se nenadležnim i spis predati višem sudu – izjavili su novinarima Horvatinčićevi odvjetnici Branko Baica i Veljko Miljević.

Sudac Općinskog suda u Šibeniku Ivan Jurišić Horvatinčića je osudio u ožujku navodeći kako se njegova “sinkopa”, ne može opovrgnuti niti utvrditi. Kao dokaz protiv njega uzeo je skicu pomorske nesreće koju je Horvatinčić izradio, a za koju njegov odvjetnički tim tvrdi da je nezakonito unesena u spis.

Tužiteljstvo smatra da skica nesreće, koja je bila svojevrsno Horvatinčićevo priznanje, nije nezakonit dokaz i da vijeće, kad ju je izdvojilo, nije navelo zašto misli da je to nezakonit dokaz. Tužiteljstvo za Horvatinčića traži strožu zatvorsku kaznu.

Optužen je da je 16. kolovoza 2011. kod otočića Lukovnjaka svojom motornom jahtom Santa Marina skrivio pomorsku nesreću u kojoj su na jedrilici Santa Pazienza smrtno stradali talijanski supružnici Francesco i Marinela Patella Salpietro. Tada 63-godišnji Horvatinčić na svojoj se jahti »Santa Marina« družio s bankaricom Anicom Dilber Đerđa. Prevelikom brzinom od 26,4 čvora i udario je u talijansku jedrilicu čime je usmrtio nesretne supružnike Francesca i Marinellu Salpietro.

Po ocjeni zadarskog suda dosad je nesporno vještačenjem ustanovljeno da je Horvatinčić skrenuvši udesno poduzeo zakašnjelu, ali i pogrešnu radnju izbjegavanja udara u talijansku jedrilicu na svega 8,7 sekundi prije udara.
Za razliku od prethodne sutkinje Maje Šupe, sudac Jurišić je na trećem suđenju u sudski spis kao zakonit dokaz uvrstio Horvatinčićevu skicu i pozvao za svjedočenje šibenskog lučkog inspektora Borisa Seljanovskog s kojim je izradio nakon nesreće.

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 09:41