StoryEditorOCM
4 kantunaDOPIS IZ "ČISTOĆE" UZBUNIO ZADRANE

Nema panike: do kraja godine cijene odvoza otpada neće rasti!

Piše P.O.
12. travnja 2018. - 22:20
smece_rijeka3-241012

Na adrese oko 70.000 korisnika svojih usluga, zadarska je "Čistoća" proteklih dana poslala dosta nejasnu "Izjavu o načinu korištenja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog komunalnog otpada". Brojni Zadrani nisu shvatili što se tom "izjavom" želi postići, kakve ona promjene donosi u dosadašnji način prikupljanja otpada i hoće li im računi za odvoz porasti ili neće.

Na tu se temu u srijedu raspravljalo i na sjednici Gradskog vijeća gdje je rečeno da će od "Čistoće" biti zatraženo da se građanima dostavi nešto opširnije i jednostavnije objašnjenje koje je "Čistoća" objavila i na svojoj službenoj WEB stranici.

-Radi se o usklađivanju s Uredbom o gospodarenju otpadom. Ako se korisnici slože s podacima navedenim u izjavi, ne moraju ju povratno dostavljati "Čistoći" i smatrat će se da se s tim podacima slažu, objašnjavaju iz pravne službe "Čistoće" čiji telefoni posljednjih dana neprekidno zvone jer građani traže dodatne informacije.

U stvari, jedina prava novost koju ova "izjava" donosi tiče se vlasnika obiteljskih kuća kojima se nudi mogućnost da se odluče žele li sami kompostirati biorazgradivi otpad ili će za njegov odvoz i dalje koristiri usluge "Čistoće". Prvotno je bilo predviđeno da će korisnicima koji žele sami kompostirati svoj biootpad i stvarati humus biti dostavljeni besplatni posebni spremnici, takozvani "komposteri", tako je objavljeno i na WEB stranici "Čistoće, ali se naknadno od toga odustalo.

Što je s cijenom?

-Cijena neće rasti, "Čistoća" ne planira nove prihode od uvođenja novog načina obračuna odnosno cjenika. Bit će samo napravljeno usklađenje prema zahtjevu iz Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom i Odluke Grada Zadra po kojima strukturu cijene čine cijena obvezne minimalne javne usluge od 34,25 kuna, ugovorne kazne i dijela cijene koji ovisi o količini predanog miješanog komunalnog otpada, kaže pravnik "Čistoće" Hrvoje Simoni precizirajući da do kraja ove godine cijena neće porasti.

Čipirani spremnici u Zadru su se dosada mogli vidjeti jedino u pilot projektu, a u "Čistoći" očekuju završetak javnog natječaja kojega je raspisao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kako bi čipirani spremnici bili uvedeni u cijeli sustav. Fond sufinancira spremnike i čipove s 85 posto potrebnog iznosa, dok će preostalih 15 posto izdvojiti jedinice lokalne samouprave n čijem području "Čistoća" pruža svoje usluge.

 

Besplatan kontejner za glomazni otpad

 

Iz "Čistoće" su objavili novost po kojoj će korisnici imati jednu dodatnu uslugu. Jednom godišnje imat će mogućnost na svojoj adresi postaviti kontejner za glomazni otpad veličine dva kubična metra, a ovu uslugu "Čistoća" neće naplaćivati.

07. svibanj 2024 13:11