StoryEditorOCM
4 kantunaMONSTRUOZNI OTAC SA PAGA TRAŽIO PUŠTANJE IZ PRITVORA

"Nema opasnosti jer ne bi živio sa žrtvama – svojom djecom, jer više ne žive u mjestu gdje su ranije stanovali zajedno – u kući na Pagu!"

11. srpnja 2019. - 23:05
pag_djeca9-280219

Otac (54) koji je svoje četvero djece bacio s balkona kuće na Pagu žalio se Vrhovnom sudu RH tražeći da mu se ukine pritvor u kojem se nalazi od 28.veljače kada je počinio nezapamćen zločin koji je zgrozio hrvatsku i svjetsku javnost.

U žalbi koju je uputio preko odvjetnika Branimira Zorice navodi kako su razlozi zbog kojih mu je Županijski sud u Zadru 20.svibnja produžio pritvor zbog opasnosti od ponavljanja djela – pogrešan. Ističe kako u slučaju ukidanja istražnog zatvora nema opasnosti jer ne bi živio sa žrtvama – svojom djecom, jer više ne žive u mjestu gdje su ranije stanovali zajedno – u kući na Pagu.

Vrhovni sud mu je, međutim, žalbu odbio navodeći kako je počinio čak četiri kaznena djela teškog ubojstva u pokušaju i to na štetu svoje djece za koje je propisana kazna zatvora od najmanje deset godina ili kazna dugotrajnog zatvora.

- Ta je kaznena djela okrivljenik počinio kao otac žrtava, djece u dobi od tri, pet, sedam i osam godina, koje je sa spavanja uzeo, te ih s visine od pet metara bacao s balkona kuće u kojoj su živjeli, s očitom namjerom da ih usmrti, no unatoč tome djeca su preživjela. Kaznena djela je počinio u odnosu na svoju djecu koja se ni po čemu nisu mogla nadati ovakvom zlu od svoga oca, što sve govori o posebno teškim okolnostima izvršenja kaznenih djela- navodi se u rješenju Vijeću za mladež Vrhovnog suda RH sastavljenom od sudaca Ileane Vinja kao predsjednice vijeća, te Melite Božičević-Grbić i Perice Rosandića kao članova vijeća.

Rješenjem je potvrđeno prethodna odluka Županijskog suda u Zadru kako postoji opasnost da će 54-godišnjak boravkom na slobodi, ponoviti kaznena djela ili dovršiti pokušana kaznena djela jer je već ranije osuđivan presudom Općinskog suda u Zadru i to zbog kaznenog djela povrede djetetovih prava kada mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od jedne godine uz vrijeme provjeravanja u trajanju od tri godine. Ta je presuda, naime, postala pravomoćna 14. studenoga 2017., iz čega proizlazi da je kaznena djela počinio u roku provjeravanja ranije presude.

Uz to su kod oca s Paga provedenim psihijatrijsko-psihologijskim vještačenjem utvrđena I trajna oštećenja psihičkih funkcija, pa zbog mogućnosti daljnje progresije tih oštećenja postoji rizik od počinjenja novih kaznenih djela. K tome se dodaje i da su sve okolnosti počinjenja ovih kaznenih djela negativno odjeknule u javnosti, zgražavajući i svjetsku javnost, s obzirom na teške okolnosti djela prema nedužnoj djeci, žrtvama.

- Pri tome, okolnost da je okrivljenik neupitno teško bolesna osoba, koju očekuje operativni zahvat, ne umanjuje značaj svih ranije iznesenih okolnosti- navodi se u rješenju Vrhovnog suda RH.

Otac sa Paga optužen je za četiri kaznena djela pokušaja teškoga ubojstva, za što mu prijeti i do 50 godina zatvora. Za završetak istrage ključno bilo vještačenje koje je pokazalo da 54-godišnjak nije bio neubrojiv, pa se optužnica ne poziva na Zakon o zaštiti osoba s duševnim smetnjama. To znači da će mu se suditi u tzv. redovitom postupku, iako će rasprave biti tajne jer je riječ o zaštiti interesa djece.

20. travanj 2024 12:08