StoryEditorOCM
4 kantunaNEMA SUKOBA INTERESA

Nedugo nakon ostavke na mjestu državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede, bivši zadarski dožupan novi je ravnatelj Parka prirode Vransko jezero!

Piše Božana Sviličić
23. veljače 2023. - 22:00

Bivši državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede i bivši zadarski dožupan iz redova HDZ-a, 45-godišnji Šime Mršić novi je ravnatelj Parka prirode Vransko jezero.

Iako rezultati natječaja nisu zasad javno vidljivi, to se može zaključiti iz objave Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje je 20. veljače Mršiću dalo suglasnost da može stupiti u radni odnos u Javnoj ustanovi Park prirode Vransko jezero na radno mjesto ravnatelja, 

Mršićev Zahtjev za izdavanjem suglasnosti, kojeg je kao bivši državni tajnik bio obavezan podnijeti, Povjerenstvo je zaprimilo 10. veljače. Iz zahtjeva kojeg je dostavio Povjerenstvu proizlazi da se prijavio na javni natječaj za izbor ravnatelja Javne ustanove Park prirode Vransko jezero, te da ga je natječajna komisija rangirala kao najboljeg kandidata.

Uvidom u očitovanje Ministarstva poljoprivrede Povjerenstvo je utvrdilo je da u razdoblju u kojem je Mršić obnašao dužnost državnog tajnika nisu postojali poslovni odnosi između istog Ministarstva i Javne ustanove Park prirode Vransko jezero.

Javni natječaja za ravnatelja Parka prirode Vransko jezero raspisan je 16. siječnja, a intervju s kandidatima održan je 7. veljače u prostorijama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, gdje su Mršiću konkurirali,dosadašnji ravnatelj Katičin, te Maja Ćuže Denona, stručna voditeljica u Parku prirode Vransko jezero. Nakon intrevjua članove Upravnog vijeća i ravnatelja Javne ustanove imenuje ministar nadležan za poslove zaštite prirode.

Katičinu je mandat istekao u kolovozu prošle godine od kada je bio na mjestu vršitelja dužnosti.

Mršić je obnašao dužnost zamjenika župana Zadarske županije od 2. lipnja 2017. do 12. siječnja 2021., a dužnost državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede od 13. siječnja 2021. do 31. prosinca 2022. nakon čega je s tog mjesta otišao na osobni zahtjev.

Mršić je morao poslati zahtjev za mišljenje Povjerenstvu jer mu je prema Zakonu o spriječavanju sukoba interesa kao obavezniku zabranjeno nakon prestanka obnašanja dužnosti državnog tajnika stupiti u radni odnos u pravnoj osobi, ako je bila u poslovnom odnosu s tijelom javne vlasti u kojem je obnašao dužnost za vrijeme trajanja prava na naknadu plaće nakon prestanka dužnosti propisane posebnim zakonima.

U zahtjevu je naveo da je obnašao dužnost državnog tajnika u Ministarstvu koje nije u bilo kakvom poslovnom odnosu s Parkom prirode Vransko jetero, niti je nad tom ustanovom obavljalo bilo kakve nadzorne funkcije. Osnivač Parka prirode je Republika Hrvatska, a osnivačka prava i dužnosti u ime države obavlja ministarstvo nadležno za zaštitu prirode odnosno Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Napomenuto je da je na snazi Ugovor o dodjeli ribolovnog prava, od 21. listopada 2015., kojim je Ministarstvo poljoprivrede dodijelilo ribolovno pravo Javnoj ustanovi Park prirode Vransko jezero na razdoblje od 20 godina u ribolovnom području Jadran, za ribolovnu zonu unutar granica Parka prirode „Vransko jezero“, koje kao ovlaštenik ribolovnog prava, uredno ispunjava svoje obveze u skladu s odredbama Zakona o slatkovodnom ribarstvu.

- Imajući u vidu da je postupak dodjele ribolovnog prava Javnoj ustanovi Park prirode Vransko jezero proveden daleko prije nego je obveznik Šime Mršić stupio na dužnost državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede te da je za njegova obnašanja navedene dužnosti Ugovor o dodjeli ribolovnog prava bio u fazi izvršavanja, s obzirom na to da je sklopljen na razdoblje od 20 godina, Povjerenstvo smatra da iz navedenih okolnosti ne proizlazi postojanje sukoba interesa na strani obveznika koje bi dovelo u sumnju njegovu nepristranost u obavljanju javne dužnosti - navedeno je u obrazloženju.

Mršić je diplomirao je na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Prije nego što je postao dožupan I državni trajnik, deset godina radio je u tvrtki Vrana d.o.o., a u razdoblju od 2013 do 2017. bio je potpredsjednik Gradskog vijeća Biograda. Na posljednjim unutarstranačkim izborima izabran je za predsjednika Gradske organizacije HDZ-a u Biogradu.

Uz Maju Pletikosu, Šimu Erlića i Josipa Bilavera bio je četvrti državni tajnik u Zagrebu sa zadarskog područja. 

20. travanj 2024 00:39