StoryEditor
4 kantunaPUPOVAC U ŠKABRNJI?

"Ne sumnjam u njegove namjere, ali bi dolazak trebalo pripremiti nedvosmislenom osudom velikosrpske ideologije"; "Imao je 30 godina, zašto baš sad?!"

Piše Predrag Opačić
10. kolovoza 2020. - 20:52
HANZA MEDIA

Izjava saborskog zastupnika i predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca kako je Škabrnja njegov zavičaj, te da već dugo osjeća potrebu da sa svojim rođacima i drugim ljudima podijeli bol zbog stradanja u Škabrnji, dala je nagovijestiti mogućnost da se politički lider Srba iz Hrvatske pojavi na obilježavanju škabrnjske tragedije. Na obilježavanju godišnjice Oluje u Kninu pojavio se potpredsjednik Vlade Boris Milošević, ministar branitelja i drugi podpredsjednik Vlade Tomo Medved doći će na komemoraciju za ubijene srpske civile u Varivodama. Odluke premijera Andreja Plenkovića pokazale su da iz vrha hrvatske politike stižu drugačiji vjetrovi usmjereni prema relaksaciji međusobnih odnosa.
-To je velika i važna gesta. Događaji su to koji otvaraju prostor za to da sve traume, sva stradanja, sve razlike u viđenju činjenica i doživljajima onoga što se dogodilo u idućem razdoblju naiđu na ljekovit odnos i ljekovit tretman predstavnika Hrvata i predstavnika Srba u Hrvatskoj. Ali ne samo u Hrvatskoj nego i u Srbiji. I zato je taj čin veoma važan, a u isto vrijeme i delikatan, rekao je Pupovac.
Delikatan je sigurno i njegov najavljeni dolazak u Škabrnju. Na kakvu će reakciju naići?
-Mogu samo pozdraviti bilo koju osobu bilo koje nacionalnosti koja dolazi u Škabrnju s pijetetom iskazati počast ubijenim mještanima Škabrnje. Isto tako, ne sumnjam u dobronamjerne, poštene i plemenite namjere Milorada Pupovca, ali smatram da bi njegov dolazak u Škabrnju trebalo pripremiti u smislu javne i nedvosmislene osude uzroka svih zala koja su pogodila Škabrnju. Mislim da je to logično s obzirom da je Pupovac ipak politički predstavnik srpske nacionalne zajednice u Hrvatskoj. Ni ja ni Škabrnjani nikad nismo imali ništa protiv Srba i pravoslavaca, dapače, družili smo se i posjećivali. Ni u Drugom svjetskom ratu između Škabrnje i okolnih srpskih sela nisu počinjeni ratni zločini ni krvni delikti. Međutim, mi želimo samo jasnu i nedvosmislenu osudu velikosrpske ideologije koja je prouzročila zlo koje je pogodilo Škabrnju u Domovinskom ratu, kaže općinski načelnik Nediljko Bubnjar.
Prethodno, nastavlja, Bubnjar ipak treba zadovoljiti neke preduvjete:
-Prije dolaska Pupovca u Škabrnju, trebamo konzultirati naše stradalnike, ljude koji su u strašnom zločinu izgubili svoje najmilije. Na njihovo srce i emocije svi trebamo paziti i siguran sam da će u tom slučaju velika većina mještana Škabrnje biti spremna dati svoj doprinos pomirbi, ali na temeljima istine i iskrenog pristupa ne samo prema onome što se u Škabrnji dogodilo nego i uvažavajući trenutnu delikatnu situaciju, smatra Bubnjar.
Mještani se nerado izjašnjavaju o „Pupovcu u Škabrnji”, oni koji su nas odbili, u konačnici smatraju da se radi o velikoj političkoj igri i u tome ne žele sudjelovati, pa ne žele ni javno istupati bez obzira podržavali dolazak Pupovca ili ne.
Jedan od onih koji se jasno i otvoreno protivi Pupovčevom dolasku u Škabrnju je Marko Miljanić, ratni zapovjednik obrane mjesta.
-Da, ja sam protiv toga, jer je gospodin Pupovac imao trideset godina vremena za učiniti mnoge stvari i reći istinu. Mislim da do njegova posjeta, kako to neki misle, ne dolazi prerano, nego prekasno. Mogao je to uraditi i dosada, a ne sada, kada to ide u njegovu „političku pirju”. I ne samo njegovu! Ni meni osobno ni članovima moje obitelji njegove isprike ne trebaju. Ovo je demagogija i zamagljivanje jer iskrene pomirbe nema bez priznanja istine i odgovornosti. Meni je žao i srpskih žrtava, ali moramo razlikovati onoga tko je u Škabrnju došao ubijati od onog tko je bio u svojoj kući i postao žrtva. Stvari treba vidjeti i u vremenskom kontekstu, znati kada se dogodila Škabrnja, a kada Varivode. Ma koliko bolna bila, istinu moramo reći, smatra Marko Miljanić.

„Neka se ispriča mještanima Škabrnje pa neka dođe”

-Ratko Mladić je bio ratni zločinac koji nije ni optužen za zločine nad stanovništvom Škabrnje! Kao mještanin Škabrnje, mislim da bi se Milorad Pupovac trebao ispričati narodu Škabrnje za zločine i u tom slučaju nemam ništa protiv toga da dođe. On kao vođa hrvatskih Srba ni u kom slučaju ne bi smio izjednačavati krivicu ili odgovornost za ono što se dogodilo u Domovinskom ratu, izjavio nam je Božo Škara.

 

item - id = 1037504
related id = 0 -> 1038023
related id = 1 -> 1124611
related id = 2 -> 1115694
20. rujan 2021 04:16